ΑΠΟΨΕΙΣΤΟΠΙΚΑ

Ανευθυνότητες και παραλήψεις…

DSC05285Του Βασίλη Στεφάνου

Δέκα ολόκληρα έτη στέκει εκεί στο ίδιο σημείο αγέρωχη, 3.650 ημέρες και πλέον πέρασαν από πάνω της απ’ όταν οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας αποφάσισαν να την εγκαταστήσουν για να πληροφορεί και να προειδοποιεί τους λουόμενους ότι τα ύδατα της περιοχής είναι ακατάλληλα  για κολύμπι. Δέκα ολόκληρα έτη πέρασαν και όμως αυτή μοιάζει σαν να στήθηκε μόλις χθες! Μήτε σκούριασε, μήτε τα χρώματα από τα γράμματα της ξεθώριασαν, αλλά μήτε και δελέασαν κανέναν πλανόδιο ρακοσυλλέκτη να την αφαιρέσει  από τη θέση της και να την πουλήσει για παλιοσίδερα, όπως συνέβη με τη δίδυμη αδερφή της.

Δύο ήταν οι πινακίδες που εγκαταστάθηκαν αρχικά, η μία ευτυχώς παραμένει ακόμα εκεί και μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποτελέσει δικαιολογία στο κράτος, αν κάποιος από τους λουόμενους (τσιμπήσει) τίποτα δρίμες, η οποιαδήποτε άλλη δερματική ασθένεια και απαιτήσει αποζημίωση για τη ζημιά που του προξένησαν τα μολυσμένα νερά.  Η πινακίδα άλλωστε το λέει καθαρά, με απόφαση του Υπουργείου Υγείας απαγορεύεται η κολύμβηση κατά το μήκος της ακτής. Τους λόγους αυτής της απαγόρευσης φυσικά μπορεί να μη τους εξηγεί, όμως ο κάθε νοήμονας άνθρωπος ο οποίος γνωρίζει την Ελληνική γλώσσα και την ανάγνωση αυτής,  μπορεί να σκεφτεί διάφορα και να αποφύγει την επαφή του με τα συγκεκριμένα ύδατα.  Τι γίνεται όμως με αυτούς που δεν γνωρίζουν την Ελληνική γλώσσα και ιδίως την ανάγνωση της; Ευρωπαϊκή χώρα δεν είμαστε; Δεν θα έπρεπε λοιπόν να υπάρχει ακόμα μια πινακίδα ξενόγλωσση η οποία θα επεξηγούσε τα γραφόμενα της προηγούμενης;  Στα λατινικά τουλάχιστον, γιατί λίγο πολύ όλοι όσοι μπαινοβγαίνουν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας,  γνωρίζουν να διαβάσουν έστω και συλλαβιστά τη συγκεκριμένη γραφή.

Η επισήμανση μου αυτή γίνεται διότι καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού που παρακολούθησα το φαινόμενο, παρατήρησα ότι στην συγκεκριμένη παραλία οι κολυμβητές εκτός από τους Ρομά οι οποίοι μιλούν τι δική τους διάλεκτο, όλοι οι άλλοι ήταν ξενόγλωσσοι! Μικρά παιδιά, ενήλικες άνδρες και γυναίκες, ακόμα και ηλικιωμένοι απολάμβαναν το θαλάσσιο μπάνιο τους στη συγκεκριμένη παραλία καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και ιδικά τις ημέρες που το θερμόμετρο πλησίαζε τους 40 βαθμούς. Για να είμαι ειλικρινής ζήλεψα πολλές φορές αυτούς τους κολυμβητές και πολλές φορές τα έβαλα με τον εαυτό που δεν αντέδρασε όταν η κα Δήμητρα και η κα Ειρήνη, –οι δασκάλες μου από το δημοτικό- επέμεναν να με μάθουν ανάγνωση… Πόσο άτυχος όμως τελικά μπορώ να χαρακτηριστώ  εγώ που έμαθα αυτά τα λιγοστά γράμματα και δε γεννήθηκα  πέρα των Ελληνικών συνόρων; Πάρα πολύ, διότι αν λάβουμε υπ’ όψη το γεγονός ότι οι άνθρωποι που κολυμπούσαν σε αυτή την παραλία όλο το καλοκαίρι ήταν στην πλειοψηφία  Ρομά, -οι οποίοι ως γνωστό δεν έχουν ιδιαίτερες σχέσεις με τα σχολεία- και οι υπόλοιποι προέρχονταν  από την αλλοδαπή,  αποδεικνύεται ότι τυχεροί ήταν εκείνοι και ο μέγας άτυχος εγώ, αφού για να απολαύσω αυτό που απολάμβαναν εκείνοι στη γειτονιά μου τσάμπα, έπρεπε να διανύσω τουλάχιστον 50 χιλιόμετρα πήγαινε έλα και να ξοδέψω ένα σωρό λεφτά για βενζίνες και τα συναφή.  Όμως αναρωτιέμαι και πάλι, αλήθεια είναι τόσο ανεύθυνο το Κράτος μας; Γιατί όποιον και αν ρώτησα δεν ήξερε να μου απαντήσει; Είναι τελικά μολυσμένα τα νερά στην παραλία του Ασπρόπυργου;  η μήπως μετά την εγκατάσταση και την λειτουργεία του ΚΕΛΘ στα παράλια αυτής η θάλασσα επανήλθε σε στάδια ώστε να είναι επιτρεπτή η επαφή των ανθρώπων μαζί της; Αν συμβαίνει το δεύτερο, θα πρέπει οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας  να αφαιρέσουν την απαγορευτική πινακίδα και στη θέση της να τοποθετήσουν άλλες, οι οποίες  θα αναφέρουν πως η θάλασσα είναι καθαρή και η χρήση της επιτρεπτή για τους λουόμενους. Αν όμως συμβαίνει το πρώτο, θα πρέπει και πάλι οι αρμόδιοι να τοποθετήσουν επιπλέων πινακίδες οι οποίες θα προειδοποιούν  τους υποψήφιους λουόμενους για τους κινδύνους που καραδοκούν, όταν θα έρθουν σε επαφή με την εν λόγο μολυσμένη θάλασσα.

Πάντως και στις δύο περιπτώσεις οι πινακίδες θα πρέπει να είναι γραμμένες τουλάχιστον σε δυο γλώσσες, (Ελληνικά-Λατινικά) αν θέλουμε να θεωρούμεθα προηγμένος λαός. Και αν θέλουμε επίσης να καυχιόμαστε ότι είμαστε Ευρωπαίοι θα πρέπει επιτέλους να ακολουθήσουμε τους ρυθμούς των Ευρωπαϊκών κρατών και να συμμορφωθούμε με τις οδηγίες αυτών. Και εδώ που τα λέμε μεταξύ μας, δεν θα έχουν άδικο  οι εταίροι μας αν αρχίζουν να μας βάζουν να υπογράφουμε τίποτα νέα μνημόνια, επειδή κάποιοι διαχειριστές του Κράτους μας είτε από απροσεξία, είτε εσκεμμένα,  συνεχίζουν να συμπεριφέρονται όπως τότε που η χώρα θεωρούταν αυτόνομη και ο κάθε ένας από εμάς έκανε ότι κατέβαζε η κούτρα του…

 

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ