ΥΓΕΙΑ

Αναβλητικότητα: είναι το νέο δείγμα ευφυΐας;

Όταν η Αδελφότητα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Μιλάνο ανέθεσε στον Λεονάρντο Ντα Βίντσι μια απεικόνιση της Παναγίας και του Θείου Βρέφους, εκείνος απάντησε ότι θα το παραδώσει σε επτά μήνες.

Ήταν το 1483 και πριν μια από τις δύο εκδοχές της Παναγίας των Βράχων καταλήξει στο παρεκκλήσι του San Francesco Grande, πέρασαν 25 χρόνια. Η καθυστέρηση οφείλεται επίσης σε μια μακρά διαφωνία σχετικά με την αμοιβή, αλλά ο Αντριου Σαντέλα το χρησιμοποιεί ως παράδειγμα της τάσης του Λεονάρντο στην αναβλητικότητα – ένα θέμα στο οποίο, εκτός από αυτό το άρθρο στο Time, έχει αφιερώσει ένα δοκίμιο.

Αναβλητικότητα: είναι το νέο δείγμα ευφυΐας;
Λεπτομέρεια από την Παρθένα των Βράχων

Λοιπόν ναι: το σύμβολο της Αναγέννησης ήταν δύσκολο να επικεντρωθεί σε έργα και να τα ολοκληρώσει. Αλλά η τάση του να αναβάλει, σύμφωνα με τον Σαντέλα, «μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε πώς δουλεύουμε – ή δεν δουλεύουμε – στη σημερινή gig οικονομία». Ο Λεονάρντο ήταν το αντίθετο της τεμπελιάς, αλλά ο ενθουσιασμός και η πνευματική περιέργεια τον οδηγούσαν να πηδάει από την μια δουλειά στην άλλη, με το κόστος να κατηγορηθεί από τον αντίπαλό του Μιχαήλ Αγγελο για έλλειψη αποδοτικότητας. «Αυτός ο άνθρωπος δεν θα κατορθώσει τίποτα», φέρεται να είπε ο Πάπας Λέων Ι’.

Το φαινόμενο παρατηρείται όλο και πιο συχνά στον κόσμο της εργασίας. Τα αναβλητικά άτομα μετανιώνουν συχνά για ό,τι δεν έκαναν νωρίτερα και περισσότερο. Από την άλλη όμως «το παράδειγμα του Λεονάρντο μας θυμίζει ότι δεν αρκεί να κάνει κανείς τα πράγματα στην ώρα του για να τα κάνει καλά». Με λίγα λόγια, η αναβλητικότητα και η ιδιοφυΐα πάνε πακέτο. Κι αν είναι έτσι, αξίζει κανείς να περιμένει.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ