ΤΟΠΙΚΑ

Απόθεμα φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης στη Δυτική Αττική

photo_1Στο πλαίσιο συστηματικής συνεργασίας της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής με τους φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης, πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαρτίου στην Ελευσίνα, η ενημερωτική συνάντηση για το Μητρώο Φορέων Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα Κοινωνικής Φροντίδας που διοργανώθηκε από την αρμόδια Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας σε συνεργασία με το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη.
Ανάγκη εγγραφής όλων των σχετικών φορέων στο Μητρώο προκειμένου να υπάρχειη αντίστοιχη θεσμική κατοχύρωση.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γιάννης Βασιλείου, έκανε αναφορά στο απόθεμα φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης στη Δυτική Αττική, τη συμβολή των εθελοντικών οργανώσεων σε δράσεις αλληλεγγύης και την ανάγκη εγγραφής όλων των σχετικών φορέων στο Μητρώο προκειμένου να υπάρχει η αντίστοιχη θεσμική κατοχύρωση. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης:
 «Η Δυτική Αττική μπαίνει στο χάρτη της κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης, στη βάση όμως συγκεκριμένων αρχών και αξιών:
•Δεν υπάρχουν εκλεκτικές συγγένειες με φορείς, υπάρχουν θεσμικές συνεργασίες,
•Δεν μας αφορούν φορείς- σφραγίδες αλλά φορείς με συγκεκριμένη και καταγεγραμμένη κοινωνική δράση,
•Δεν μας αφορούν τα εσωτερικά θέματα των φορέων, μας αφορά η συμβολή όλων στην ανθρωπιστική κρίση, και
•Η πληροφόρηση προς τους φορείς είναι ανοιχτή για όλους τους ενδιαφερόμενους και γίνεται συστηματικά και θεσμικά (όπως η σημερινή συνάντηση)».
Η  αλληλεγγύη και η ανθρωπιά πρέπει να βγει μπροστά και να ανατρέψει την ανομία και την περιβαλλοντική υποβάθμιση 
Επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι  η Δυτική Αττική της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς, του πολιτισμού και των ανεκτίμητων περιβαλλοντικών πόρων μπορεί και πρέπει να βγει μπροστά και να ανατρέψει την Δυτική Αττική της ανομίας, της παραβατικότητας και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.
Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στο ότι η Δυτική Αττική στο πλαίσιο της συνολικής παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας έχει και αξιώνει να έχει μια ιδιαίτερα πλεονεκτική στρατηγική προοπτική σε όλους τους τομείς της οικονομίας και κάλεσε όλους να βοηθήσουν στην ανάδειξη και ισχυροποίηση των σημαντικών και σπουδαίων, αναιρώντας έτσι και το άλλοθι που ορισμένοι και χρειάζονται και επιδιώκουν με σκοπό την περαιτέρω υποβάθμιση της Δυτικής Αττικής.
photo_2Τα αρμόδια στελέχη της  Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας παρουσίασαν αναλυτικά την διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο, την ανάγκη εγγραφής και επικαιροποίησης όλων των φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης και φροντίδας στη Δυτική Αττική, καθώς και τα δυνητικά οφέλη από την εγγραφή και την πιστοποίηση των φορέων. Παρείχαν, επίσης, χρηστικές πληροφορίες για το έντυπο εγγραφής, τους τρόπους διάθεσής του και τους επιλέξιμους φορείς για ένταξη στο Μητρώο.
Επίσης, τα στελέχη της αρμόδιας Διεύθυνσης απάντησαν σε πολυάριθμες ερωτήσεις σχετικά με την διαδικασία λειτουργίας του Μητρώου και την διαδικασία πιστοποίησης, επισημαίνοντας την ανάγκη τακτικής επικαιροποίησης των στοιχείων των φορέων με σχετική κοινοποίηση στην αρμόδια Διεύθυνση.
Οι εκπρόσωποι των φορέων χαιρέτισαν την προσπάθεια της Αντιπεριφέρειας για τη συστηματική και θεσμική ενημέρωση, τονίζοντας τις τεράστιες κοινωνικές ανάγκες που υπάρχουν στην περιοχή και τις δυσχέρειες των φορέων στην εξεύρεση πόρων ακόμα και για τα λειτουργικά έξοδά τους.
Στην ενημερωτική συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι εθελοντικών συλλόγων, φιλανθρωπικών σωματεί
ων, συλλόγων, αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών, εξωραϊστικών συλλόγων, συλλόγων ΑΜΕΑ, συλλόγων τσιγγάνων, συλλόγων γονέων αλλά και μέλη άτυπων πρωτοβουλιών και κινήσεων αλληλεγγύης της Δυτικής Αττικής.
Η ομιλία του αντιπεριφερειάρχη Δυτ. Αττικής
Αγαπητοί φίλοι
Γιάννης Βασιλείου
Γιάννης Βασιλείου

Σας καλωσορίζω στη σημερινή ενημερωτική συνάντηση για το Μητρώο Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας Ιδιωτικού Τομέα Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα που οργανώνει η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας που εκπροσωπείται από τον Διευθυντή κ. Ιωάννη Νέγκα, και την Τμηματάρχη κα Ειρήνη Νάκη σε συνεργασία με το Γραφείο μας.

Θεωρώ ότι η περίοδος της κρίσης και της μνημονιακής επέλασης στα κοινωνικά δικαιώματα, παρά την κοινωνική βαρβαρότητα και την εξαθλίωση που επέφερε, στη Δυτική Αττική, στάθηκε και πεδίο ανάδειξης ποικίλων πρωτοβουλιών και δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικής φροντίδας.
Δημιουργήθηκαν Φορείς με νομική προσωπικότητα, εθελοντικά άτυπες πρωτοβουλίες, δομές και δράσεις κοινωνικών ιατρείων επισιτιστικής και υλικής στήριξης και πολλά ακόμα. 
Όλα λοιπόν αυτά μαζί αποτελούν σήμερα σημαντικό εμπειρικό υλικό που τροφοδοτεί τις πρωτοβουλίες της Αντιπεριφέρειας αλλά και συνολικά της Περιφέρειας στο κοινωνικό πεδίο.
Επιπλέον συμβάλουν στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης με τη συνεργασία Δήμων, Περιφερειών και κοινωνικών φορέων σε διάφορα προγράμματα κοινωνικών παρεμβάσεων.
Ταυτόχρονα όμως, διαπιστώνουμε ότι στη Δυτική Αττική οι φορείς που είναι εγγεγραμμένοι στο αντίστοιχο Μητρώο και οι φορείς που έχουν προχωρήσει σε πιστοποίηση είναι ελάχιστοι. 
Αυτή η κατάσταση πρέπει να ανατραπεί. 
Η Δυτική Αττική έχει ένα πυκνό πια δίκτυο φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης που είναι αναγκαίο να αποκτήσει θεσμική κατοχύρωση. 
Ακόμα και οι άτυπες συλλογικότητες πρέπει να σκεφτούν σοβαρά την απόκτηση νομικής προσωπικότητας και την ένταξή τους στο Μητρώο.
Εάν σήμερα μπορούμε να μιλήσουμε για ένα Δίκτυο 
Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Φροντίδας στη Δυτική Αττική, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ύπαρξη και το ρόλο των άτυπων πρωτοβουλιών και συλλογικοτήτων.
Η σημερινή συνάντηση εγγράφεται στο πλαίσιο εξωστρέφειας της Αντιπεριφέρειας και στην πολιτική ανοιχτών θυρών για ενημέρωση και συνεργασία ιδιαίτερα στο κοινωνικό πεδίο.
Στην ενθάρρυνση των φορέων της περιοχής να εγγραφούν στο Μητρώο, αποκτώντας μια θεσμική κατοχύρωση με σημαντικά δυνητικά οφέλη που τελικά θα είναι οφέλη για την ίδια την τοπική κοινωνία της Δυτικής Αττικής και ιδιαίτερα για τα πιο ευάλωτα μέλη της, τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες τους μέσω της δράσης των φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης.
Γνωρίζουμε ότι πολλοί από εσάς κάνετε συστηματική και σοβαρή δουλειά στο πεδίο της πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας, στις περισσότερες δε περιπτώσεις σε καθαρά εθελοντική βάση.
Παρέχοντες υπηρεσίες ενημέρωσης, πρόληψης, παροχής βασικών αγαθών επιβίωσης, διασύνδεσης ανθρώπων και οικογενειών με δημοτικές, περιφερειακές και εθνικές δημόσιες υπηρεσίες και άλλα. 
Αυτή η κοινωνική προσφορά πρέπει να κατοχυρωθεί θεσμικά. 
Η Δυτική Αττική σε πείσμα όσων βλέπουν μόνο διαιρέσεις, άβατα η γκέτο είναι και μια περιοχή με ανθρωπιά, με αλληλεγγύη, με αλληλοσεβασμό.
Ασφαλώς είναι και μια περιοχή με κατ’ εξοχήν εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα, με κυριότερο την ανεργία, αλλά και περιβαλλοντικά, με βασικότερο την επικινδυνότητα των οποίων η αντιμετώπιση επείγει.
Δεν είναι όμως ένα τεράστιο άβατο παρανομίας όπως δυστυχώς πολλοί διαφημίζουν, συμβάλλοντος έτσι στη διαιώνιση ενός φαύλου κύκλου υποβάθμισης της περιοχής.  
Η Δυτική Αττική έχει και πολιτισμό, και μεγάλη ιστορία, 
και ανεκτίμητους περιβαλλοντικούς πόρους, και εφόσον ενταχθεί στα πλαίσια μιας παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, έχει και ιδιαίτερα πλεονεκτική στρατηγική προοπτική σε όλους τους τομείς της οικονομίας. 
Κυρίως όμως έχει ανθρώπους που ζουν ή εργάζονται εδώ που αποτελούν τον πραγματικό της πλούτο.  
Ας κάνουμε λοιπόν όλοι ότι μπορούμε αναδεικνύοντας τα σημαντικά και τα σπουδαία, αντί να ανακυκλώνουμε προβληματικές καταστάσεις.
Ας εργαστούμε να αλλάξουμε όλοι μαζί το μέλλον της Δυτικής Αττικής σε προοδευτική κατεύθυνση.
Αποκλείοντας ανουσίους, άσφαιρους η ατεκμηρίωτους ανταγωνισμούς, που  πέρα από προθέσεις, δίνουν το άλλοθι που ορισμένοι και χρειάζονται και επιδιώκουν, με σκοπό και στόχο να συνεχίσουν τη περαιτέρω υποβάθμισης της Δυτικής Αττικής.
Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας σήμερα εδώ, δεσμευόμαστε για νέες συναντήσεις όταν απαιτείται με επικαιροποίηση της ενημέρωσης αλλά και διοργάνωση συναντήσεων για ειδικά θέματα που σας απασχολούν. Τόσο το Γραφείο μου όσο και η αρμόδια καθ’ ύλη Υπηρεσία είναι στη διάθεσή σας για ενδεχόμενες προτάσεις.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ