Για διαπραγμάτευση σε δύο “πεδία μάχης” ετοιμάζεται η κυβέρνηση. Επί ελληνικού εδάφους την προσεχή Τρίτη και με διαφορά ελάχιστων χιλιομέτρων – όση είναι η απόσταση που χωρίζει την Ελληνική Βουλή και το ξενοδοχείο στο οποίο τελούνται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των κλιμακίων των θεσμών- ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πρέπει να αντιμετωπίσει δύο εντελώς διαφορετικά “ακροατήρια”. Και έως τότε θα πρέπει επίσης να αποφύγει τους “κινδύνους” που απορρέουν από τη γραμμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως αυτή αποτυπώθηκε χθες τόσο από πλευράς του Ταμείου όσο και από τον νέο Αμερικανό υπουργό Οικονομικών.
- Διαφημιση -
Η μία “μάχη” της Τρίτης είναι αυτή με τους θεσμούς, οι οποίοι επιστρέφουν στην Αθήνα σε επίπεδο επικεφαλής κλιμακίων, προκειμένου για περίπου μία εβδομάδα να επιχειρήσουν να κλείσουν όσο πιο πολλά μέτωπα μπορούν στην δεύτερη αξιολόγηση. Πρώτο ορόσημο είναι αυτό του Eurogroup της 20ης Μαρτίου το οποίο θεωρείται (από πλευράς θεσμών) σχεδόν χαμένο, αν και σύμφωνα με πληροφορίες οι εξ αποστάσεως ζυμώσεις συνεχίζονται όπως και οι επαφές με την ελληνική πλευρά. Το κεντρικό σημείο της διαπραγμάτευσης αυτής θα είναι το νέο πακέτο μέτρων των 2,7-3,6 δισ. ευρώ (4,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με το ΔΝΤ), αλλά και των ανταλλαγμάτων/ισοδυνάμων τα οποία σύμφωνα με τους δανειστές θα πρέπει να εφαρμοστούν μόνο αν διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα παράγει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.
Την Τρίτη όμως θα διεξαχθεί άλλη μία μάχη, όπως προανήγγειλε χθες από τη βουλή και σε υψηλούς τόνους ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στη Βουλή και στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα λάβει χώρα η συζήτηση για τις αποφάσεις του Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας και για τα επόμενα στάδια των διαπραγματεύσεων. Εκεί θα ξεδιπλωθεί ελληνική θέση ότι τα μέτρα που θα αποφασιστούν είναι δημοσιονομικά ουδέτερα, δηλαδή όπως είπε χθες ο ΥΠΟΙΚ ότι δεν θα ληφθεί κανένα “καθαρό νέο μέτρο”. Αυτό ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας οτι οι διαπραγματεύσεις αποτελούν συνολική ευθύνη της κυβέρνησης, δίδοντας έτσι το “μήνυμα” όχι μόνο προς την αντιπολίτευση, αλλά και στην κοινοβουλευτική του ομάδα που θα κληθεί να υπερασπιστεί τους νέους “εφαρμοστικούς”.
Το Διατλαντικό μέτωπο
Πέρα όμως από τα δύο διαφορετικά “τερέν” των διαπραγματεύσεων στα οποία θα ξεδιπλωθούν τα νέα μέτρα και τα “ισοδύναμα”, υπάρχει και ένα άλλο – διατλαντικό – μέτωπο, η θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία όπως φάνηκε από τις χθεσινές δηλώσεις και ανακοινώσεις επί εδάφους ΗΠΑ δεν έχει “συντονιστεί” με αυτή της ΕΕ. Ο νέος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν έκανε σαφές ότι η ελληνική κρίση είναι “βασικά πρόβλημα της Ευρώπης”.
Και παράλληλα από το ΔΝΤ έγινε σαφές ότι τα νέα μέτρα και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι εξίσου σημαντικά βήματα. Ο εκπρόσωπός του Gerry Rice διευκρίνισε οι συζητήσεις και για δύο σκέλη θα πρέπει να γίνουν πριν προταθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα κάνοντας σαφές ότι για το χρέος αρκεί μία προκαταβολική δέσμευση.
Λίγο αργότερα νέο άρθρο του ΔΝΤ αναφέρθηκε και πάλι στους κινδύνους από τα ιδιαίτερα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα σε μια οικονομία. Στο άρθρο γίνεται διαχωρισμός μεταξύ “πρωτογενών πλεονασμάτων που βελτιώνουν τη βιωσιμότητα του χρέους με το πέρασμα του χρόνου” και πλεονασμάτων σε επίπεδα “που θα διαταράξουν την οικονομία τόσο σοβαρά που τα φορολογικά έσοδα στην πραγματικότητα υποχωρούν και οι δημοσιονομικοί στόχοι εγκαταλείπονται”.
Τα μέτρα τώρα (;)
Από τις χθεσινές αναφορές του ΔΝΤ έγινε επίσης σαφές ότι τα μέτρα πρέπει να εφαρμοσθούν κατά την “εντός” μνημονίου επαναφέροντας το θέμα του χρόνου που θα ξεδιπλωθεί από την Τρίτη.
Είχε προηγηθεί άλλωστε η κα Λαγκάρντ, μετά τις επαφές στο Βερολίνο. Ξεκαθάρισε ότι η απόδειξη της απόδοσης των μέτρων συνδέεται άρρηκτα με τον χρόνο λήψης των αποφάσεων για τα επιπλέον μέτρα για το χρέος τα οποία όπως είπε χθες θα έρθουν μετά το τέλος του Μνημονίου (σ.σ. τελειώνει από πλευράς ΕΕ το καλοκαίρι του 2018). Μόνο που η κυβέρνηση επιμένει ότι τα μέτρα και τα ισοδύναμα θα θεσπιστούν από το 2019- 2020.
Ακολουθήστε το «ΘΡΙΑΣΙΟ» στο Google News, Facebook & Twitter