ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλβανικό «βραχυκύκλωμα» και πολιτική κρίση στην πΓΔΜ

Σε σοβαρή πολιτική και συνταγματική κρίση οδηγεί την πΓΔΜ το ζήτημα της καθιέρωσης της αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης γλώσσας του κράτους, διαμορφώνοντας μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για την προώθηση στην γειτονική χώρα των θαρραλέων αποφάσεων που απαιτούνται ώστε να επιλυθεί η διαφορά για την ονομασία.

Η κρίση στα Σκόπια ξεσπά λίγες ημέρες πριν τη μετάβαση του Νίκου Κοτζιά (22-23 Μαρτίου) για επαφές με την πολιτική ηγεσία της χώρας, στην οποία και θα παρουσιάσει την ελληνική πρόταση για το πλαίσιο συμφωνίας επί όλων των εκκρεμών ζητημάτων και φυσικά του ζητήματος της ονομασίας, με πολλά ζητήματα να είναι ανοικτά και πρωτίστως εκείνο της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Η κρίση στα Σκόπια και η αδυναμία στην οποία περιέρχεται στην παρούσα φάση η κυβέρνηση Zaev θα οδηγήσει πάντως σε χαλάρωση των όποιων πιέσεων προς την Αθήνα σε περίπτωση έλλειψης προόδου καθώς η ευθύνη δεν θα ανήκει στην Ελληνική πλευρά.

Η δέσμευση για αναγνώριση της Αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας, αποτελεί το βασικό αντάλλαγμα που είχαν ζητήσει τα αλβανικά κόμματα (βάσει της Πλατφόρμας των Τιράνων, που επεξεργάσθηκαν τα αλβανόφωνα κόμματα με τον Αλβανό πρωθυπουργό E. Rama) προκειμένου να στηρίξουν τον σχηματισμό της κυβέρνησης Zaev.

Η αντιπολίτευση είχε από τότε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι οδηγεί στην αλλαγή της φυσιογνωμίας της χώρας ως δικοινοτική ομοσπονδία, ενώ και η Μόσχα είχε παρέμβει κατηγορώντας και τον Zaev ότι συμπράττει στην ενίσχυση του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού.

Ο νόμος για την αλβανική γλώσσα εγκρίθηκε από τη Σκοπιανή Βουλή, αλλά αναπέμφθηκε από τον πρόεδρο G. Ivanov και στη δεύτερη εισαγωγή του στο Κοινοβούλιο αντιμετώπισε ένα κύμα… 35.000 τροπολογιών από το εθνικιστικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE. Ο αλβανόφωνος πρόεδρος της Βουλής κ. Xhaferi σε μια θυελλώδη συνεδρίαση που πρωτεύοντα ρόλο στις διαμαρτυρίες διαδραμάτισε ο πρώην πρωθυπουργός N. Gruevski, αποφάσισε να απορρίψει τις τροπολογίες και έτσι ο νόμος να εγκριθεί με τις ψήφους μόνο της συμπολίτευσης.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για παραβίαση του Συντάγματος και η χαριστική βολή δόθηκε χθες το βράδυ από τον πρόεδρο της χώρας G. Ivanov που σε διάγγελμα του δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο. «Δεν θα υπογράψω τον νόμο που εγκρίθηκε με αυτό τον τρόπο. Ένας νόμος που παραβιάζει το ευρωπαϊκό πλαίσιο, νόμος για τον οποίο δεν προηγήθηκε η συζήτηση των τροπολογιών που έγιναν μετά τις συστάσεις που ο ίδιος έδωσα, ένας νόμος που είναι αντισυνταγματικός και παραβιάζει όλες τις εγγυήσεις οι οποίες είχαν δοθεί. Το Σύνταγμα και η συνείδησή μου δεν επιτρέπουν να υπογράψω τον νομό» είπε ο κ. Ivanov.

Η υπόθεση της αλβανικής γλώσσας και ο τρόπος με τον οποίο εγκρίθηκε διαλύει κάθε πνεύμα συναίνεσης που είναι αναγκαίο στην γειτονική χώρα προκειμένου να «περάσει» μια συμφωνία και για το όνομα, ενώ τροφοδοτεί το εθνικιστικό κλίμα στην γειτονική χώρα, όπου πλέον η αντιπολίτευση θα κατηγορεί την κυβέρνηση για εξυπηρέτηση των αλβανικών επιδιώξεων με ταυτόχρονες παραχωρήσεις προς την Ελλάδα που τελικά πλήττουν τη «μακεδονική» ταυτότητα και οντότητα.

Βεβαίως η υιοθέτηση της αλβανικής ως επίσημης γλώσσας διευκολύνει την Αθήνα και ενισχύει το επιχείρημα ότι η αναφορά της γλώσσας δεν μπορεί πλέον να είναι «μακεδονική» και συνεπώς η αναγραφή της δεύτερης επίσημης γλώσσας πέραν της αλβανικής θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο προσδιορισμό, ώστε να μην ταυτίζεται με εθνική ταυτότητα η οποία δεν αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση και στην σύνθεση του πληθυσμού. Εξάλλου εάν υπάρξει αναγραφή δυο γλωσσών με την μορφή «αλβανική- μακεδονική» τότε ουσιαστικά αποδέχονται ότι μόνο ένα μέρος του πληθυσμού ομιλεί την «μακεδονική» και συνεπώς δεν μπορεί και το κράτος αλλά και όλοι οι επιθετικοί προσδιορισμοί να αναφέρονται μόνο στο «Μακεδονία-ικος», αλλά θα πρέπει να αντανακλά την νέα ονομασία

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ