ΤΟΠΙΚΑΕΛΕΥΣΙΝΑ

Άσκηση ετοιμότητας για κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στον Κόλπο της Ελευσίνας

Άσκηση Ετοιμότητας για την αντιμετώπιση ρυπάνσεων πετρελαιοειδών μεγάλης κλίμακας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου πραγματοποιήθηκε στον Κόλπο της Ελευσίνας

Η Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε. διεξήγαγε την Τετάρτη 21/09/2016 μεγάλης κλίμακας Άσκηση Ετοιμότητας στo πλαίσιo των συμβατικών υποχρεώσεών της με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA), ως ανάδοχος της EMSA για την αντιμετώπιση ρυπάνσεων πετρελαιοειδών μεγάλης κλίμακας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην Άσκηση, η οποία διεξήχθη στον Κόλπο Ελευσίνας και διήρκησε περισσότερες από τρεις ώρες, συμμετείχε το M/T “AKTEAOSRV” (Δεξαμενόπλοιο με δυνατότητα περισυλλογής πετρελαίου), που ανήκει στον Όμιλο της epe ενώ το σενάριο περιελάμβανε διαρροή βαρέως κλάσματος πετρελαίου (HeavyFuelOil – HFO) κατά τη σύγκρουση ενός Δεξαμενόπλοιου σε προβλήτα πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της περιοχής.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης το M/T “AKTEAOSRV” έκανε χρήση του ειδικού Ραντάρ Εντοπισμού Πετρελαιοκηλίδων SeaDarQ για να εντοπίσει με ακρίβεια τις ποσότητες που διέρρευσαν προκειμένου να τις περισυλλέξει ενώ ανέφερε τα ευρήματα στις αρμόδιες Λιμενικές Αρχές, ώστε να είναι δυνατή η κατάστρωση αποτελεσματικού Σχεδίου Αντιμετώπισης. Το ανωτέρω σύστημα Εντοπισμού Πετρελαιοκηλίδων SeaDarQ παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού και αποτύπωσης σε πραγματικό χρόνο των πετρελαιοκηλίδων ακόμα και σε

συνθήκες μηδενικής ορατότητας ή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε προσομοίωση περισυλλογής πετρελαίου με την άρτια ανάπτυξη του ειδικού εξοπλισμού από το “AKTEAOSRV” που περιλαμβάνει πλωτά φράγματα ταχείας ανάπτυξης, βραχίονες περισυλλογής κατάλληλους για χρήση ακόμα και με δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην ανοιχτή θάλασσα καθώς και δεύτερο φορητό σύστημα περισυλλογής βαρέως τύπου.

Η Άσκηση, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία των αξιωματούχων της EMSA κκ. Frederic Hebert, επικεφαλής της Διεύθυνσης αντιμετώπισης ρυπάνσεων και GeorgeSuciu, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία αφού οι προαναφερθέντες εξήραν τόσο την ασφαλή, ταχεία και άρτια ανάπτυξη του αντιρρυπαντικού εξοπλισμού όσο και την ετοιμότητα και τους χρόνους απόκρισης του έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού στην αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ