ΕΛΛΑΔΑ

Αναλυτικά παραδείγματα & πίνακες εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

images (1)

Θα ισχύσουν σταδιακά με το νέο ασφαλιστικό.

Από 1.1.2017 οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι σύμφωνα με τις γενικές ή ειδικές ή καταστατικές διατάξεις, όπως ίσχυαν ως την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, υπάγονταν στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε και του Ε.Τ.Α.Α. αντίστοιχα. καταβάλλουν, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση, μηνιαία ασφαλιστική εισφορά για τον κλάδο σύνταξης, ύψους 20% επί του μηνιαίου εισοδήματός τους. όπως αυτό καθορίζεται είτε με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα, από την ασκούμενη δραστηριότητά τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, είτε με βάση την καθαρή αξία των παρεχόμενων μηνιαίως
Σε καμία περίπτωση η μηνιαία ασφαλιστική εισφορά που υποχρεούνται να καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι δεν δύναται να υπολείπεται του ποσού που αντιστοιχεί σε ποσοστό 20% επί του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών. (ήτοι 586,08€ )

Αναλυτικά παραδείγματα & πίνακες εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Πίνακας 2
Ενδεικτικό πίνακας με το σύνολο των επιβαρύνσεων ελεύθερου επαγγελματία ασφαλισμένου πριν την 31η 12.1992 (παλιού ασφαλισμένου)

Αναλυτικά παραδείγματα & πίνακες εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Συμπεράσματα 
Από μια απλή ανάγνωση στους παραπάνω πίνακες προκύπτει ότι για τα πολύ χαμηλά κέρδη θα υπάρξει κάποια ελάφρυνση για τους ελεύθερους επαγγελματίες με το νέο σύστημα ασφάλισης (εφόσον ισχύσει ως εμφανίζεται στο προσχέδιο), όμως ταυτόχρονα θα υπάρξει τεράστια επιβάρυνση για όσους βγάζουν περισσότερα κέρδη. Οι συνολικές επιβαρύνσεις πλέον θα είναι πολύ μεγάλες και ουσιαστικά θα στραγγαλίσουν τους επιχειρηματίες που προσπαθούν να συνεχίσουν να δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες εδώ και χρόνια.

Παραδείγματα με βάση τους ανωτέρω πίνακες .
Για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι έχουν ασφαλιστεί στην πρώτη κατηγορία (νέοι ασφαλισμένοι με έναρξη από το έτος 2013 μέχρι και σήμερα) και πληρώνουν μηνιαία εισφορά 245,20 ευρώ προκύπτει σημαντική ελάφρυνση  (πίνακας Κ1) για καθαρό φορολογητέο εισόδημα εισόδημα όμως μέχρι 10.800 ευρώ.  
Ενώ για ένα μέσο ετήσιο καθαρό εισόδημα της τάξης των 20.000 ευρώ η επιβάρυνση για την ως άνω κατηγορία ελ. επαγγελματία είναι της τάξης του 85% (πίνακας Κ1)

Για ένα νέο ελεύθερο επαγγελματία (με πρώτη ασφάλιση μετά την 1.1.1993) και με έναρξη δραστηριότητας το 2003 ο οποίος έχει φτάσει στην ασφαλιστική κατηγορία 4 και πληρώνει 337,37 ευρώ μηνιαίες εισφορές, η ελάφρυνση προκύπτει μόνο για καθαρό εισόδημα κάτω των 15.600 ευρώ.  Ενώ για 50.000 ευρώ εισόδημα η επιβάρυνση αγγίζει το 200% και εκτοξεύεται στο  308% για καθαρό φορολογητέο εισόδημα από 69.600 και πάνω. (πίνακας Κ3)

Αντίστοιχα για παλαιό ασφαλισμένο (με πρώτη ασφάλιση πριν την 31η.12.1992) ο οποίος έχει κάνει έναρξη το 2006 και βρίσκεται στην ασφαλιστική κλάση Π3 πληρώνοντας μηνιαίες εισφορές 314,99 ευρώ η ελάφρυνση υπάρχει μόνο για καθαρό εισόδημα μέχρι τις 13.200 ευρώ, ενώ η  επιβάρυνση έως και 100% εμφανίζεται για καθαρό φορολογητέο εισόδημα από 28.000€ και πάνω. (πίνακας Π2)

Επίσης για ένα παλαιό ελεύθερο επαγγελματία με έναρξη το πριν από το 2000 ο οποίος βρίσκεται στην ασφαλιστική κλάση Π8 πληρώνοντας τώρα 457,69 ευρώ μηνιαίως, ελάφρυνση  υπάρχει μόνο για καθαρό εισόδημα έως 19.200 ευρώ, ενώ η μέγιστη επιβάρυνση φτάνει έως και 227%. (πίνακας Π5)
.
Με βάση τις νέες εισφορές η συνολική επιβάρυνση για τον ελεύθερο επαγγελματία ξεπερνά πάντα το 50% ενώ για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα εξανεμίζεται σχεδόν όλο το κέρδος.
Πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμός γιατί οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.

Ευχαριστούμε το λογιστικό Γραφείο, του κου ΠΑΝ. ΚΑΒΒΟΥΡΑ και ΚΩΝ. ΓΙΟΒΑ Ο.Ε. , για την αναλυτική πληροφόρηση.

 

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ