ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναθεώρηση Συντάγματος: Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

Στο βήμα της Βουλής θα βρεθεί σε λίγη ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να τοποθετηθεί σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος ενώ θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

Νωρίτερα είχαν προηγηθεί ομιλίες από εκπροσώπους κομμάτων όπου υπήρξε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης .


«Η ΝΔ αντιλαμβάνεται την αναθεώρηση του Συντάγματος με όρους που υπαγορεύονται από τις ανάγκες των καιρών και με βάση τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και όχι πρόσκαιρα και κομματικά. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για υποκρισία. Θα αναμετρηθούμε όλοι με τις ευθύνες μας. Η δική μας πρόταση δεν αντιμετωπίζει πλαστά προβλήματα» τόνισε από την πλευρά του ο  εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τη λήψη απόφασης για την προθεσμία που η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος θα παραδώσει την έκθεσή της.

Αναμετριόμαστε σήμερα, πρόσθεσε,  με τις ευθύνες μας για να μη γίνει απρόσφορη η αναθεώρηση. Θα ασκήσουμε όλες τις αρμοδιότητες που έχουμε ώστε να γίνει μια τολμηρή αναθεώρηση μέσω της ψήφου του ελληνικού λαού, επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για υποκρισία και ότι αντιλαμβάνονται ως ερμηνευτικό περίγελο το Σύνταγμα.

Από την πλευρά του ο εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας Νίκος Παρασκευόπουλος σημείωσε ότι στην ρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρείτε ρυθμίσεις, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του. Στο σύνολό τους, οι προτάσεις αφορούν τα δικαιώματα όλων, τη χώρα γενικά, τη δημοκρατία γενικά».

Ανέφερε ακόμη πως «στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ενυπάρχουν και προτάσεις που διακινδυνεύουν ακόμη και κόστος ψήφων, προκειμένου να υπηρετηθούν διαχρονικές αξίες, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας» υποστήριξε ο κ. Παρασκευόπουλος, που έκανε την εισήγηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «το Σύνταγμα δεν είναι ένα ξαφνικό συμβόλαιο σοφών, αλλά προκύπτει μέσα από τους αγώνες των λαών και μέσα από κορυφαίες κοινωνικές αντιθέσεις».

Λοβέρδος κατά ΣΥΡΙΖΑ: Δεν είναι δυνατόν να μιλάει η πλειοψηφία για δημοψηφίσματα

«Η αναθεώρησηση θα έχει νόημα, θα εκκοινωνιστεί με ενδιαφέρον από τον πολίτη, μόνον αν στραφεί γύρω από τα θέματά του όπως τα αντιμετωπίζει ως οικονομικός ενεργός πολίτης, ως πολίτης που ενδιαφέρεται για τα κοινά και την πολιτική, ως διοικούμενος που ταλαιπωρείται και γενικά με όλες τις διαστάσεις που έχει στην Ελλάδα εν έτει 2018», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, δίνοντας την αιχμή της αναθεωρητικής γραμμής της ΔΗΣΥ.

Επί της ουσίας των προτάσεων για την αναθεώρηση, ο κ. Λοβέρδος επισήμανε ότι ο πολίτης ενδιαφέρεται για το αγαθό της πολιτικής σταθερότητας και πρέπει «να βρούμε την κατάλληλη λύση, ούτως ώστε ο τετραετής πολιτικός συνταγματικός κύκλος να είναι μία συνταγματική κυριολεξία κι όχι ο κανόνας να είναι οι πρόωρες χάριν δήθεν εθνικού θέματος». Πρότεινε, δε, να αξιοποιηθεί ο κανόνας της αυξημένης πλειοψηφίας για δημιουργία σταθερότητας στις επενδύσεις όπως και το να εξετάζεται κάθε ένσταση αντισυνταγματικότητας απευθείας από τις Ολομέλειες των δικαστηρίων. Δήλωσε την κατηγορηματική διαφωνία του και ζήτησε να αποσυρθεί η πρόταση για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας πως αυτή καθιστά τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα, παράγοντα πολιτικής ανωμαλίας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, με αιχμή την πρόταση για τα δημοψηφίσματα, λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να μιλάει η πλειοψηφία για δημοψηφίσματα, όταν είναι αυτή που διεξήγαγε ένα παράνομο δημοψήφισμα και επιπλέον δεν εφάρμοσε και το αποτελέσμά του.

 

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ