ΑΠΟΨΕΙΣ

“Αντίο Facebook;”

Γράφει ο Δημήτρης Ρηγόπουλος

Θυμάμαι ακόμα πώς άρχισαν «όλα». Ανοιξη του 2007 κι ένας φίλος ρωτάει ανάλαφρα την ομήγυρη «αν είμαστε στο Facebook». Οι περισσότεροι κοιταζόμαστε με αμηχανία, κάποιος έχει ακούσει «κάτι», για μια νέα πλατφόρμα που βρίσκεις «παλιούς συμμαθητές». Την επόμενη μέρα ήμασταν όλοι «μέσα», το πάρτι μπορούσε να αρχίσει.

Την περασμένη εβδομάδα έσβησα τα εικονίδια του Facebook από τις κινητές μου συσκευές. Η απόφαση συνέπεσε χρονικά με το σκάνδαλο της διαρροής προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών στην εταιρεία αναλύσεων Cambridge Analytica αλλά, ομολογώ, τα δύο γεγονότα δεν έχουν καμία απολύτως σχέση. Καταλαβαίνω την ευαισθησία πολλών γύρω μου σε σχέση με τη χρήση των προσωπικών τους δεδομένων, αλλά για κάποιο λόγο είναι ένα ζήτημα που δεν με απασχόλησε ποτέ.

Επιλέγοντας να σβήσω μόνο τα εικονίδια αλλά όχι το ίδιο το προφίλ ήταν η καλύτερη δυνατή λύση στο περίπλοκο θέμα της σχέσης μου με τον βασιλιά των social media.

Λίγες μέρες μετά, συνειδητοποιώ ότι το «πρόβλημα» δεν είναι το ίδιο το Facebook, όσο ο εθισμός στο «scroll down», σε εκείνο το μηχανικό ανεβοκατέβασμα από δημοσίευση σε δημοσίευση, από φωτογραφία σε φωτογραφία, από ευφυολόγημα σε ευφυολόγημα. Ο συγκεκριμένος αυτοματισμός «χτίζει» το ψυχολογικό υπόβαθρο της εξάρτησης και από τη στιγμή που δεν βρίσκεται εκεί μπροστά σου για να τον θέσεις ξανά και ξανά σε λειτουργία σταδιακά αποδυναμώνεται και χάνει τη «δύναμη» του. Από όλες τις απόψεις.

Αισθάνομαι ότι χάνω κάτι; Οχι.

Αν θέλω να «ψάξω» κάτι ή να χαζέψω θα πρέπει να ανοίξω τον υπολογιστή στο σπίτι και να μπω στο Facebook επί τούτου. Μια μέρα μπορείς να το κάνεις, κάποια άλλη θα το ξεχάσεις ή δεν θα αισθανθείς την ανάγκη.

"Αντίο Facebook;"

Οταν πριν από λίγους μήνες είχα επιχειρήσει να κάνω ένα διάλειμμα από το Facebook έπεισα τον εαυτό μου ότι δεν μπορώ να «απέχω» ολοκληρωτικά λόγω δουλειάς. Tο Facebook σού δημιουργεί την αίσθηση ότι «όλα συμβαίνουν εκεί» και πολλές φορές ένιωθα ότι δεν χρειάζομαι κάποια άλλη ενημερωτική πηγή, τουλάχιστον για την αρχή. Τα κακά νέα για όσους δεν είστε στο Facebook είναι ότι εν μέρει ισχύει. Τα καλά νέα είναι ότι ισχύει αλλά εν μέρει. Κι αυτό το «εν μέρει» έχει πολύ μεγαλύτερο εύρος από αυτό που φαντάζεσαι όταν είσαι «μέσα».

Μέσω
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ