ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναγνωρίζονται ως ΠΟΠ έξι ελληνικά προϊόντα στην Κίνα

Την προστασία εκατό ευρωπαϊκών προϊόντων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ), μεταξύ αυτών και έξι ελληνικά, περιλαμβάνει η εμπορική συμφωνία που αναμένεται να υπογράψουν σήμερα Ε.Ε. και Κίνα, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Η ειδική συμφωνία προστασίας έναντι απομιμήσεων μεταξύ Κίνας και Βρυξελλών αποδίδει αποκλειστικά δικαιώματα σχετικά με το όνομα των προϊόντων που προέρχονται από συγκεκριμένες περιοχές παραγωγής. Μεταξύ αυτών βρίσκονται το ούζο, η φέτα, τα κρασιά Σάμου, το λάδι Λασιθίου, η Μαστίχα Χίου και οι ελιές Καλαμάτας.

Εναντι απομιμήσεων θα προστατεύονται και εκλεκτά γαλλικά προϊόντα, τα οποία σχετίζονται με συγκεκριμένες περιοχές προέλευσης, παραδείγματος χάριν η σαμπάνια και το ροκφόρ. Ο Φιλ Χόγκαν, Ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας, βρίσκεται στην Κίνα, ώστε να οριστικοποιήσει τη συμφωνία. Ως αντάλλαγμα, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συμφωνήσει παράλληλα στην προστασία εκατό κινεζικών προϊόντων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης.

Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά τις ΗΠΑ και σύμφωνα με την Κομισιόν, η αγορά ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων έχει τζίρο 54 δισ. ευρώ. Δεδομένου του μεγέθους της κινεζικής αγοράς, η συμφωνία συνιστά τεράστια επιτυχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ θέτει τις βάσεις για αύξηση των εξαγωγών των έξι ελληνικών προϊόντων στην Κίνα.

Τα εκατό ευρωπαϊκά προϊόντα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία, θα μπορούν να πωλούνται στην Κίνα, μόνον εφόσον έχουν παραχθεί στις οριζόμενες ευρωπαϊκές περιοχές. Οι υπόλοιποι παραγωγοί απομιμήσεων οφείλουν να αναζητήσουν διαφορετικό όνομα για το προϊόν τους.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ