Αντίστροφα μετρά από χθες το βράδυ- οπότε και υπέβαλε την παραίτησή του στον Αλέξη Τσίπρα και ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου- ο χρόνος για τον ανασχηματισμό των υπουργικών θώκων.
Στον αρχικό προγραμματισμό του Μεγάρου Μαξίμου, ο ανασχηματισμός θα γινόταν στις αρχές του φθινοπώρου, έτσι ώστε να συμπίπτει με το τέλος του ελληνικού προγράμματος. Το σχήμα αυτό θα έδινε το σύνθημα της «τελικής αντεπίθεσης», όπως έλεγαν στο Μαξίμου, και θα οδηγούσε την κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές.
Η πραγματικότητα, όμως, φαίνεται να διαφοροποιεί τα σχέδια του πρωθυπουργού ο οποίος βρίσκεται πλέον ενώπιον ενός διλήμματος: να προχωρήσει σε μίνι – διορθωτικό ανασχηματισμό τώρα, αντικαθιστώντας απλά τους τρεις υπουργούς ή να προβεί σε μεγάλες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα προκειμένου αυτό να μπορέσει, όπως λένε, να εφαρμόσει την κυβερνητική πολιτική, μετά το τέλος του μνημονίου.
Ανακοινώσεις σήμερα δεν αναμένονται, καθώς ο πρωθυπουργός αναχωρεί σε λίγο για την Τρίπολη, προκειμένου να συμμετάσχει στο Περιφερειακό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είναι σε εξέλιξη από χθες. Το απόγευμα άλλωστε, στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται να εκφωνήσει και ομιλία.
Από απόψε το βράδυ πάντως, οπότε και αναμένεται να επιστρέψει, οι ώρες για την ανακοίνωση των πρωθυπουργικών αποφάσεων, αρχίζουν να μετρούν… ανάποδα.
Πληροφορίες τοποθετούν το ανακάτεμα των υπουργικών θώκων να γνωστοποιείται αύριο ή νωρίς την Πέμπτη. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, ο κ. Τσίπρας θα “ανηφορίσει” προς Δελφούς, ώστε να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Μένουν ( ή) και αναβαθμίζονται
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα “τηλέφωνα” δεν έχουν πάρει ακόμα φωτιά, καθώς οριστικές αποφάσεις για το ποιος πάει πού, από τον πρωθυπουργό, δεν έχουν ληφθεί.
Υπάρχουν πάντως “σταθερές” σε υπουργικές καρέκλες, οι οποίες δεν πρόκειται να διασαλευτούν, στον επικείμενο ανασχηματισμό, ο οποίος βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων, δεν θα είναι “σαρωτικός” αλλά… επιδιορθωτικός αστοχιών.
Πέραν του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος είναι αμετακίνητος από την Νίκης, δεδομένο θεωρείται ότι θα παραμείνουν στα πόστα τους και οι υπουργοί που σχετίζονται με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση.
Αμετακίνητος, είναι και ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος είναι εκ των εξαιρετικά στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού.
Δεδομένο είναι ότι θα παραμείνει στο τιμόνι του ΥΠΕΞ ο Νίκος Κοτζιάς αλλά και ο έτερος της Κίνησης “Πράττω”, υπουργός προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.
Προς αναβάθμιση, ενδέχεται να οδηγηθούν, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο υπουργός παρα τω πρωθυπουργό, Δημήτρης Λιάκος, αμφότεροι για παραγωγικούς οικονομικούς θώκους. Η παραίτηση του κ. Παπαδημητρίου άλλωστε, “ευνοεί” τυχόν αναβάθμιση του κ. Χαρίτση αλλά και την είσοδο στο υπουργικό συμβούλιο του Δημήτρη Λιάκου.
Στις αμετακίνητες, συγκαταλέγεται και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, καθώς το πρωθυπουργικό “τεφτέρι”, έχει θετικές αξιολογήσεις για την υπουργό.
Ούτε ο συγκυβερνήτης του Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Καμμένος, θεωρείται πιθανό να “ξηλωθεί” από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, παρότι έχει ενδιαφέρον εάν η συμμετοχή του κόμματός του στο υπουργικό συμβούλιο, θα είναι αριθμητικά, η ίδια.
Υπενθυμίζεται, ότι οι “53” πνέουν μένεα με τους ΑΝΕΛ, έχοντας ζητήσει “απαγκίστρωση” ουσιαστικά από το κόμμα Καμμένου, μιλώντας μάλιστα και για συνεργασία που συχνά οδηγεί σε εκβιασμούς και ομηρεία τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Φευγάτοι»
- Εκτός κυβερνητικού νυμφώνος , θα βρεθεί ο Γιάννης Μουζάλας.
Παρά τη στήριξη του παρέσχε ο Αλέξης Τσίπρας απέναντι στα “πυρά” των “53” για την διαχείριση του Προσφυγικού, εδώ και μήνες είναι γνωστό, ότι πρόκειται για …υπουργό, υπό προθεσμία.
Η επιλογή του προσώπου για το εν λόγω πόστο είναι …”αγκάθι” για τον Πρωθυπουργό, καθώς αφενός ο νέος αναπληρωτής υπουργός θα πρέπει να έχει μεν “αριστερό” προφίλ ώστε να είναι αποδεκτός και από το κόμμα, όχι τόσο όμως, ώστε να θέσει σε ρίσκο την υλοποίηση των πολιτικών που έχουν συνομολογηθεί στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας.
Μια …κάποια λύσις για το πόστο αυτό, θα ήταν του Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος έχει ακουστεί ως διάδοχος του Γ. Μουζάλα μεν, αλλά προς το παρόν δεν έχει προκριθεί τέτοια λύση.
- Βέβαιη θεωρείται και η “έξωση” από το υπουργικό Συμβούλιο της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου.
Αστοχίες σε διαχείριση και κωλυσιεργίες, με αιχμή την υπόθεση του Ελληνικού, φέρουν εδώ και μήνες την κ. Κονιόρδου στους ( εντελώς) αδύναμους κρίκους της Κυβέρνησης.
Παγίως “παρών” για το εν λόγω υπουργείο, “δηλώνει” ο νυν κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, αλλά ούτε επ αυτού, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κ. Τσίπρας έχει λάβει σχετικές αποφάσεις.
Με πληροφορίες απο cnn.gr, capital.gr
Ακολουθήστε το «ΘΡΙΑΣΙΟ» στο Google News, Facebook & Twitter