ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοίγει η κρουαζιέρα παρά την αύξηση των κρουσμάτων

Το άνοιγμα της Ελλάδας στην κρουαζιέρα από την 1η Αυγούστου επιβεβαίωσε ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης για τους λιμένες Πειραιά, Ρόδου, Ηρακλείου, Βόλου, Κέρκυρας και Κατάκολου. Αίσθηση προκαλεί η απόφαση στην παρούσα συγκυρία: τα κρούσματα COVID-19 αυξάνονται προοδευτικά στην Ελλάδα και η κρουαζιέρα έχει παγώσει διεθνώς.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι για να γίνουν δεκτά τα πλοία στα εν λόγω λιμάνια όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ 72 ώρες τουλάχιστον πριν την επιβίβαση, ενώ παράλληλα θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Διευκρινίζεται ότι μετά τον κατάπλου και τις σχετικές διαδικασίες στα έξι λιμάνια, τα πλοία αυτά θα μπορούν να επισκεφθούν και άλλα ελληνικά νησιά.

Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν, πάντως, ότι οι περισσότερες εταιρείες έχουν αναστείλει για έως και ολόκληρο το 2020 τη δραστηριότητά τους και ως εκ τούτου οι προσδοκίες για οποιονδήποτε κατάπλου είναι από ελάχιστες έως μηδενικές.

Σε κάθε περίπτωση, είναι μεγάλος ο αριθμός εκείνων που θεωρούν ότι η εν λόγω κίνηση είναι επιεικώς παρακινδυνευμένη.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Θεοχάρης ανακοίνωσε επίσημα ότι από το Σάββατο επιτρέπεται στα κρουαζιερόπλοια να επισκέπτονται 6 λιμάνια όταν εισέρχονται στην Ελλάδα, με ενημερωτική επιστολή του προς τη Διεθνή Ένωση Κρουαζιέρας (CLIA) και τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (MSC Cruises, Costa, TUI Cruises).

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους λιμένες Πειραιά, Ρόδου, Ηρακλείου, Βόλου, Κέρκυρας και Κατάκολου. Μετά από τον πρώτο ελλιμενισμό τους τα κρουαζιερόπλοια θα έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν οποιοδήποτε άλλο ελληνικό λιμάνι συμπεριλαμβάνεται στο δρομολόγιό τους. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι το καθεστώς αυτό θα αλλάξει μόνο σε περίπτωση που υπάρξουν νέες επιδημιολογικές συνθήκες.

«Όλα τα κρουαζιερόπλοια είναι ευπρόσδεκτα στην Ελλάδα, ώστε να προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία σε όλους τους επιβάτες τους» αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Θεοχάρης.

Τονίζοντας παράλληλα ότι «η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που ανταποκρίνεται στον κλάδο της κρουαζιέρας και εισάγει πρωτόκολλα υγείας, ειδικά για αυτή τη μορφή τουρισμού. Οι υγειονομικές διαδικασίες οι οποίες θα εφαρμόζονται υπό την επίβλεψη των ελληνικών αρχών στα κρουαζιερόπλοια, βασίζονται στα δημοσιευμένα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Healthy Gateways), ενώ έχουν προσαρμοστεί στην ελληνική νομοθεσία και τα εγχώρια δεδομένα».

Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης που αφορά στο άνοιγμα της κρουαζιέρας, ο υπουργός Τουρισμού κάλεσε τις εταιρείες του κλάδου να επανεκκινήσουν τις διαδικασίες των λειτουργιών Homeporting στην Ελλάδα.

Επίσης, ο κ. Χάρης Θεοχάρης ζητά από τα μεγάλα διεθνή γραφεία κρουαζιέρας να συστήνουν στους πελάτες τους το ταξίδι στην Ελλάδα πέραν της θερινής περιόδου. «Η τρέχουσα σεζόν επεκτείνεται έως το τέλος του έτους» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ