ΕΛΛΑΔΑ

Έκλεισε η συμφωνία για τα προαπαιτούμενα με άξονα τα «κόκκινα» δάνεια

A7FE67CFF84BDF2C61BC7201C0DBC89C

Συγκεκριμένα, η συμφωνία επιτραπεί μεν την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βαραίνουν μεγάλες εταιρείες και των «κόκκινων» στεγαστικών που δεν συνδέονται με την πρώτη κατοικία, αντίθετα όμως, η πώληση των υπόλοιπων κατηγοριών «παγώνει» έως μετά την πρώτη αξιολόγηση. Την Τρίτη ψηφίζονται τα προαπαιτούμενα στη Βουλή και την Τετάρτη αναμένεται να εγκριθεί η αποδέσμευση της υποδόσης του 1 δισεκ. ευρώ.

Σε συμφωνία με τους θεσμούς τη δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων ήλθε η κυβέρνηση, αφού βρέθηκε η χρυσή τομή για το μεγαλύτερο «αγκάθι», που ήταν η πώληση «κόκκινων» δανείων σε ειδικά ταμεία και τράπεζες. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ αλλά και για την πρώτη αξιολόγηση.

Το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρακτικά «σπάει» σε δύο στάδια. Σε πρώτη φάση, θα επιτραπεί η πώληση «κόκκινων» δανείων που βαραίνουν μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια που δεν αφορούν την πρώτη κατοικία.

Αντίθετα η πώληση των υπόλοιπων κατηγοριών «κόκκινων» δανείων, δηλαδή καταναλωτικά, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στεγαστικά πρώτης κατοικίας, «παγώνει» έως τις 15 Φεβρουαρίου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο,οι τελικές αποφάσεις αναβάλλονται έως τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση, οι οποίες θα αρχίσουν τον Ιανουάριο.

«Πολύ ευχαριστημένος» με τη συμφωνία δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μετά τις πολύωρες συζητήσεις με τους δανειστές.

Σε ό,τι αφορά το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι το σημαντικό στοιχεία δεν θα είναι το μέγεθος των εισπρακτικών στόχων – αποφεύγοντας συνεπώς να αναφερθεί σε μείωση του αρχικού στόχου 50 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι το υπερταμείο θα ενσωματώσει το ΤΑΙΠΕΔ και θα έχει πολλά «μπαλόνια» για την άντληση εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, αξιοποιώντας ΔΕΚΟ, ακίνητη περιουσία και άλλα περιουσιακά στοιχεία του κράτους.

Σχετικά με το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο – που επίσης περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα – ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως δεν θα υπάρξουν μειώσεις μισθών για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Ήδη από την Πέμπτη υπήρξε συμφωνία με τους πιστωτές για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος θα διαχωριστεί από την ΔΕΗ. Βάσει της συμφωνίας, το Δημόσιο θα διατηρήσει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου του διαχειριστή δικτύου του ηλεκτρικού ρεύματος, το 20% θα πωληθεί σε στρατηγικό επενδυτή που θα αναζητηθεί, ενώ το υπόλοιπο 29% θα ιδιωτικοποιηθεί.

Το επόμενο βήμα πλέον είναι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή την Τρίτη, αφού θα κατατεθεί αύριο Σάββατο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη του Euro-working Group την Τετάρτη, όπου θα συζητηθεί η εκταμίευση της εναπομένουσας υποδόσης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Το EWG συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη και σήμερα, αλλά όπως εξήγησαν κυβερνητικοί παράγοντες, επρόκειτο για προγραμματισμένη σύσκεψη, που δεν είχε στόχο τη σημερινή διαπραγμάτευση.

 

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ