ΕΛΛΑΔΑ

Αποχωρούν οι Θεσμοί με ανοιχτούς λογαριασμούς

3846fad94b0028fd6b9d8b4a19a7b43e_LΜε ανοιχτούς λογαριασμούς αποχωρούν από την Αθήνα οι Θεσμοί, οι οποίοι θα επιστρέψουν το νωρίτερο στις 15 Φεβρουαρίου, προκειμένου να ελέγξουν αν η ελληνική κυβέρνηση θα προσαρμόσει τη διαπραγματευτική της τακτική με βάση τα νέα δεδομένα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να εκταμιευτεί η δόση. Τα αγκάθια στη διαπραγμάτευση είναι το δημοσιονομικό και το Ασφαλιστικό, το οποίο, παράγοντες προσπαθούν να το συνδέσουν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με την ΕΕ να δίνει προθεσμία τριών μηνών στην κυβέρνηση, αλλιώς θα γίνει πραγματικότητα το σενάριο του Grexit από την Σένγκεν. Την ίδια ώρα βόμβα στη διαπραγμάτευση βάζει η Κομισιόν, η οποία με έκθεσή της τονίζει την ανάγκη λήψης επιπρόσθετων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι φέτος και το 2017. Το Μέγαρο Μαξίμου τηρεί σιγή ασυρμάτου για τις διαπραγματεύσεις, ενώ στο επιτελείο του πρωθυπουργού έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός για το κλείσιμο της αξιολόγησης, καθώς δείχνει να απομακρύνεται ο στόχος του Μαρτίου. Η καθυστέρηση της αξιολόγησης καθυστερεί ταυτόχρονα τη συζήτηση για το χρέος. Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις φουντώνουν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και παρόλο που η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη το διέψευσε, πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν με τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές ψιθυρίζουν σενάρια για ηρωική έξοδο.

Ανοιχτοί λογαριασμοί

– Για τις 11:00 το πρωί είναι προγραμματισμένη η τελευταία συνάντηση αυτής της φάσης με στόχο τον απολογισμό. Οι συζητήσεις θα διακοπούν τουλάχιστον μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου και στο μεσοδιάστημα η ελληνική κυβέρνηση θα προσαρμόσει τη διαπραγματευτική της τακτική με βάση τα νέα δεδομένα, που συνοψίζονται στα εξής:

– Η άρνηση των θεσμών να αποδεχτούν βασικές παραμέτρους του ασφαλιστικού (προϋποθέσεις καταβολής εθνικής σύνταξης, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών) ανοίγουν θέμα κάλυψης κενού άνω των 700 εκατ. ευρώ και ξαναφέρνουν στο τραπέζι τη μείωση των συντάξεων.

– Αμφισβητούνται μέτρα άνω του 1,2 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για το 2016. Η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να αποφύγει τα νέα μέτρα επικαλούμενη την υπερεκτέλεση του προϋπολογισμού του 2015, αλλά και την αναθεώρηση προς τα πάνω του στόχου για την πορεία του ΑΕΠ μέσα στο 2016.

– Από το πακέτο των μέτρων που απαιτούνται για τη διετία 2017-2018 συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ (με βάση τα νέα μακροοικονομικά δεδομένα ακόμη και το συνολικό ποσό του 1,7 δισ. ευρώ βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση) προς το παρόν έχουν διαρρεύσει μέτρα μόλις 500-600 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από τις μειώσεις στην καταβολή των νέων συντάξεων αλλά και από την αύξηση του φόρου για τα υψηλά εισοδήματα άνω των 40.000-50.000 ευρώ. Εκκρεμεί η ανακοίνωση ακόμη περισσότερων μέτρων.

Μετά τη χθεσινή τρίωρη συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου με το κουαρτέτο στο Χίλτον, ο πρώτος παραδέχθηκε ότι παραμένουν ανοιχτά όλα τα μεγάλα θέματα της διαπραγμάτευσης, όπως για παράδειγμα η εθνική σύνταξη, αν θα έχει εισοδηματικά κριτήρια. Οι δανειστές προτίμησαν να κρατήσουν κλειστά τα χαρτιά τους και σήμερα θα πραγματοποιηθεί ένας απολογισμός με τις διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές.

Τα κόκκινα δάνεια στο επίκεντρο της συνάντησης Στουρνάρα – Θεσμών

Στο τέλος του Φεβρουαρίου η Τράπεζα της Ελλάδος θα έχει έτοιμο το πλαίσιο για τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, και από τις αρχές Μαρτίου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αγοράζουν δάνεια σε καθυστέρηση.

Παράλληλα η Τράπεζα Ελλάδος θα έχει έτοιμο μέχρι το καλοκαίρι και το νέο Κώδικα Δεοντολογίας για τις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν χθες το απόγευμα ανώτερα στελέχη της ΤτΕ με εκπροσώπους των δανειστών, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη θέσπιση στόχων ανά τράπεζα για τη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων .

Μάλιστα σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας Ελλάδος, το πλαίσιο αδειοδότησης θα είναι έτοιμο στις 29 Φεβρουαρίου και διευκρίνισε πως «υπάρχει ενδιαφέρον από τις συγκεκριμένες εταιρείες», υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι η προσέλκυση κεφαλαίων. «Το ζήτημα είναι» συνέχισε «πως επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες θα βρουν κεφάλαια για να συνεχίσουν την λειτουργία τους».

Σε ότι αφορά τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια και τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σημείωσε πως δεν απασχόλησαν τη συνάντηση με τους δανειστές. Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι από τα 9,5 δις ευρώ των «κακών» τραπεζών έχουν ανακτηθεί μόλις 700-800 εκατ ευρώ. Να σημειωθεί ότι ειδικά για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, η έκθεση της Blackrock που έχει αποσταλεί στις τράπεζες, περιλαμβάνει διάφορα μοντέλα διαχείρισης της συγκεκριμένης κατηγορίας δανείων.

Βόμβα στη διαπραγμάτευση

Η δημοσιοποίηση της εν λόγω έκθεσης ήρθε μία ημέρα μετά την πρώτη συνάντηση κυβέρνησης και δανειστών για τις δημοσιονομικές εξελίξεις.

Η Κομισιόν στις χειμερινές της προβλέψεις αναφέρει ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2015 θα κινηθεί κοντά στον στόχο του 0,25% του ΑΕΠ. Επίσης, η Ε.Ε. κάνει λόγο στην έκθεσή της και για μέτρα περίπου 2 δισ. ευρώ (1,1% του ΑΕΠ) που έχουν περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2016, για ασφαλιστικό, φορολογικό σύστημα και εξορθολογισμό δαπανών, τα οποία ακόμα δεν έχουν προσδιοριστεί και δεν έχουν εφαρμοστεί.

Παρουσιάζοντας την έκθεση της Κομισιόν, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος, Π. Μοσκοβισί, δήλωσε χθες πεπεισμένος ότι η ελληνική οικονομία έχει τις δυνατότητες να αναπτυχθεί, εφόσον υπάρχει σταθερότητα και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Πρόσθεσε, δε, ότι «η νέα κυβέρνηση», με την «εντολή» με την οποία εξελέγη είναι πιο σταθερή και έχει ήδη προσχωρήσει σε «γενναίες» αλλά «αναγκαίες» μεταρρυθμίσεις. «Αυτή η σταθερότητα που ξαναβρήκαμε μας επιτρέπει να πιστεύουμε πως αυτή τη φορά οι προβλέψεις μας θα είναι σωστές. Αλλά το κλειδί όλων είναι οι μεταρρυθμίσεις και η καλή συνέχεια του προγράμματος» ανέφερε, χαρακτηρίζοντας ως περισσότερο «αναγκαία» τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Την ίδια ώρα με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συνέδεσε τη βιωσιμότητα του χρέους η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ στάθηκε στην ανάγκη και το συνταξιοδοτικό σύστημα να καταστεί βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμη και μακροχρόνια βάση.

«Εάν η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση δεν είναι τόσο βαθιά όσο χρειάζεται, τότε η άλλη πλευρά (σ.σ. Ευρώπη) θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», επεσήμανε η γενική διευθύντρια στου Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης που παραχώρησε.

Σε ερώτηση κατά πόσο το ΔΝΤ απαιτεί πρόσθετα μέτρα για το ασφαλιστικό με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, υπογράμμισε ότι το ασφαλιστικό είναι άμεσα συνδεδεμένο με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση πρέπει να είναι σημαντική και να πηγαίνει σε βάθος», είπε η Λαγκάρντ προσθέτοντας ότι το 10% του ελληνικού ΑΕΠ πηγαίνει ετησίως για την στήριξη του ασφαλιστικού, όταν στην Ευρώπη το σχετικό ποσοστό είναι 2,5%. Συνεπώς, όπως ανέφερε, η μεταρρύθμισή του είναι απαραίτητη προκειμένου να μην συσσωρεύονται ελλείμματα και χρέος.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ