ΤΟΠΙΚΑΕΛΕΥΣΙΝΑ

Απομακρύνθηκε από την Ελευσίνα επιβλαβές ρυμουλκό πλοίο

Το πρώτο από τα 4 επικίνδυνα πλοία αποτελεί παρελθόν από το λιμάνι της Ελευσίνας

Το πρώτο από τα τέσσερα επικίνδυνα πλοία που είχαν παραμείνει ως κατάλοιπα στο λιμάνι της Ελευσίνας, απομακρύνθηκε χθες Πέμπτη 23 Απριλίου 2020.

Πρόκειται  για το Ρ/Κ-Εφοδιαστικό πλοίο “ΚΛΑΙΡΗ Τ” (Ν.Π. 8983), το οποίο ήταν πρυμνοδετημένο στην περιοχή Βλύχα Ελευσίνας.

Την επιχείρηση της απομάκρυνσης του πλοίου ανέλαβε η εταιρεία “Spanopoulos Group”, μετά την προκήρυξη σχετικού ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού από τον Ο.Λ.Ε. ΑΕ. και το οδήγησε στο ναυπηγείο της στην Ελευσίνα, όπου θα εξεταστεί η ανακατασκευή του ή ακόμα και η διάλυση.

Απομακρύνθηκε από την Ελευσίνα επιβλαβές ρυμουλκό πλοίο

Παρόντες στην επιχείρηση ήταν και τεχνικοί της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος, οι οποίοι όταν το πλοίο οδηγήθηκε στα ανοικτά μάζεψαν το απορρυπαντικό φράγμα που είχε τοποθετηθεί τους τελευταίους μήνες για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος.

Το “ΚΛΑΙΡΗ Τ” ελλιμενίστηκε στην Ελευσίνα το Νοέμβριο του 2004 μετά από σχετικό αίτημα του πλοιοκτήτη, αρχικά για ένα μήνα, όμως έκτοτε παρέμεινε ελλιμενισμένο. Το 2017 χαρακτηρίστηκε επικίνδυνο-επιβλαβές πλοίο με σχετικές αποφάσεις του ΔΣ του Ο.Λ.Ε. ΑΕ και συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο επιβλαβών σκαφών.

Τον Νοέμβριο του 2019, το πλοίο πήρε κλίση με αποτέλεσμα να ημιβυθιστεί και να υπάρξει κίνδυνος πρόκλησης θαλάσσιας ρύπανσης, η οποία ελέγχθηκε αποτελεσματικά μετά την άμεση κινητοποίηση της Διοίκησης του Ο.Λ.Ε. ΑΕ και της Λιμενικής Αρχής και το σκάφος σταθεροποιήθηκε.

Πλέον, απομένει να απομακρυνθούν τρία ακόμη πλοία, το ναυάγιο Δ/Ξ -Καταλοίπων «ΣΛΟΠΣ» (Ν.Π. 10178), το Δ/Ξ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ι» (Ν.Π.10725) και το Φ/Γ «ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΙΙΙ» (Ν.Π. 10225), τα οποία βρίσκονται εγκαταλελειμμένα επί σειρά ετών στην Ελευσίνα. Το έργο της απομάκρυνσης έχει αναλάβει η ελληνική εταιρεία ContraltoShiptradeCorp, η οποία βάσει σύμβασης έπρεπε να τα είχε απομακρύνει έως τέλη Μαρτίου 2020, ωστόσο πήρε παράταση για λίγους μήνες.

Η οριστική απομάκρυνση των πλοίων, αποτελεί σημαντική κίνηση του διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.) ΑΕ, Απόστολου Καμαρινάκη, ώστε να πάψει ο θαλάσσιος χώρος της Ελευσίνας να αποτελεί «νεκροταφείο πλοίων» και βιομηχανικών αποβλήτων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ