ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απειλούν να μπλοκάρουν την προεξόφληση του ΔΝΤ

Τη μη έγκριση, προς το παρόν τουλάχιστον, της πρόωρης εξόφλησης του δανείου του ΔΝΤ εξετάζουν τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές, ως ένα μέσο προειδοποίησης στην κυβέρνηση να βάλει φρένο στην παροχολογία και να μην παραβιάσει τα συμφωνηθέντα.

Το πακέτο των παροχών του πρωθυπουργού έγινε δεκτό με πολλές επιφυλάξεις από τους θεσμούς. Οι πρώτες αντιδράσεις ήταν συγκρατημένες, ενόψει της εκτίμησης από τους ίδιους τους θεσμούς του ακριβούς κόστους του και του διαθέσιμου χώρου, αλλά και ενόψει ευρωεκλογών. Αυτό που ενόχλησε εξαρχής, όμως, ήταν η εξαγγελία της πρόθεσης για μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2020-2022 από 3,5% του ΑΕΠ σε 2,5% του ΑΕΠ, προκειμένου να «χωρέσουν» τα εξαγγελθέντα μέτρα μετά το 2020.

Αυτή η εξαγγελία χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση και με το ασθενές επιχείρημα της δημιουργίας ειδικού λογαριασμού με 5,5 δισ. ευρώ για να καλυφθεί η διαφορά από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, κρίθηκε ότι αποτελεί παραβίαση των συμφωνηθέντων και μάλιστα αυτών που αφορούν τη βιωσιμότητα του χρέους. Το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε την Παρασκευή ότι οι θεσμοί αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κυρώσεων, με τη μορφή της μη επιστροφής των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών και του επιτοκιακού πέναλτι.

Πληροφορίες της «Κ» από πηγές σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που γνωρίζουν τις εξελίξεις, ανέφεραν χθες ότι στη φάση αυτή εξετάζεται, επίσης, το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η απόφαση για την έγκριση της πρόωρης εξόφλησης των δανείων του ΔΝΤ. Η ελληνική πρόταση, ως γνωστόν, πέρασε χωρίς συζήτηση από το Euroworking Group στις αρχές Μαΐου και εκκρεμεί τώρα η έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο του ESM, που απαρτίζεται ουσιαστικά από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Το θέμα, σύμφωνα με τις πηγές, δεν θα συζητηθεί στο πλαίσιο του Eurogroup της Πέμπτης και έχει παραπεμφθεί για το Eurogroup της 13ης Ιουνίου, χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα δοθεί η έγκριση και τότε. Οι πηγές αναφέρουν πως προς το παρόν δεν έχει ληφθεί απόφαση, αλλά αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να εμποδιστεί αυτή εάν θεωρηθεί ότι η Ελλάδα παραβιάζει τα συμφωνηθέντα.

Εν τω μεταξύ, στις 5 Ιουνίου θα έχει εκδοθεί και η έκθεση της Κομισιόν για την αξιολόγηση στην Αθήνα, η οποία αναμένεται να αναλύει τις εξαγγελίες και το κόστος τους, επιτρέποντας στο Eurogroup και στον ESM να αποφασίσουν αναλόγως για τα δάνεια του ΔΝΤ.

Διαφήμιση

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!