Η Υπηρεσία Οικονοµικής Αστυνοµίας και ∆ίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος, ύστερα από πολύµηνη, µεθοδική και εξειδικευµένη αστυνοµική και προκαταρκτική ποινική έρευνα, κατάφερε να οδηγήσει στην ελληνική δικαιοσύνη µια από τις µεγαλύτερες υποθέσεις απάτης σε βάρος του Ελληνικού ∆ηµοσίου και νοµιµοποίησης εσόδων από παράνοµες δραστηριότητες. Στην υπόθεση εµπλέκεται Μ.Κ.Ο., η οποία είχε ως ειδικότερο αντικείµενο την αποναρκοθέτηση περιοχών. Σηµειώνεται ότι η ζηµία σε βάρος του Ελληνικού ∆ηµοσίου αγγίζει το ποσό των 9 εκατοµµυρίων ευρώ, ενώ σχηµατίστηκε δικογραφία κακουργηµατικού χαρακτήρα σε βάρος των οκτώ εµπλεκοµένων, εκ των οποίων ο ιθύνων νους και Πρόεδρος της Μ.Κ.Ο έχει ήδη προφυλακιστεί.
Όπως διακριβώθηκε από την έρευνα οι εµπλεκόµενοι χρησιµοποίησαν ως «όχηµα» για την κακουργηµατική
απάτη την Μη Κυβερνητική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο.), η οποία χρηµατοδοτήθηκε, κατά το χρονικό διάστηµα από το 2000 έως το 2004, από το Ελληνικό ∆ηµόσιο, για την πραγµατοποίηση προγραµµάτων αποναρκοθέτησης σε τρίτες χώρες.
Για την υπόθεση ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του προέδρου της Μ.Κ.Ο., της συζύγου του, τέως δηµοσίου υπαλλήλου, τριών (3) εν ενεργεία διπλωµατικών υπαλλήλων και τριών (3) συνταξιούχων δηµοσίων υπαλλήλων, που την επίµαχη χρονική περίοδο υπηρετούσαν στην Υπηρεσία ∆ιεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Υ.∆.Α.Σ.), στην Υπηρεσία ∆ηµοσιονοµικού Ελέγχου και Ελεγκτικού Συνεδρίου στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Κατηγορούνται για τα – κατά περίπτωση – αδικήµατα της απάτης σε βάρος του Ελληνικού ∆ηµοσίου, κατά
συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της νοµιµοποίησης εσόδων από εγκληµατικές δραστηριότητες
(«ξέπλυµα βρώµικου χρήµατος»), της ψευδούς βεβαίωσης και απιστίας σχετικά µε την Υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, σε βάρος του Ελληνικού ∆ηµοσίου και εντός του πλαισίου του νόµου 4022/2011 «Εκδίκαση
πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωµατούχων, υποθέσεων µεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και µείζονος ∆ηµοσίου Συµφέροντος καιάλλες διατάξεις».
Ειδικότερα, η έρευνα τηςΥποδιεύθυνσης Οικονοµικής Αστυνοµίας, η οποία ξεπέρασε τους είκοσι (20) µήνες, αφορά το χρονικό διάστηµα 2000-2004, κατά το οποίο, η συγκεκριµένη Μ.Κ.Ο. χρηµατοδοτήθηκε από κονδύλια του Ελληνικού ∆ηµοσίου και συγκεκριµένα από την Υπηρεσία ∆ιεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Υ.∆.Α.Σ.) του Υπουργείου Εξωτερικών, για την πραγµατοποίηση οκτώ (8) προγραµµάτων αποναρκοθέτησης στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, στο Λίβανο και στο Ιράκ, ύστερα από την υπογραφή συµβάσεων πραγµατοποίησης προγραµµάτων αναπτυξιακής συνεργασίας. Στο πλαίσιο της έρευνας, πραγµατοποιήθηκε εκτεταµένη και σε βάθος διερεύνηση οικονοµικών και λοιπών στοιχείων, καθώς και συντονισµένες έρευνες σε οικίες και έδρες εταιρικών σχηµάτων ιδιοκτησίας του προέδρου της Μ.Κ.Ο. σε Ελλάδα και Κύπρο, σε συνεργασία µε τις κυπριακές Αρχές, κατόπιν αιτήµατος δικαστικής συνδροµής από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών.
Η Υπηρεσία Οικονοµικής Αστυνοµίας και ∆ίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος, στο πλαίσιο της προκατα-
ρκτικής διερεύνησης διαχειρίστηκε ένα τεράστιο όγκο δεδοµένων που ξεπερνά τις 20.000 σελίδες, ενώ µόνο
η αναφορά, που συνοδεύει τη σχετική δικογραφία που υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ξεπερνά τις ογδόντα (80) σελίδες.
Σηµειώνεται ότι το ύψος της χρηµατοδότησης της Υπηρεσίας ∆ιεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Υ.∆.Α.Σ.) του Υπουργείου Εξωτερικών προς τη Μ.Κ.Ο. ανήλθε στα 9 εκατοµµύρια ευρώ.
Στην πραγµατικότητα όπως προέκυψε από την αστυνοµική έρευνα και προκαταρκτική ποινική διερεύνηση, το σύνολο της χρηµατοδότησης εκταµιεύτηκε παράνοµα, καθώς δεν πληρούνταν οι αναγκαίες προϋποθέσεις.
Σύµφωνα µε το υφιστάµενο πλαίσιο µόνο σε περιπτώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας προβλέπεται χρηµατοδότηση που να καλύπτει το 100% του προγράµµατος.
Ακολουθήστε το «ΘΡΙΑΣΙΟ» στο Google News, Facebook & Twitter