ΤΟΠΙΚΑΧΑΪΔΑΡΙ

”Έξυπνες” γίνονται 12 στάσεις στο Χαϊδάρι – πώς μπορούμε να δούμε από το σπίτι την ώρα άφιξης του λεωφορείου

Έρχονται σημαντικές αλλαγές και εκπλήξεις που θα αλλάξουν την… εμπειρία του επιβάτη των λεωφορείων της Αθήνας, υπόσχεται η διοίκηση του ΟΑΣΑ. Πρόκειται για την εφαρμογή της Τηλεματικής στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας, με την οποία ο ΟΑΣΑ ευελπιστεί να αναβαθμιστούν σημαντικά οι υπηρεσίες προς τους Αθηναίους. Αυτό που δεν πρόκειται να συμβεί στο ορατό μέλλον είναι η πύκνωση των δρομολογίων, αλλά… ας είναι, θα ξέρουμε τουλάχιστον πόση θα είναι η καθυστέρηση! Σημαντική παρηγοριά πάντως θα είναι η δυνατότητα πριν ξεκινήσουμε από το σπίτι, να βλέπουμε σε ειδική εφαρμογή πότε έρχεται το λεωφορείο, από το κινητό μας τηλέφωνο, ώστε να κάνουμε τον προγραμματισμό μας και να μην ξεροσταλιάζουμε στη στάση.

Διάλογοι καθημερινοί όπως “έχετε ώρα εδώ; Μήπως πέρασε το 803;” ή “ποιο ήταν το λεωφορείο που μόλις έφυγε;”, δεν θα έχουν νόημα όπου έχει εγκατασταθεί το σύστημα της τηλεματικής. Συγκεκριμένα σε 1.000 στάσεις και 1.800 λεωφορεία και τρόλεϊ σε όλη την Αθήνα.

Με την τηλεματική θα βελτιωθεί ριζικά ο συντονισμός της κυκλοφορίας των λεωφορείων και των τρόλεϊ στην πρωτεύουσα. Το όχημα θα στέλνει σήμα με την θέση του στα κεντρικά, οπότε θα υπάρχει η δυνατότητα να ρυθμίζεται π.χ. το πότε να ξεκινήσει το επόμενο, ώστε να αποφεύγονται τα φαινόμενα να φθάνουν σχεδόν ταυτόχρονα δύο λεωφορεία στην ίδια στάση.

Η προσπάθεια για να υλοποιηθεί η Τηλεματική στις συγκοινωνίες της Αθήνας ξεκίνησε πριν από περίπου 10 χρόνια, ωστόσο χρειάστηκαν πολλά ” τέρμινα” για να ολοκληρωθεί το ηλεκτρονικό “γεφύρι της Άρτας”. Όπως πληροφόρησε το “Χαϊδάρι Σήμερα” στέλεχος του ΟΑΣΑ με αρμοδιότητα την Τηλεματική, αυτές τις μέρες γίνεται έλεγχος του συστήματος από ανεξάρτητο ελεγκτή, ώστε να ακολουθήσει η παραλαβή. Κάθε μέρα προστίθενται όλο και περισσότερες στάσεις, πάντως όχι ακόμη στο Χαϊδάρι, όπως διαπιστώσαμε σήμερα το πρωί και αυτός ήταν ο λόγος που επικοινωνήσαμε με τον ΟΑΣΑ. Όπως μάς είπε υπάρχει σταδιακή ανάπτυξη του συστήματος, ενώ σε κάποιες στάσεις υπάρχει καθυστέρηση και στην ηλεκτροδότηση. Εντός των επόμενων ημερών, το πολύ μέχρι τα μέσα Απριλίου, το σύστημα θα έχει αποκτήσει πλήρη λειτουργικότητα.

Οδηγός της γραμμής Α15 μάς δείχνει πώς ενεργοποιείται το σύστημα. Ο ίδιος δεν χρειάζεται να κάνει τίποτε άλλοαφού αναλαμβάνουν το GPS και η τηλεματική.
Οδηγός της γραμμής Α15 μάς δείχνει πώς ενεργοποιείται το σύστημα. Ο ίδιος δεν χρειάζεται να κάνει τίποτε άλλοαφού αναλαμβάνουν το GPS και η τηλεματική.

Ρωτήσαμε αν πρέπει να περιμένουμε επέκταση του χρήσιμου συστήματος σε περισσότερες στάσεις και μάς απάντησε ότι αυτό θα είναι πρώτη προτεραιότητα για την εταιρεία στο νέο ΕΣΠΑ. Ωστόσο, όσοι έχουμε στοιχειώδη επαφή με την τεχνολογία δεν χρειάζεται να περιμένουμε τόσο πολύ, αφού σε μικρό χρονικό διάστημα θα ενεργοποιηθεί ειδική εφαρμογή για τα κινητά τηλέφωνα και το web, ώστε να παρακολουθούμε από το σπίτι μας την ώρα άφιξης του λεωφορείου και να κανονίζουμε ανάλογα την αναχώρησή μας!

Δεν μένει όμως μόνο εκεί το νέο app. Εάν, για παράδειγμα, βρίσκεσαι σε μία άγνωστη γειτονιά της Αθήνας η εφαρμογή θα σου δείξει και θα σε οδηγήσει στην κοντινότερη στάση, ενώ θα σου προτείνει και την συντομότερη διαδρομή ως τον τελικό προορισμό σου. Παράλληλα θα σου δείχνει την διαδρομή που θα ακολουθήσεις, τις επόμενες στάσεις καθώς και εκτιμώμενο χρόνο ως τον προορισμό σου σε πραγματικές συνθήκες. Σε έκτακτα περιστατικά, π.χ. μία πορεία στο κέντρο, όπου το λεωφορείο δεν θα φτάνει στον τελικό του προορισμό θα σε πληροφορεί για εναλλακτικές διαδρομές. Για όσους δεν χρησιμοποιούν smartphones ή tablets υπηρεσίες της συγκεκριμένης εφαρμογής θα είναι σύντομα διαθέσιμες και μέσω του site του ΟΑΣΑ.

Η εμπειρία αλλάζει και μέσα στα λεωφορεία καθώς από οθόνες που έχουν τοποθετηθεί θα ενημερώνεται ο επιβάτης για την επόμενη στάση, το δρομολόγιο και άλλες χρηστικές πληροφορίες όπως ο καιρός.

Στο Χαϊδάρι πίνακας τηλεματικής έχει εγκατασταθεί σε 12 στάσεις. Συγκεκριμένα: Παλατάκι (2), Αττικό Νοσοκομείο (2), Μυλωνά (Λ. Αθηνών & Γ. Παπανδρέου, 2), ΚΕΔ (2), Παλαιό Τέρμα (Δάσος), Ψυχιατρείο, Στροφή Αγ. Βαρβάρας, Αττίκ (Στρ. Καραϊσκάκη).

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ