Μετά το χθεσινό κραχ το ελληνικό Χρηματιστήριο προσπαθεί να αντιδράσει, καταγράφοντας άνοδο 5,33%. Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι τιμές των μετοχών κατέγραψαν δραματική πτώση, με την αγορά να «βυθίζεται» στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουνίου του 2012, υποχωρώντας κάτω από τα επίπεδα των 600 μονάδων, εν μέσω κλυδωνισμών στις διεθνείς αγορές και της αβεβαιότητας που προκαλούν οι πρόωρες εκλογές.
- Διαφημιση -
Το κλίμα επιβαρύνθηκε, εκτός των πολιτικών εξελίξεων, από τις μεγάλες απώλειες που καταγράφουν οι διεθνείς αγορές, εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία, τις οποίες προκαλούν η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας, η αδυναμία των αναδυόμενων αγορών και η υποχώρηση των εμπορευμάτων. Στη σημερινή συνεδρίαση ωστόσο επιχειρείται αντίδραση, με τον δείκτη των τραπεζών να βρίσκεται σε νέο υψηλό ημέρας στις 190 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 16,30%.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης ανακάμπτει, καταγράφοντας κέρδη 5,33% με όγκο 26 εκατ. τεμάχια και τζίρο 6,6 εκατ. ευρώ.
Προσπάθεια ανάκαμψης και από τις τράπεζες. Η Alpha στο +15,28%, η Εθνική στο +13,34%, η Πειραιώς στο +16,67% και η Eurobank στο +14,76%
Ισχυρές ανοδικές τάσεις στον FTSE 25. Η ΔΕΗ βρίσκεται στο +5,95%, ΕΛΠΕ +4,85%, ΟΠΑΠ +5,13%, ΟΤΕ +5,97%
Κέρδη άνω του 2% καταγράφουν οι Folli Follie, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, ΑΡΑΙΓ και Τιτάν.
Ξύπνησαν μνήμες Lehman Brothers
Το «κραχ» που ξεκίνησε από τις κινεζικές αγορές και προκάλεσε ντόμινο απωλειών τόσο στα ασιατικά, όσο και στα δυτικά χρηματιστήρια θυμίζει καθημερινά όλο και περισσότερο εποχές Lehman Brothers. Οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια, την ώρα που οι εποπτικές αρχές επιχειρούν – μάταια μέχρι στιγμής – να ηρεμήσουν τις αγορές και να σταματήσουν το κύμα μαζικής φυγής ξένων κεφαλαίων και επενδυτών από Σανγκάη, Σενζέν και Χονγκ-Κονγκ.
Μέχρι στιγμής τα μόνα ασφαλή καταφύγια που έχουν καταφέρει να βρουν οι επενδυτές είναι το ευρώ, το οποίο χθες εκτινάχθηκε στα 1,14 δολάρια και τα ομόλογα, κυρίως τα γερμανικά.
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -
Μοναδική περίπτωση για… προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τους επενδυτές που εκτελούν τις εντολές αποχώρησης από τις κινεζικές αγορές κατά ριπάς, είναι μία πυροσβεστική παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας και στο παρελθόν προσπαθήσει να παρέμβει με τόνωση πάνω από ένα τρισεκατομμύρια γουάν στις αγορές.
Τα εμπορεύματα βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών, οι τιμές των μετοχών στην Ευρώπη έχουν χάσει πάνω από 13% της αξίας τους τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι αναδυόμενες αγορές και τα νομίσματά τους βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά και οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται επικίνδυνα. Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που κάνουν λόγο για την έναρξη της μεγάλης διόρθωσης στις διεθνείς αγορές, μετά από μια 6ετία που προσέφερε ισχυρά κέρδη. Στο πλαίσιο αυτό, οι προθέσεις της Fed για την πρώτη αύξηση του επιτοκίου της μετά από το 2008 τον προσεχή Σεπτέμβριο, ρίχνουν κι άλλο «λάδι στη φωτιά», εντείνοντας τις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο του 2009, το πετρέλαιο έκλεισε κάτω από τα 39 δολάρια, καταγράφοντας απώλειες που ξεπέρασαν το 5%, εν μέσω ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, και δη της κινεζικής. Απώλειες κατέγραψε και ο χρυσός, εξαιτίας των πιέσεων για την πορεία της ζήτησης των πρώτων υλών στην παραγωγή.
Πυροσβεστική παρέμβαση
Στο ταμπλό, ο δείκτης Nikkei έκλεσει με ισχυρές απώλειες 3,96%, ο Hang Seng που νωρίτερα σημείωνε πτώση 1,06%, τώρα γύρισα σε θετικό πρόσημο καταγράφοντας άνοδο 0,81%.
Ο Shanghai βυθίστηκε, υποχωρώντας κατά 7,63%. Ο Singapore σημειώνει άνοδο 1,29%.
Ακολουθήστε το «ΘΡΙΑΣΙΟ» στο Google News, Facebook & Twitter