ΕΛΛΑΔΑ

«Άνοιγμα» για πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Γαλλίας

kristian-nouagie
“το ελληνικό χρέος είναι στο μεγαλύτερο μέρος στα χέρια των δημόσιων πιστωτών, ενώ οι ιδιωτικές τράπεζες έχουν από καιρό απαλλαγεί από το σημαντικότερο μέρος των ελληνικών ομολόγων” δήλωσε ο Κριστιάν Νουαγιε

Τη θέση του Κριστιάν Νουαγιέ, διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας (ΚΤΓ), ο οποίος με συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt » τοποθετείται «υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους», υπογραμμίζει με σημερινό δημοσίευμα η οικονομική εφημερίδα Λεζ Εκό.

Το σχετικό άρθρο υπογράφει η δημοσιογράφος Κατρίν Σατινιού, η οποία υποστηρίζει ότι πρόκειται για «την πρώτη χειρονομία ανοίγματος» λίγες μέρες πριν από τις εκλογές.
«Μπορεί η καγκελάριος» λέει η συντάκτης, «να μην έχει δείξει ιδιαίτερο ενθουσιασμό στην ιδέα τού να διαπραγματευθεί με την Αθήνα (…) ο διοικητής όμως της ΚΤΓ επιδεικνύει μια τάση μεγαλύτερης συμπάθειας».
Το δημοσίευμα παραθέτει τη σχετική δήλωση του διοικητή στη γερμανική εφημερίδα, όπου εκτιμά ότι: «Κάθε αναδιάρθρωση χρέους, κοστίζει σε επίπεδο εμπιστοσύνης. Πρόκειται για την έσχατη λύση στην οποία καταφεύγουμε όταν οι σχέσεις ανάμεσα σε πιστωτές και δανειζόμενους είναι καλές. Στην προκειμένη περίπτωση, μπορούμε να θέσουμε το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος των εξοφλήσεων».
Ο κ. Νουαγιέ υπενθυμίζει επίσης, ότι το ελληνικό χρέος είναι στο μεγαλύτερο μέρος στα χέρια των δημόσιων πιστωτών, ενώ οι ιδιωτικές τράπεζες έχουν από καιρό απαλλαγεί από το σημαντικότερο μέρος των ελληνικών ομολόγων.
«Απομένει επομένως» λέει η συντάκτης «στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και στο ΔΝΤ να κάνουν νέες προσπάθειες, που ήδη έχουν αποδεχθεί τη μείωση των επιτοκίων, την επιμήκυνση της περιόδου ωρίμανσης και τη σύσταση μορατόριουμ 10 χρόνων για τους τόκους που θα κατατίθενται στο ΕΤΧΣ», καταλήγει το δημοσίευμα.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ