ΕΛΛΑΔΑ

Απόδοση, στο μέλλον, του ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Απόδοση, στο μέλλον, του ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εξήγγειλε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί σταδιακά, «ενώ τελικά σε μερικά χρόνια ο ΕΝΦΙΑ θα γίνει, επιτέλους, ανταποδοτικός φόρος. Δηλαδή το βασικό έσοδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όπως επίσης συμβαίνει σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου. Και έτσι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα γίνει πραγματικός μοχλός ανάπτυξης. Δεν θα εξαρτάται τόσο πλέον από το κέντρο αλλά μόνη της, θα έχει κίνητρο να φέρει οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή της». Ταυτόχρονα άσκησε κριτική τόσο προς την ίδια την Αυτοδιοίκηση όσο και στις ασκούμενες πολιτικές για την Αυτοδιοίκηση, αφού δεκαετίες τώρα αντί η Αυτοδιοίκηση να γίνει πραγματικός μοχλός ανάπτυξης, με το δόγμα που ακολουθήθηκε παράγει ελλείμματα και συσσωρεύει χρέη. Να σημειωθεί ότι το ίδιο είχε προαναγγείλει προ ημερών και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης λέγοντας ότι ο στόχος είναι ο ΕΝΦΙΑ να γίνει πλήρως ανταποδοτικός, δηλαδή να αποτελεί το βασικό έσοδο της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Σε ό,τι αφορά αυτόν καθ΄ αυτόν τον ΕΝΦΙΑ ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι έγιναν «λάθη» τα «οποία όμως διορθώνονται». Επίσης ο Α. Σαμαράς εξήγγειλε ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 θα υπάρξει πρόβλεψη για μείωση κατά 30% του ειδικού φόρου θέρμανσης, αλλά και για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ προανήγγειλε πρόβλεψη και για τις δόσεις εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ακόμη σημείωσε ότι θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες για την έκδοση των συντάξεων, ώστε αυτή να επιτυγχάνεται «με το πάτημα ενός κουμπιού».

O Πρωθυπουργός έκανε λόγο και για σταδιακή μείωση της υπερφορολόγησης, με αλλαγές προς τα κάτω στους φορολογικούς συντελεστές. Ειδικότερα μίλησε για αλλαγή από 42% σε 32% του ανώτατου φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα. Αυτό το μέτρο θα ευνοήσει όσους έχουν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις άνω των 42.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Επιπλέον θα υπάρξει μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 15%. Οι μειώσεις θα είναι σταδιακές και στο πλαίσιο των αντοχών του προϋπολογισμού. Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε επίσης στην επέκταση του μέτρου που ίσχυσε για τον κλάδο της εστίασης και σε άλλους κλάδους. Αυτό σημαίνει μετάταξη και άλλων κλάδων στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13%. Τι περιμένουν οι πολίτες μετά τις εξαγγελίες · Μείωση του ΕΝΦΙΑ στα μη ηλεκτροδοτούμενα ξενοίκιαστα ακίνητα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η μείωση θα είναι κάτω από 30%. · Διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ για πάνω από 600.000 ιδιοκτήτες. · Περαιτέρω μείωση του φόρου ακινήτων από το 2015 και μεταφορά της αρμοδιότητας είσπραξής του στους δήμους. · Περισσότερες δόσεις για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι 72 οι δόσεις. · Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2015 αλλά δυστυχώς διατηρείται και για τα επόμενα δύο χρόνια. Η μείωση μπορεί να ισχύσει κλιμακωτά, ανάλογα με τα εισοδήματα και εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 30%.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ