ΤΟΠΙΚΑΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ

Έκλεισε 10 χρόνια και συνεχίζει το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Ασπροπύργου

Δεν γιορτάζει απλά τα 10 χρόνια του, το “Ανοιχτό Πανεπιστήμιο” του Δήμου Ασπροπύργου, αλλά ανανεώνεται και διεκδικεί το ενδιαφέρον των Νέων της πόλης, και όχι μόνο, με μια σειρά καινοτομιών, που αποδεικνύουν την ευαισθησία των αντανακλαστικών της Δημοτικής Αρχής. Έτσι, από φέτος, ο καταξιωμένος θεσμός Μόρφωσης, Γνώσης, Πολιτισμού, Εθνικής και Κοινωνικής Αυτογνωσίας, που ίδρυσε -πριν 10 χρόνια- ο Δήμαρχος της πόλης κ. Νικόλαος Μελετίου, αποδεικνύει ότι, δεν είναι κούφια λόγια, χωρίς αντίκρισμα, όσα σταθερά επαναλαμβάνει για τη σημασία που αποδίδει στους Νέους και τις Νέες του Ασπρόπυργου, σ’ ό,τι αφορά στο παρόν και το μέλλον του τόπου.

Από φέτος λοιπόν, η παρουσίαση των ομιλητών και ο συντονισμός της συζήτησης που ακολουθεί κάθε Διάλεξη, θα ανατίθεται σε Φοιτητές απ’ τον Ασπρόπυργο, οι οποίοι σπουδάζουν σε Σχολές, οι οποίες έχουν επιστημονική σχέση, με κάθε υπό ανάλυση θέμα. Με άλλα λόγια, ο πανελλαδικά καταξιωμένος και μακροβιότερος θεσμός, διαρκούς επιμόρφωσης και δια βίου μάθησης, που λειτουργεί στον Ασπρόπυργο, θα δίνει τη δυνατότητα -κάθε Δευτέρα- σε Φοιτητές και Πτυχιούχους Νέους της πόλης, να λάβουν το «βάπτισμα του πυρός», στην παρουσίαση και το συντονισμό Επιστημονικών Εκδηλώσεων, ενώπιον ακροατηρίου, και να περιλαμβάνουν στο εξής, τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, στο Βιογραφικό τους Σημείωμα. Ταυτόχρονα, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι Διαλέξεις θα μεταδίδονται από το τηλεοπτικό κανάλι του Δήμου, «Attica Tv».

Ταυτοχρόνως, σε μια προφανή προσπάθεια προβολής των εξαιρετικών επιδόσεων του Δημοτικού Ωδείου, κάθε Δευτέρα, πριν την προγραμματισμένη Διάλεξη, οι μαθητές του, υπό την καθοδήγηση των Μουσικών – Δασκάλων τους, θα παρουσιάζουν ένα δείγμα της δουλειάς τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Πρόσκληση του Δημάρχου Ασπροπύργου, για την προσεχή Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2016, αφορά στην εντυπωσιακή ανατροπή μιας παγιωμένης αντίληψης για την “Οδύσσεια”. Ο Δρ.  Ιστορίας της Ανώτατης Σχολής Κοινωνικών Επιστημών της Γαλλίας, κ. Δημήτρης Μιχαλόπουλος, στις 19:30 στην Αίθουσα Τελετών (Δ. Καλλιέρης) του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ασπροπύργου, θα παρουσιάσει το θέμα: «Ο Οδυσσέας του Ομήρου, στον Ατλαντικό Ωκεανό».

Πρόκειται για την επιστημονική τεκμηρίωση ότι, η περιπλάνηση του Οδυσσέα και των συντρόφων του, εκτυλίχθηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό, όπως αποτυπώνεται και σε σχετικό σύγγραμμα του Ομιλητή, το οποίο κυκλοφόρησε το 2016, από το Ινστιτούτο Ιστορίας Εμπορικής Ναυτιλίας της Ελλάδας, το οποίο εδρεύει στον Πειραιά και διανέμει το βιβλίο δωρεάν, στους επισκέπτες του.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Ασπροπύργια Φοιτήτρια, τελειόφοιτη του Τμήματος Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας, του Εθνικού- Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Μαρία Μπέκου.

*Ο Δημήτρης Μιχαλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Σπούδασε στην Ιταλική Σχολή Αθηνών (1964-1970), στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1970-1974) και στο Παρίσι, στην Ανωτάτη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, όπου το 1978 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ στην Ιστορία.     Υπήρξε μέλος του Ιδιαίτερου Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή (1980-1982), Λέκτωρ και Επίκουρος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1982-1994), τακτικός Διαλέκτης της Ναυτικής Σχολής Πολέμου (1990-1997), Καθηγητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (1994-1997) και Διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών (1990-2000). Σήμερα είναι διοικητικός σύμβουλος του Ιδρύματος Ιστορίας του Ελευθερίου Βενιζέλου και της αντίστοιχης Εθνικής Περιόδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, επόμενος στόχος του θεσμού είναι να αναθέτει, σε φοιτητές απ’ τον Ασπρόπυργο, την παρουσίαση Επιστημονικών θεμάτων, με τη στήριξη και την καθοδήγηση των Καθηγητών τους, σε ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ της Χώρας.

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ