ΥΓΕΙΑ

Ακόμα και 1 τσιγάρο την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου

Όλοι γνωρίζουν ότι το κάπνισμα κάνει κακό, αλλά, δυστυχώς, όμως πολλοί το συνεχίζουν χωρίς να δίνουν σημασία στις συστάσεις της επιστήμης.

Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με ένα τεράστιο φάσμα προβλημάτων υγείας, όπως το άσθμα, οι νόσοι των πνευμόνων, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο καρκίνος, ενώ μία τρομακτική νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The BMJ φανερώνει ότι δεν χρειάζεται και πάρα πολύ κάπνισμα για να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς σου.

Τα ευρήματα; Το κάπνισμα ενός και μόνο τσιγάρου την ημέρα αυξάνει δραστικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και καρδιακής προσβολής.

Για την έρευνα αυτή, οι μελετητές ανέλυσαν 141 κλινικές μελέτες από το 1946 μέχρι το 2015 σχετικά με το κάπνισμα και την καρδιακή νόσο, σε μία προσπάθεια να ανακαλύψουν πόσα τσιγάρα χρειάζονται προκειμένου να αυξήσει κάποιος τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και καρδιακής προσβολής. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από ανθρώπους που κάπνιζαν ένα, πέντε ή είκοσι τσιγάρα την ημέρα και τα συνέκριναν με ανθρώπους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Για τους άνδρες, το κάπνισμα ενός τσιγάρου την ημέρα αύξανε τις πιθανότητες καρδιακής νόσου κατά 48% κατά μέσο όρο σε σχέση με κάποιον που δεν κάπνιζε καθόλου, ενώ το κάπνισμα είκοσι τσιγάρων την ημέρα διπλασίαζε αυτό το ποσοστό.

Για τις γυναίκες τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα: Το κάπνισμα ενός τσιγάρου την ημέρα αύξανε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 57%, ενώ το κάπνισμα είκοσι τσιγάρων την ημέρα ανέβαζε τον κίνδυνο κατά 2,8 φορές.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ