ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται θερινή “καταιγίδα” σε βάρος χιλιάδων συνταξιούχων

Μόλις ξεκίνησε αλλά αναμένεται να κορυφωθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ο λόγος για την “καταιγίδα” των μειώσεων  σε βάρος 700.000 συνταξιοδοτικών παροχών, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου και οι μετέπειτα εφαρμοστικές υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι.

Bασικό στοιχείο των περικοπών αυτών είναι οι αναδρομικότητα, μιας και προβλέπονται ακόμα και από την 1.1.2016 (πχ στα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου), αυξάνοντας έτσι την επιβάρυνση σε βάρος όσων τις υπόκεινται.

Οι μειώσεις αυτές θα λάβουν χώρα ως εξής :

1. Το πρώτο μεγάλο “τσεκούρι” έπεσε πάνω σε 90.000 χαμηλοσυνταξιούχους που παίρνουν σύνταξη πάνω από 664 ευρώ/μήνα (άθροισμα κύριας και επικουρικής) και ταυτόχρονα, έχουν συνολικό οικογενειακό  εισόδημα πάνω από 11.000 ευρώ / έτος. Η κατηγορία αυτή των συνταξιούχων έχασε από αυτό το μήνα το ΕΚΑΣ, ενώ το ΕΚΑΣ που δόθηκε τον Ιούνιο του 2016 θα παρακρατηθεί αναδρομικά από τις συντάξεις όσων των έχασαν μέσω παρακρατήσεων μέχρι το Δεκέμβριο του 2016.

2. Το δεύτερο μεγάλο “τσεκούρι” αφορούσε 290.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου , των οποίων το μέρισμα (σ.σ. τύπος επιπλέον ” επικουρικής” σύνταξης) του τριμήνου Απριλίου – Ιουνίου 2016 μειώθηκε κατά 44% κατά μέσο όρο. Μ’ άλλα λόγια, η πλειοψηφία που ελάμβανε  μέρισμα 120 ευρώ/μήνα έπεσε πλέον στα  70 ευρώ. Μεγάλοι χαμένοι είναι οι  ασφαλισμένοι που βγει στη πριν τις 19.4.2005. Επειδή, μάλιστα, οι μειώσεις των μερισμάτων είναι αναδρομικές ξεκινώντας από την 1.1.2016, οι μειώσεις που δεν έγιναν στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου –Μαρτίου 2016 θα γίνουν σε 2 δόσεις με αντίστοιχες 2 παρακρατήσεις από τα μερίσματα που θα καταβληθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου και στα τέλη Δεκεμβρίου του 2016.  Έτσι στις δύο επόμενες καταβολές μερισμάτων θα ενσωματωθούν δύο μειώσεις:  Η μία η οποία θα είναι “έγκαιρη”   και άλλη μία αναδρομική, δηλαδή θα

Εξάλλου, πάνω 25.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου έχασαν εντελώς το μέρισμα χηρείας από 1.6.2016 (ενήλικες άγαμες θυγατέρες, χήρες/χήροι που δεν πληρούν τα νέα όρια ηλικίας, γονείς και ορφανά αδέλφια).

3. Το τρίτο μεγάλο “τσεκούρι” αναμένεται να πέσει σε 260.000 επικουρικέςσυντάξεις  των οποίων το άθροισμα με τις αντίστοιχες κύριες συντάξεις ξεπερνά τα 1300 ευρώ. Η μείωση τους εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 5 έως 40% και θα ξεκινήσει από την 1η Σεπτεμβρίου. Επειδή, όμως, η περικοπή αυτή –βάσει του νόμου Κατρούγκαλου αλλά και της μετέπειτα υπουργικής απόφασης- πρέπει να ξεκινήσει από την 1.6.2016, θα υπάρξουν αναδρομικές παρακρατήσεις για το χρονικό διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου – Αυγούστου οι οποίες θα έλθουν να “κάτσουν” πάνω από τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και έπειτα. Οι παρακρατήσεις αυτές πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2016. Έτσι για παράδειγμα, αν για μία επικουρική σύνταξη προκύψει μείωση 10%, τότε πάνω από τη μείωση αυτή που θα έλθει για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2016 θα έλθει να “κάτσει” -πιθανότατα – το ¼ της σωρευτικής μείωσης 30% η οποία δεν επήλθε στο τρίμηνο του Ιουνίου –Αυγούστου 206. Έτσι, η μείωση που θα υποστεί η επικουρική σύνταξη του παραδείγματος μας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ανέλθει στα 17,5%.

Ιδιαίτερα μεγάλες περικοπές αναμένονται για τους συνταξιούχους του ΕΤΕΑΜ, υψηλόμισθοι με πάνω από 25 έτη ασφάλισης, οι συνταξιούχοι  του ΤΕΑΥΝΤΠ (ναυτιλιακοί πράκτορες), του ΤΕΑΥΕΚ (εμποροϋπάλληλοι), των πρώην ΔΕΚΟ, των τραπεζών, αλλά και  του Δημοσίου με πάνω από 35έτη ασφάλισης.

4. Το τέταρτο “τσεκούρι” θα αφορά όσους ασφαλισμένους παίρνουν ατομική σύνταξη πάνω από 2000 ευρώ και άθροισμα συντάξεων πάνω από 3.000 ευρώ. Το πλαφόν αυτό θα έχει πιθανότατα αναδρομική ισχύ από τις 12.5.2016 , δηλαδή από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου Κατρούγκαλου στο ΦΕΚ.

Αυτό σημαίνει πως δεν αποκλείεται να υπάρξουν και σ’ αυτή την περίπτωση αναδρομικές μειώσεις στις παραπάνω κατηγορίες συνταξιούχων , δηλαδή ενδέχεται να κληθούν να επιστρέψουν τα υπερβάλλοντα ποσά (δηλ. τα ποσά χάρη στα οποία οι συντάξεις τους ξεπερνούν τα 2000 ευρώ και 3000 ευρώ αντίστοιχα) τα οποία έλαβαν από τον Ιούνιο του 2016 και έπειτα

5. Το πέμπτο “τσεκούρι” αφορά τις κύριες συντάξεις 11.000 συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων . Οι μειώσεις αυτές θα φτάσουν το 37% και θα αφορούν τους συνταξιούχους της Εμπορικής, της πρώην Πίστεως (νυν Alpha) και της Αττικής Τράπεζας, που βρίσκονται στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων  (ΕΤΑΤ) και του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).


Δημήτρης Κατσαγάνης

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ