ΚΟΣΜΟΣ

Έχασε τη “μάχη” με το Ανώτατο Δικαστήριο για το Brexit η May

Η Theresa May δεν μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία δρομολόγησης του Brexit, δίχως την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου. Αυτή είναι η ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου που αν και κατά πολλούς περιπλέκει την υπόθεση, σύμφωνα με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, δεν επηρεάζει το χρονοδιάγραμμα για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται για μία απόφαση – ορόσημο, με τη May να χάνει τη “μάχη”. Οι 11 δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας (το ανώτατο δικαστικό σώμα στη χώρα) εκδίκασαν την έφεση που είχε ασκήσει η βρετανική κυβέρνηση, ενάντια σε προηγούμενη απόφαση που ελήφθη από το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, η οποία και όριζε πως η May πρέπει να έχει την ψήφο του βρετανικού κοινοβουλίου, προτού προχωρήσει στην ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας και ξεκινήσει τις διετείς διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την Ε.Ε..

Η απόφαση ελήφθη με μια πλειοψηφία 8 δικαστών που ψήφισαν υπέρ της απόρριψης της έφεσης, ενώ 3 τάχθηκαν κατά. Ωστόσο, το Δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα πως οι αποκεντρωμένες κυβερνήσεις στη Βόρεια Ιρλανδία, στη Σκωτία και στην Ουαλία θα πρέπει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50.

Ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα, ο David Neuberger, ο επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου, σημείωσε πως το δημοψήφισμα ήταν “τεράστιας πολιτικής σημασίας”, αλλά άσκησε κριτική για την έλλειψη σχεδιασμού, από πλευράς της κυβέρνησης.

Η υπόθεση είχε έλθει στο προσκήνιο από μία ομάδα Βρετανών πολιτών που εξέφρασαν την εναντίωσή τους στο Brexit, με τη βοήθεια κάποιων από τους κορυφαίους δικηγόρους.

Η απόφαση κατά της May ενέχει ένα ρίσκο για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό: Η διαδικασία έγκρισης του Brexit από τους βουλευτές θα μπορούσε να σημάνει καθυστερήσεις, ενώ ενδέχεται και να της “δέσει και τα χέρια” ως προς τη φύση του “διαζυγίου”. Άλλωστε, η May ήθελε να αποφύγει την ψηφοφορία στη βουλή, εξ αιτίας ακριβώς αυτού του κινδύνου, να τεθούν, δηλαδή, εμπόδια από τους βουλευτές, όσον αφορά στα σχέδιά της.

Πάντως, η βρετανική κυβέρνηση διεμήνυσε πως η απόφαση δεν θα επηρεάσει τα σχέδια της May να ξεκινήσει τις συνομιλίες για το Brexit μέχρι το τέλος του Μαρτίου, ενώ το αντιπολιτευτικό Εργατικό Κόμμα, μετά από την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του Δικαστηρίου, δήλωσε πως δεν θα επιδιώξει να εμποδίσει το Brexit.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ