ΥΓΕΙΑ

Ήλιος και οφθαλμός

Ας ξανασυστηθούμε με την ηλιακή ακτινοβολία

Ήλιος και οφθαλμός

Αναστασία Σερέπα - Λιάκου

Αναστασία Σερέπα – Λιάκου Χειρουργός – Οφθαλμίατρος. Χατζηδάκη 35, Ελευσίνα. 2105543120, www.anastasiaserepa.gr

Η ηλιακή ακτινοβολία αποτελείται από τρία είδη ακτίνων:

  • τις υπέρυθρες ακτίνες
  • τις υπεριώδεις ακτίνες (UV με μήκος κύματος 190-400 nm), υπεύθυνες κυρίως για παθολογίες των εξωτερικών χιτώνων του ματιού και του κρυσταλοειδή φακού (π.χ. καταρράκτης) και
  • τις ακτίνες υψηλής ενέργειας στο ορατό φάσμα (HEV -Higt Energy Visible με μήκος κύματος 400-700 nm) που αντιστοιχούν στο μπλε ιώδες φως και είναι υπεύθυνες για παθολογίες του αμφιβληστροειδούς (εκφύλιση ωχράς κηλίδος).

Είναι και οι πιο επικίνδυνες για τα μάτια μας, αφού προκαλούν μη αναστρέψιμες βλάβες και τα συνηθισμένα απορροφητικά γυαλιά ηλίου που φοράμε δεν μας προστατεύουν επαρκώς. Η ηλιακή ακτινοβολία ευθύνεται για μια σειρά από παθολογίες στα μάτια οι οποίες εμφανίζονται μετά από χρόνια έκθεση στον ήλιο. 

Μην ξεχνάμε λοιπόν ότι ο ήλιος δρα συσσωρευτικά και μπορεί να βλάψει:

  • Τα ΒΛΕΦΑΡΑ: Πρώιμες ρυτίδες γύρω από τα μάτια. Όγκοι, όπως  επιθυλιώματα και μελανώματα τα οποία χρήζουν έγκαιρης χειρουργικής αφαίρεσης.
  •  Τον ΕΠΙΠΕΦΥΚΟΤΑ:  Πτερύγιο, στεάτιο , ακτινική κερατοεπιπεφυκίτιδα, με έντονη φωτοφοβία
  • Τον ΦΑΚΟ: Kαταρράκτης
  • Τον ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΗ: Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

ΠΡΟΛΗΨΗ


Τα Γυαλιά ηλίου

Ήλιος και οφθαλμόςΧρησιμοποιείστε τα γυαλιά ηλίου όλο το χρόνο, ακόμη και το χειμώνα τις ημέρες της ηλιοφάνειας. Βάλτε τα σωστά γυαλιά και στα μικρά παιδιά από την ηλικία εκείνη που νομίζετε ότι μπορούν να τα φορέσουν. Η προστασία πρέπει να γίνεται από τη μικρότερη δυνατή ηλικία!

Τα γυαλιά που συνήθως μέχρι σήμερα φορούσαμε έχουν μια απορροφητικότητα μέχρι τα 400 nm δηλαδή προστατεύουν μόνο από την υπεριώδη ακτινοβολία. Δεν επαρκούν επομένως, διότι δεν καλύπτουν από το βλαβερό μπλέ φως, δηλαδή από τις υψηλής ενέργειας ακτίνες που είναι βλαβερές για τον αμφιβληστροειδή μας.

Σήμερα υπάρχουν  ειδικοί φακοί που προστατεύουν από όλο το φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας.

Οι φακοί αυτοί λέγονται φακοί μελανίνης, ακριβώς επειδή περιέχουν συνθετική μελανίνη ικανή να απορροφήσει όλη τη γκάμα των βλαβερών ακτινών (μέχρι 600 nm). Τα γυαλιά αυτά είναι αποτέλεσμα πολυετών ερευνών και υπάρχουν και στην Ελλάδα εδώ και λίγα χρόνια.

Τα βρίσκει κανείς στα περισσότερα οπτικά καταστήματα αρκεί να τα ζητήσει. Είναι λίγο πιο ακριβά αλλά είναι η απόλυτη προστασία για τα μάτια μας. Κανένα άλλο είδος φακού σήμερα δεν προστατεύει καλύτερα από τον φακό μελανίνης.

Αντίστοιχοι φακοί είναι και οι blue blockers. Οι φακοί αυτοί απορροφούν τις ακτινοβολίες στο μπλέ-ιώδες φως, δηλαδή περισσότερο από το φάσμα των υπεριωδών ακτίνων και κατά συνέπεια προστατεύουν καλύτερα και περισσότερο από τα απλά απορροφητικά γυαλιά ηλίου.

Οι πολωτικοί φακοί ηλίου (polarized) είναι μια άλλη κατηγορία γυαλιών ηλίου που βασίζονται στην αρχή της πόλωσης του φωτός. ‘Εχουν πολύ καλή απορροφητικότητα για τις υπεριώδεις ακτίνες, εξουδετερώνουν την εκτυφλωτική αντανάκλαση του ήλιου και προσφέρουν μια πολύ ξεκούραστη όραση.

Θυμηθείτε επίσης ότι οι ακτίνες έχουν τη δυνατότητα να περάσουν στα μάτια μας από το πάνω μέρος των γυαλιών μας και κατά συνέπεια το καπέλο, ειδικά εκείνο με μεγάλο γείσο προστατεύει τις ακτίνες που φτάνουν στα μάτια μας εκ των άνω.

‘Οσο για το ευαίσθητο δέρμα των βλεφάρων, η αισθητική φαρμακολογία προσφέρει ειδικές αντηλιακές κρέμες για τα μάτια που έχουν χαμηλότερη συγκέντρωση των ουσιών ώστε να μην περνούν μέσα στο μάτι και το ερεθίζουν, ενώ επιτυγχάνουν και υψηλό δείκτη προστασίας.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ