ΤΟΠΙΚΑ

Έως αύριο η ρύθμιση των οφειλών προς τους ΟΤΑ

xrima 1Λήγει την Τρίτη, 26 Μαΐου, η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας. Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν όλες οι οφειλές που θα έχουν βεβαιωθεί ταμειακά επίσης έως την Τρίτη.

Σύμφωνα με το νόμο 4321/2015 και τη διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών  την αρμοδιότητα για την υπαγωγή στο πρόγραμμα της ρύθμισης έχουν τα όργανα των δήμων και των περιφερειών και των νομικών τους προσώπων.

Οφειλές που υπάγονται στη ρύθμιση

Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν  και οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. ν. 4257/2014, αρ. 51, ν. 4152/2013, υποπαρ. Α2, π.δ. 5/1986, αρ. 4, ν. 1080/1980, αρ. 31 και ν. 1828/1989, αρ. 26, παρ. 11).

Σημειώνεται ωστόσο, ότι για τις οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση που προβλέπει διαφορετικές απαλλαγές, όπως επί παραδείγματι αυτή του αρ. 51 του ν. 4257/2014  που προέβλεπε απαλλαγές από «προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και των προστίμων», το υπαγόμενο ποσό υπολογίζεται σύμφωνα με τα στοιχεία της βεβαίωσης ως είχε πριν την εφαρμογή των απαλλαγών.

Επίσης, μπορούν να υπαχθούν  οφειλές που τελούν σε διοικητική ή δικαστική αναστολή,  εκκρεμούν στα δικαστήρια, μετά από άσκηση προσφυγής και οφειλές που εκκρεμούν ενώπιον των  Επιτροπών Επίλυσης Φορολογικών ∆ιαφορών (αρ. 32, ν. 1080/1980), εφόσον υποβληθεί σχετική παραίτηση εκ μέρους  του οφειλέτη).

Αριθμός δόσεωναπαλλαγές και επιβαρύνσεις

Ο αριθμός των δόσεων της ρύθμισης και το αντίστοιχο ποσό της απαλλαγής επί των τόκων και των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής δεν εξαρτώνται από το ύψος της οφειλής.

Έτσι δίνεται στον οφειλέτη η δυνατότητα να επιλέξει το πρόγραμμα ρύθμισης που επιθυμεί, ανεξάρτητα από το ποσό στο οποίο ανέρχεται η συνολική οφειλή του, με μόνο περιορισμό το ελάχιστο όριο της δόσης, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 20 €.

Ωστόσο, το ύψος της βασικής οφειλής (δηλαδή οι βεβαιωμένες οφειλές χωρίς τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής) είναι καθοριστικό για την  επιβάρυνση των δόσεων με τόκο,  καθώς ρυθμιζόμενες βασικές οφειλές άνω των 5.000  ευρώ ,  επιβαρύνονται με τόκο που ανέρχεται  σε τρεις εκατοστιαίες μονάδες (3%)  ετησίως.

Απώλεια της ρύθμισης

Η ρύθμιση απόλλυται  όταν ο οφειλέτης δεν είναι συνεπής ως προς την εξυπηρέτησή της, υπό την έννοια που προσδιορίζεται στο εδάφιο α) του  άρθρου 8 του νόμου και ειδικότερα με την υποχρέωση εξόφλησης της ρύθμισης εντός τριμήνου, από το χρόνο που προσδιορίζεται για την καταβολή της τελευταίας δόσης.

Επίσης, σε ανάλογη εφαρμογή του εδ, β) του ίδιου άρθρου, η ρύθμιση απόλλυται αν ο οφειλέτης καθυστερήσει πέραν του τριμήνου, από τη νόμιμη προθεσμία υποβολής, δηλώσεις προς το δήμο για την επιβολή τελών και φόρων.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ