ΕΛΛΑΔΑ

Αντ. Σαμαράς: Τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών ξεπέρασαν κάθε προσδοκία

Samaras 4Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των «stress tests» των ελληνικών συστημικών τραπεζών, εξέφρασε  ο πρωθυπουργός Α.Σαμαράς.  Σε  γραπτή δήλωσή του επισημαίνεται: »Τα τεστ αντοχής των Ελληνικών τραπεζών ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Πλέον, βήμα- βήμα, πάνω σε στέρεες βάσεις, βγαίνουμε από την κρίση. Έτσι μόνον δημιουργείται μια νέα Ελλάδα και υπερήφανη και οικονομικά ισχυρή και κοινωνικά δίκαιη. Αυτή την πορεία δεν επιτρέπεται να την ανακόψει κανείς».
Την ικανοποίηση του εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, επισημαίνοντας ότι ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Νωρίτερα δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των πανευρωπαϊκών τεστ αντοχής (stress tests) που πραγματοποίησε η ΕΚΤ σε συνεργασία με την EBA.   Σύμφωνα με αυτά, από τις 130 τράπεζες που ελέγχθηκαν οι 105 πέρασαν με επιτυχία τα τεστ ενώ δεν κατάφεραν να περάσουν τον κεφαλαιακό πήχη του 5,5% 25 τράπεζες. Από τις ελληνικές τράπεζες, η Αlpha Bank πέρασε με επιτυχία τα τεστ καθώς συμπεριλαμβάνεται στην ομάδα των 105 τραπεζών, ενώ οι υπόλοιπες τρείς τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική και Εurobank) παρόλο που βρίσκονται στη δεύτερη ομάδα, περνούν τα τεστ με αστερίσκους.
Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τις 25 αυτές τράπεζες οι 12 ήδη έχουν καλύψει τις όποιες κεφαλαιακές τους ανάγκες καθώς προχώρησαν σε αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 15 δισ. ευρώ το 2014. Στην -υπο ομάδα – αυτή περιλαμβάνεται η Τράπεζα Πειραιώς. Για την Εθνική Τράπεζα προέκυψαν κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 930 εκατ. ευρώ ενώ για την Eurobank οι κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 1,76 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε υποσημείωση της ΕΚΤ οι δύο αυτές τράπεζες αν ληφθεί υπόψιν η “δυναμική διάσταση” του Ισολογισμού τους “πρακτικά δεν αντιμετωπίζουν” κεφαλαιακό έλλειμμα.

Δήλωση Ευ. Βενιζέλου
Τα θετικά αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής δοκιμασίας αντοχής των συστημικών τραπεζών για τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, είναι ένα ακόμη βήμα προς την ασφαλή έξοδο από το μνημόνιο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ