ΤΟΠΙΚΑΕΛΕΥΣΙΝΑΜΑΓΟΥΛΑΥΓΕΙΑ

Από ιλαρά νόσησαν πέντε μέλη του προσωπικού στο Θριάσιο Νοσοκομείο

Παρά τις καθησυχαστικές πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας ότι τα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα είναι υπό έλεγχο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) καταγγέλλει ότι πέντε μέλη του προσωπικού του Θριάσιου Νοσοκομείου νόσησαν.

Τα κρούσματα αφορούν σε δύο νοσηλευτές, έναν γιατρό και δύο υπαλλήλους του νοσοκομείου.

Η ΠΟΕΔΗΝ κατηγορεί το υπουργείο Υγείας για «εγκληματική καθυστέρηση αντιμετώπισης της ιλαράς» και υποστηρίζει ότι «από την στιγμή που διαπιστώθηκαν κρούσματα ιλαράς στους επαγγελματίες Υγείας φαίνεται ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει».

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία φοβούνται ότι υπάρχει κίνδυνος οι πέντε ασθενείς να μεταδώσουν την ιλαρά σε συναδέλφους και νοσηλευόμενους ασθενείς, ειδικά όσοι είναι σε ανοσοκαταστολή κινδυνεύουν άμεσα λόγω των επιπλοκών της νόσου (εγκεφαλίτιδα, παράλυση).

Να σημειωθεί ότι, η ιλαρά μεταδίδεται δύο ημέρες πριν την συμπτωματολογία και τέσσερις ημέρες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Τα κρούσματα στο Θριάσιο, σύμφωνα με την ΠΕΟΔΗΝ, αναφέρθηκαν πριν από έναν μήνα, αλλά μόλις πριν λίγες ημέρες το ΚΕΕΛΠΝΟ απέστειλε οδηγία στα νοσοκομεία για έλεγχο αντισωμάτων στους επαγγελματίες υγείας που γεννήθηκαν μετά το έτος 1972 και δεν έχουν κάνει τις δύο δόσεις εμβολίου ιλαράς. Στην οδηγία δεν υπάρχει διευκρίνιση για όσους γεννήθηκαν πριν το 1972.

Οι εργαζόμενοι κατηγορούν, επίσης, το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ ότι δεν φρόντισαν να προμηθεύσουν τα νοσοκομεία με τα απαραίτητα αντιδραστήρια για να γίνεται ο έλεγχος  αντισωμάτων ιλαράς. «Ως εκ τούτω οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων δεν μπήκαν στον κόπο καν να ενημερώσουν το προσωπικό για την οδηγία του ΚΕΕΛΠΝΟ και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα μη μετάδοσης της νόσου. Φυσικά το Υπουργείο Υγείας δεν φρόντισε να προμηθεύσει τα Νοσοκομεία με τα απαραίτητα εμβόλια ιλαράς», αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση. 

Ινστιτούτο Prolepsis: Ανάγκη εμβολιασμού των επαγγελματιών Υγείας

Το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής – Prolepsis, με αφορμή την επιδημία ιλαράς σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Ρουμανία, Γερμανία) και τα κρούσματα  στην Ελλάδα, τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και σε επαγγελματίες υγείας, υπογραμμίζει την ανάγκη προώθησης των εμβολιασμών στους επαγγελματίες υγείας και παρέχει πληροφορίες για την πρόληψη της νόσου και το σχετικό εμβόλιο.

«Οι ενήλικες που γεννήθηκαν μετά το 1970 στην Ελλάδα, πρέπει είτε να επιβεβαιώσουν την ανοσία τους στην ιλαρά, την παρωτίτιδα και την ερυθρά, είτε να έχουν σαφές ιστορικό 2 δόσεων του εμβολίου MMR», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Τέλος, το Ινστιτούτο Prolepsis παραπέμπει στο ακόλουθο ενημερωτικό υλικό για το εμβόλιο MMR, που έχει ήδη σταλεί στο υπουργείο Υγείας για την ενίσχυση της ενημέρωσης του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και των επαγγελματιών υγείας γενικότερα:

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ