ΑΠΟΨΕΙΣ

«Αντιμετώπιση της εγκληματικότητας χωρίς σοβαρή σωφρονιστική πολιτική δεν γίνεται!»

Η εκληματικότητα είναι ένα φαινόμενο, το οποίο τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής αλλά και κοινωνικής και αξιακής κρίσης που μαστίζουν την πατρίδα μας έχει αυξηθεί ραγδαία.

Οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας ποικίλουν και έχουν να κάνουν κυρίως με την συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, την αύξηση των μεταναστευτικών εισροών, την αξιακή καθίζηση, καθώς και την ελλειπή ασφάλεια. Παρατηρούμε καθημερινά πλέον ότι λαμβάνουν χώρα τριγύρω μας ιδιαίτερα σοβαρές εγκληματικές πράξεις, από μικροκλοπές και διαρρήξεις μέχρι ληστείες, δολοφονίες και βιασμούς. Πολλές περιοχές έχουν γίνει πλέον «άβατα». Και «άβατα» δεν είναι μόνο τα Εξάρχεια, αλλά και σημαντικά σημεία της Δυτικής Αττικής.

Οι πολίτες δεν αισθάνονται καμία ασφάλεια και κινδυνεύουν καθημερινά, καθώς η έλλειψη αστυνόμευσης είναι προφανής, ενώ η ανάγκη για την τήρηση των κατάλληλων μέτρων που θα διαφυλλάσουν την ασφάλεια των πολιτών είναι είναι αναμφισβήτητη. Η Κυβέρνηση, βέβαια, ενώ συνεχίζει να αφαιμάζει την κοινωνία μέσω της υπέρογκης φορολογίας, δεν έχει βελτιώσει σε κανένα επίπεδο την ποιότητα της καθημερινότητας των πολιτών, όπως οι συνθήκες αστυνόμευσης, πρόληψης και καταστολής του εγκλήματος.
Στο θέμα της ασφάλειας, όμως, η Κυβέρνηση έχει κάνει, παράλληλα, μια απόλυτα συνειδητή επιλογή: έχει «ευνουχίσει» ψυχολογικά και επιχειρησιακά την αστυνομία, καθώς έχει προχωρίσει στην κατάργηση ειδικών κατηγοριών αστυνομικών δομών, ενώ δεν έχει λάβει απολύτως κανένα μέτρο προκειμένου να βελτιώσει τις υποδομές ασφαλείας. Τουναντίον, έχει αρκεστεί σε προτροπές στους αστυνομικούς να προσέχουν και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ενώ στους πολίτες συστήνει να κάνουν ότι κοιμούνται αν αντιληφθούν την ύπαρξη κάποιου κλέφτη στο σπίτι. Η αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα δημόσιας τάξης και είναι αμιγώς ζήτημα πολιτικής βούλησης. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η επόμενη Κυβέρνηση θα δείξει έμπρακτα τον σεβασμό τόσο στους αστυνομικούς που παίζουν τη ζωή τους «κορώνα-γράμματα», όσο και στους πολίτες που αισθάνονται ανυπεράσπιστοι. Προκειμένου όμως να καταφέρουμε να πατάξουμε σαν κοινωνία τέτοιες εκληματικές συμπεριφορές, δεν μπορούμε να αρκεστούμε μόνο στην ενίσχυση της αστυνόμευσης στη χώρα μας. Με άλλα λόγια, δεν αρκεί να συλληφθεί ο παραβατικός. Είναι απαραίτητο σε ένα σοβαρό κράτος δικαίου, να υπάρχει παράλληλα και η απαιτούμενη σωφρονιστική πολιτική, προκειμένου να υπάρξει με ανάλογο προς το τελεσθέν αδίκημα τρόπο η τιμωρία αλλά και ο σωφρονισμός.
Σήμερα, το νομοθετικό πλαίσιο καταστολής, δυστυχώς, πάσχει και ευνοεί την περαιτέρω αύξηση της παραβατικότητας. Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο «νόμος Παρασκευόπουλου» αποτελεί, στις περισσότερες περιπτώσεις, την νομική αιτία για την αποφυλάκιση στυγνών εγκληματιών, οι οποίοι, τις περισσότερες φορές, επαναλαμβάνουν τα ίδια αδικήματα. Περαιτέρω, το υφιστάμενο σωφρονιστικό πλαίσιο χρήζει αναθεώρησης. Τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει παρατηρητές σοβαρότατων εγκλημάτων ακόμη και μέσα στις φυλακές. Οι ξυλοδαρμοί και οι δολοφονίες είναι πλέον συνήθη φαινόμενα, κάτι που μαρτυρά την απόλυτη έλλειψη ασφάλειας εντός των φυλακών με αποτέλεσμα ο πραγματικός σωφρονισμός να καθίσταται αδύνατος.
Για το λόγο αυτό, η ανάγκη για δημιουργία «φυλακών υψίστης ασφαλείας- τύπου Γ» είναι πλέον επιτακτική και αποτελεί πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ απαιτείται, παράλληλα, η συνολική αναθεώρηση τόσο του συστήματος απονομής δικαιοσύνης σε περιπτώσεις σκληρών και ειδεχθών εγκλημάτων, όσο και του εν γένει σωφρονιστικού περιβάλλοντος. Δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο χρόνο. Ειδικά η Δυτική Αττική έχει υποφέρει πολύ.

*Γιώργος Κώτσηρας, δικηγόρος, Δρ Νομικής Σχολής Αθηνών, Αν.Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων ΝΔ, Πολιτευτής Περιφέρειας Αττικής

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ