ΕΛΛΑΔΑ

Αγώνας δρόμου για τη δόση των 2 δισ.

megaro maximouΜε αντίπαλο τον χρόνο, η κυβέρνηση επισπεύδει τις ενέργειές της προκειμένου να εγκριθούν εγκαίρως από τη Βουλή τα αναγκαία νομοθετήματα, με τα οποία θα «ξεκλειδώσει» η δόση των 2 δισ. ευρώ. Οπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικοί παράγοντες, σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας, ίσως και σήμερα.

Εξίσου πιθανό είναι να κατατεθεί σήμερα και νέο πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει εκκρεμότητες του πρώτου πακέτου, καθώς και μέτρα που προβλέπονται από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Αγώνας δρόμου για τη δόση των 2 δισ.

Κατά πληροφορίες, και τα δύο νομοσχέδια θα ψηφιστούν με τη διαδικασία του «επείγοντος» και του «κατεπείγοντος».

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), το οποίο συνεδρίασε την Τρίτη, προέβη σε συνολική ανασκόπηση της πορείας υλοποίησης των μέτρων που περιέχονται στη συμφωνία με τους δανειστές.

Διαπιστώθηκε «ο ιδιαίτερα ικανοποιητικός βαθμός ανταπόκρισης των υπουργείων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με αποτέλεσμα ο βαθμός υλοποίησης να προσεγγίζει το 90% των δράσεων που αφορούσαν το χρονικό διάστημα έως και τα μέσα Οκτωβρίου».

Το ΚΥΣΟΙΠ αναγνώρισε πάντως ότι παραμένει η εκκρεμότητα στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, στην εφαρμογή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς και στο καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων.

Κατά την κυβέρνηση, αυτό «οφείλεται στην πολυπλοκότητα των θεμάτων, καθώς και σε διαφωνίες πολιτικού χαρακτήρα με τους θεσμούς».

Αισιοδοξία στην Κομισιόν

Εν τω μεταξύ, αισιοδοξία για ολοκλήρωση σύντομα της αξιολόγησης των προαπαιτούμενων του πρώτου πακέτου επικρατεί στην έδρα της Κομισιόν, λίγες ώρες μετά τη διήμερη επίσκεψη του αντιπροέδρου για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, στην Αθήνα και τις συζητήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό και μέλη της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιντχαρντ, στην Αθήνα έχει επιτευχθεί «σημαντική πρόοδος» τις τελευταίες μέρες και οι τεχνικές ομάδες (εκπρόσωποι θεσμών) ελπίζουν στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σύντομα. Ερωτηθείσα αν θα μπορούσε στη σημερινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup να αποφασιστεί η εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, η εκπρόσωπος παρέπεμψε στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που είναι αρμόδια να αποφασίσουν στο θέμα αυτό.

Πηγές της Κομισιόν αφήνουν ανοικτό το θέμα εν όψει της σημερινής συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας, προφανώς γιατί οι συζητήσεις στην Αθήνα βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, τονίζουν ωστόσο ότι σε κάθε περίπτωση, δηλαδή ακόμη κι αν ληφθεί απόφαση σήμερα, η εκταμίευση θα γίνει εντός του Νοεμβρίου. Κι αυτό γιατί θα πρέπει να ακολουθήσει εισήγηση του Εurogroup στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ταμείο διάσωσης), το διοικητικό συμβούλιο του οποίου θα εγκρίνει την αποδέσμευση του ποσού.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι έχουν ήδη εγκριθεί στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος 23 δισ. ευρώ (τα 10 αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών), ενώ η εκκρεμεί η εκταμίευση σε δύο υποδόσεις (2 και 1 δισ. ευρώ αντίστοιχα) 3 δισ. ευρώ που έχουν συνδεθεί με την ικανοποίηση των προαπαιτούμενων των δύο πακέτων.

Αναφορικά με την ουσία των διαπραγματεύσεων, πηγές της Κομισιόν ανέφεραν χθες ότι στο θέμα των πλειστηριασμών οι συζητήσεις έχουν εισέλθει στην τελική ευθεία, ενώ επικρατεί αισιοδοξία ότι θα βρεθεί ικανοποιητικός συμβιβασμός.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να μιλάμε για καθυστέρηση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.


Ακολουθήστε το «ΘΡΙΑΣΙΟ» στο Google News, Facebook & Twitter

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ