ΚΟΣΜΟΣΕΥΡΩΠΗ

«Άνοιγμα» Γιούνκερ στα Δυτικά Βαλκάνια

Το 2025 ανέφερε ως πιθανή ημερομηνία ένταξης όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (όχι μόνο της Σερβίας και του Μαυροβουνίου) στην Ε.Ε. ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή και συναντήθηκε χθες στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Επί μακρόν, η Ρωσία προσπαθούσε να διευρύνει την επιρροή της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη χρησιμοποιώντας σαν εφαλτήριο τη Σερβία. Η περιοδεία Γιούνκερ θεωρείται ένδειξη ότι η Ε.Ε. αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να προωθήσει τη νέα στρατηγική της προς Ανατολάς επέκτασης.

Στο μεταξύ, οι ελληνοαλβανικές σχέσεις ήταν ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν την κοινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα, αμέσως μετά τη συνάντησή τους το απόγευμα της Κυριακής στα Τίρανα. Μολονότι ο Γιούνκερ δεν ήταν απόλυτα σαφής στις απαντήσεις του σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου, σημείωσε ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε την υπόθεση της έναρξης (σ.σ.: των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας ως υποψήφιας χώρας) για να επιτρέψουμε στις χώρες (της περιοχής) να συμφωνήσουν για την επίλυση των προβλημάτων (σ.σ.: των εδαφικών διεκδικήσεων), τα οποία δεν έχουν μετατραπεί ακόμα σε διένεξη».

Επισήμανε ότι τα προβλήματα πρέπει να λυθούν πριν φθάσει η στιγμή της ένταξης των χωρών στην Ε.Ε. Προσέθεσε επίσης ότι η Κομισιόν ενθαρρύνει την Αλβανία να τερματίσει τις εδαφικές διενέξεις με όλους τους γείτονές της και αυτό θα αποτελέσει ένδειξη της δέσμευσης της Αλβανίας για γίνει μέλος της Ε.Ε. Από τη δική του πλευρά ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο Αλβανός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, θα επικυρώσει την εντολή για να δοθεί πληρεξούσιο στην επιτροπή Αλβανών εμπειρογνωμόνων που θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά για τη νέα συμφωνία όσον αφορά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στο Ιόνιο.

Οπως είναι γνωστό, την προηγούμενη εβδομάδα ο Μέτα ζήτησε περαιτέρω εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τη χορήγηση της συγκεκριμένης εντολής. Ο Ράμα είπε ακόμα ότι υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος για την επίτευξη της συμφωνίας και την επίλυση όλων των προβλημάτων με την Ελλάδα, που προέρχονται, όπως είπε, από βάθος χρόνου 70 ετών. Επισήμανε ακόμη ότι «η νέα συμφωνία για τα χωρικά ύδατα μεταξύ των δύο κρατών θα στηρίζεται πλήρως στις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας». Το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε κρίνει αντισυνταγματική τη συμφωνία που είχαν συνάψει οι δύο κυβερνήσεις το 2009 για το ζήτημα.

Η περιοδεία Γιούνκερ περιλαμβάνει όλες τις χώρες που επιθυμούν να γίνουν μέλη της Ε.Ε.: την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Σερβία, το Κόσοβο, τη Βοσνία και το Μαυροβούνιο.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ