ΤΟΠΙΚΑΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ

Ένα χρόνο μέτα η Αντιπεριφέρεια ανακοινώνει την απόσυρση των τοξικών υπολειμμάτων από το ΚΔΑΥ Ασπροπύργου

Έγινε ο απολογισμός και προγραμματισμός των νέων δράσεων από τον κ. Γ. Βασιλείου στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας

Σε παρουσίαση που έγινε την Τετάρτη στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, ο απολογισμός της Αντιπεριφέρειας ήταν άκρως αποκαλυπτικός, ιδιαίτερα για το ΚΔΑΥ Ασπροπύργου.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε πως αποσύρονται και τα τελευταία υπολείμματα των καμένων στο ΚΔΑΥ…. Ως γνωστόν, αν θυμομαστε καλά, η τεράστια οικολογική καταστροφή που προξένησε η φωτιά του ΚΔΑΥ Ασπροπύργου στη Νέα Ζωή, ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου του 2015. Ένα χρόνο μετά η Αντιπεριφέρεια κάνει ανακοινώσεις για απόσυρση των καμμένων υπολειμμάτων, τη στιγμή που, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι πρόσφατα υπήρχαν στο σημείο αναζωπυρώσεις, ενώ ο χώρος λεηλατείται καθημερινά κυρίως από ομάδες Ρομά. Υπογραμμίζουμε εδώ πως οι κάτοικοι της περιοχής βιώνουν ακόμη και σήμερα μια τραγική κατάσταση.

Τώρα σε ό,τι αφορά  τη μεταφορά δεκάδων τοξικών αποβλήτων από χαλυβουργικές δραστηριότητες αυτό είναι ένα θέμα πολλών χρόνων, που ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή κάποιος θα το λύσει. Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε η μεταφορά 98 τόνων υδραργύρου, μια ουσία άκρως επικίνδυνη, η οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν αποθηκευμένη σε αποθήκη του Ασπροπύργου και ευτυχώς που τελικά βρέθηκε λύση κάτω από άκρα μυστικότητα. Ένα άλλο φλέγον θέμα που αφορά την πόλη του Ασπροπύργου είναι η ανυπαρξία ενδιαφέροντος για την αποκατάσταση της γέγυρας στη θέση Φακά Ασπροπύργου, όπου εδώ και  πολλούς μήνες κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί γι΄ αυτήν.

Η παραπάνω εξέλιξη έχει ως συνέπεια να αποκόπτονται από το οδικό δίκτυο πολλές μεταφορές όπως και η πρόσβαση κατοίκων προς τα Νεόκτιστα. Όσο για το αποχετευτικό οι συνδέσεις των νοικοκυριών με το δίκτυο γίνονται με ρυθμούς χελώνας , ενώ το ενδιαφέρον σχετικά με τις επιδοτήσεις από την ΕΥΔΑΠ είναι σχεδόν ανύπαρκτο.

Η περιοχή όπου συζητιόταν η δημιουργία βιομηχανικού πάρκου στον Ασπρόπυργο, παρόλες τι ς προσπάθειες της δημοτικής αρχής  έχει ατονήσει.

Επίσης, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Αντιπεριφέρεια σχετικά με την μεταφορά εκκαμινευμάτων της Χαλυβουργίας θυμίζουμε πως το πρόβλημα υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, έχουν γίνει εξαγγελίες επί εξαγγελιών, αλλά τα εκκαμινεύματα αυτά συνεχίζουν να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα καθώς βρίσκονται ακριβώς δίπλα από το οδικό δίκτυο.

Ας ελπίζουμε ότι έστω και τώρα τα λόγια και οι εξαγγελίες των αρμόδιων φορέων θα γίνουν πράξη.

Παρακάτω μεταφέρουμε την ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας για τα εκκαμινεύματα :

Ξεκίνησε η πραγματική απόσυρση των εκκαμινευμάτων της Χαλυβουργίας- Κλείνει μια χρονίζουσα περιβαλλοντική πληγή του Θριασίου

Μετά από συστηματικές προσπάθειες της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής και του Δήμου Ασπροπύργου, συσκέψεις με αρμόδιους φορείς εδώ και ένα περίπου χρόνο και με αταλάντευτη την επιμονή του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, ξεκίνησε η πραγματική απόσυρση των εκκαμινευμάτων της βιομηχανίας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΑΕ.

Το αποτέλεσμα αυτό επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι μόνο η ειλικρινής και συστηματική συνεργασία μεταξύ πρώτου και δεύτερου βαθμού μπορεί να αποδώσει καρπούς σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων της περιοχής και σε αυτό το πλαίσιο ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, συνεργάζεται με τον Δήμαρχο Ασπροπύργου, κ. Ν. Μελετίου και για την ευόδωση ανάλογων εγχειρημάτων, όπως η απόσυρση των καμένων στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου.

Η υπόθεση των εκκαμινευμάτων έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο από πλευράς περιβάλλοντος όσο και από πλευράς δημόσιας υγείας, χρόνιζε ολόκληρες δεκαετίες με συνέπεια και την πρωτοφανή υποβάθμιση του τοπίου που διαιωνίζει την εικόνα υποβάθμισης συνολικά της περιοχής του Θριασίου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου δήλωσε ότι η αντιμετώπιση χρόνιων περιβαλλοντικών πληγών της Δυτικής Αττικής θα συνεχιστεί με αυξανόμενη ένταση και σε συνεργασία με τους Δήμους και κάθε αρμόδιο φορέα. Η Δυτική Αττική όχι μόνο δεν ανέχεται την κατάσταση μοιρολατρίας που αποδέχτηκαν κάποιοι τα προηγούμενα χρόνια αλλά διεκδικεί και μία νέα ταυτότητα και ένα νέο ρόλο στην παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας μας.

 

Στον απολογισμό που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας  έλαβαν το λόγο για να καταθέσουν τις απόψεις τους, όλοι όλοι οι δήμαρχοι της δυτικής Αττικής (Ασπροπύργου, Ν. Μελετίου, Ελευσίνας, Γ. Τσουκαλάς, Μάνδρας- Ειδυλλίας, Ι. Κριεκούκη, Μεγαρέων, Γ. Σταμούλης και Φυλής, Χ. Παππούς), τονίζοντας σε γενικές γραμμές την καλή συνεργασία με την περιφέρεια και τη δρομολόγηση σημαντικών ζητημάτων της περιοχής.

Ρ. Δούρου : Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, και ιδίως η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης λαμβάνει ιδιαίτερο χαρακτήρα στη Δυτική Αττική

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, η Περιφερειάρχης Αττικής τόνισε ότι αυτή εντάσσεται σε «μία διαδικασία κοινωνικής λογοδοσίας, ελέγχου και ευθύνης».

«Βρισκόμαστε σε μία συγκυρία κατά την οποία και οι δύο βαθμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι υποχρεωμένοι να λειτουργούν υπό διπλή πίεση. Αφενός υπό την πίεση της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και αφετέρου του ανεπαρκούς νομοθετικού πλαισίου που χρήζει άμεσης μεταρρύθμισης προκειμένου η Τοπική Αυτοδιοίκηση να γίνει πραγματική αυτοδιοίκηση και όχι ετεροδιοίκηση, όπως είναι σήμερα», υπογράμμισε μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης, σκιαγραφώντας με αυτό τον τρόπο, το σημερινό πλαίσιο μέσα στο οποίο δρα η ΤΑ.

Η ίδια πρόσθεσε ότι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, δίνοντας έμφαση στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και τις διαστάσεις που αυτή λαμβάνει ειδικά στη Δυτική Αττική, η οποία δοκιμάζεται από έντονα οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά προβλήματα.

Η ίδια σημείωσε την «ανάγκη οικοδόμησης ενός νέου διαφορετικού προτύπου εξουσίας, με όσο το δυνατόν περισσότερο αδιαμεσολάβητο και ακηδεμόνευτο τρόπο, κι αυτό δεν είναι πολυτέλεια αλλά θέμα πολιτικής επιλογής».


Απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη στο δημοσίευμά μας

Μετά τη δημοσίευση σχετικά με την ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας που μιλά για απόσυρση των τοξικών υπολειμμάτων στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου μας κοινοποιήθηκε απάντηση η οποία αμφισβητεί τον τίτλο   “Ένα χρόνο μετά η Αντιπεριφέρεια ανακοινώνει την απόσυρση των τοξικών υπολειμμάτων από τον ΚΔΑΥ Ασπροπύργου” ενω αναφέρει χαρακτηριστικά στο Δελτιο Τυπου πως : “προχωρά η διαδικασία για την απόσυρση των καμένων στο ΚΔΑΥ

Όπως καταλαβαίνετε, χωρίς να θέλουμε να αμφισβητήσουμε τις ενέργειες της Αντιπεριφέρειας για το θέμα, το γεγονός είναι οτι ένα χρόνο μετά  την μεγάλη τοξική καταστροφή στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου, οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται, ο χώρος λεηλατείται καθημερινά κυρίως από ομάδες Ρομά και εν κατακλείδι οι κάτοικοι της περιοχής βιώνουν ακόμα και σήμερα το τοξικό αυτό νέφος στο πετσί τους. Οι πολίτες θέλουν λύσεις με οποιονδήποτε τρόπο. Όσο για τις λεπτομέρειες του Ρεπορτάζ μας, ας ανατρέξουν οι υπεύθυνοι του Γραφείου Τύπου της Αντιπεριφέρειας στη δημοσίευση του ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ που μιλά ξεκάθαρα για “απόσυρση και των τελευταίων υπολειμμάτων των καμμένων του ΚΔΑΥ”. Εκτός βέβαια και αν οι υπεύθυνοι του Γραφείου Τύπου της Αντιπεριφέρειας αμφισβητούν και το δημοσίευμα του Πρακτορείου. Παρακάτω η σχετική απάντηση που μας κοινοποιήθηκε για το θέμα:

Σχετικά με σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά σας “Ένα χρόνο μετά η Αντιπεριφέρεια ανακοινώνει την απόσυρση των τοξικών υπολειμμάτων από τον ΚΔΑΥ Ασπροπύργου”,  επισημαίνουμε ότι τόσο το Δελτίο Τύπου για την πραγματική απόσυρση των εκκαμινευμάτων  της βιομηχανίας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΑΕ. όσο και οι σχετικές ανακοινώσεις μας για τον απολογισμό πεπραγμένων, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το στάδιο εξέλιξης της υπόθεσης στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου.

Ως εκ τούτου, σε καμία ανακοίνωση του Γραφείου μας δεν υπάρχει δήλωση για εκκίνηση της πραγματικής απόσυρσης των καμμένων στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου παρά μόνο επισήμανση ότι “προχωρά η διαδικασία για την απόσυρση των καμένων στο ΚΔΑΥ” (Ομιλία Αντιπεριφερειάρχη, σελ. 7) και  “…ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, συνεργάζεται με τον Δήμαρχο Ασπροπύργου, κ. Ν. Μελετίου και για την ευόδωση ανάλογων εγχειρημάτων, όπως η απόσυρση των καμένων στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου” (Δελτίο Τύπου για τα εκκαμινεύματα). Ως εκ τούτου, η αναφορά σας ότι ανακοινώθηκε από την Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής “η απόσυρση και των τελευταίων υπολειμμάτων των καμένων στο ΚΔΑΥ” δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικά και είμαστε σε αναμονή σχετικής διόρθωσης εκ μέρους σας.

ΥΓ: Επειδή στην απάντηση της Αντιπεριφέρειας αναφέρεται η “πραγματική απόσυρση των καμμένων” αναρωτιόμαστε η μη πραγματική απόσυρση ποια είναι;


Ε. Λιάκος

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ