ΤΟΠΙΚΑΕΛΕΥΣΙΝΑ
Δημοφιλές

Απο την Ελευσίνα η ελληνίδα ερευνήτρια της χρονιάς

Η καθηγητρια του Πανεπιστημιου του Maryland στις ΗΠΑ Κατια Κοντρογιαννη-Κωνσταντοπουλου  ανεδειχθη η “Ελληνιδα Ερευνητρια της Χρονιας” “Woman Scientist of the Year in Greece”.

Η Κατια μεγαλωσε στην Ελευσινα οπου οι γονεις της ηταν δασκαλοι και πηγε στο Δημοτικο και Γυμνασιο εκει.


Απο την Ελευσίνα η ελληνίδα ερευνήτρια της χρονιάςΗ Αικατερίνη Κοντρογιάννη-Κωνσταντοπούλου είναι Επίκουρος Καθηγήτρια Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Maryland. Έχει ηγηθεί μιας ομάδας επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο Maryland School of Medicine (UM SOM), η έρευνα της οποίας έχει εντοπίσει έναν ένας βασικός παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε μια επικίνδυνα ανεπαρκή καρδιά και συγκεκριμένα ένα μεταλλαγμένο γονίδιο που οδηγεί σε ακανόνιστο καρδιακό παλμό.

Η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances. Η μελέτη είναι η πρώτη που φωτίζει λεπτομέρειες για το πώς αυτό το συγκεκριμένο γονίδιο, το οποίο ονομάζεται OBSCN, λειτουργεί σε καρδιακές παθήσεις. Το γονίδιο παράγει πρωτεΐνες γνωστές ως παρατηρίνες, οι οποίες φαίνεται να είναι κρίσιμες για πολλές φυσιολογικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής λειτουργίας.

«Αυτή η μελέτη μας δίνει νέες πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή των συκκουρινών στη μηχανική των καρδιακών παθήσεων.Οι άνθρωποι που μεταφέρουν μια μεταλλαγμένη εκδοχή του OBSCN μπορεί να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις », δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, Αικατερίνη Κοντρογιάννη-Κωνσταντοπούλου, μια από τους πολλούς επιστήμονες που ανακάλυψαν για πρώτη φορά την OBSCN το 2001. Η έρευνα αυτή θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στοχευμένες θεραπείες για άτομα που έχουν μεταλλάξεις OBSCN.

Έλαβε το διδακτορικό της από το Baylor College of Medicine, Houston, TX στο Τμήμα Βιολογίας Κυττάρων. Μετά την αποφοίτησή του από το Baylor College of Medicine, προσχώρησε στο εργαστήριο του Dr. E.J. Benz, στο Τμήμα Αιματολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins της Ιατρικής Σχολής το 1998, για να μελετήσει την πρωτεΐνη 4.1R, μία πρωτεΐνη περιφερειακής μεμβράνης που ανακαλύφθηκε αρχικά στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Το 2001, μετακόμισε στο εργαστήριο του Dr. R.J. Bloch, στο Τμήμα Φυσιολογίας, στο Πανεπιστήμιο Maryland School of Medicine, ως ακαδημαϊκός συνεργάτης. Το 2002 προήχθη σε Ερευνητικό Συνεργάτη και το 2003 στο Επίκουρο Καθηγητή Ερευνών. Το 2007, προσχώρησε στο Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Maryland School of Medicine ως Επίκουρος Καθηγητής.


Απο την Ελευσίνα η ελληνίδα ερευνήτρια της χρονιάς

Έχει επίσης διατελέσει κριτής για διάφορα επιστημονικά περιοδικά και τμήματα μελετών (π.χ. Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, Σύνδεσμος Μυϊκής Δυστροφίας, Ίδρυμα Καρκίνου, Βρετανία, Εθνικό Κέντρο Καρκίνου, PL κ.λπ.).

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ