ΕΛΛΑΔΑ

Από ‘’κόσκινο’’ οι μονιμοποιήσεις με μετατροπές συμβάσεων στους ΟΤΑ

Σε δέκα μεγάλους δήμους και σε μία υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού έχουν εστιάσει την προσοχή τους οι ‘’ράμπο’’ της Δημόσιας Διοίκησης για τον επανέλεγχο νομιμότητας της μετατροπής συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή ορισμένου έργου σε αορίστου χρόνου. Στους παραπάνω ΟΤΑ , σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει περίπου 4.700 μονιμοποιήσεις με μετατροπές συμβάσεων.

Η άρνηση συνεργασίας επιφέρει κυρώσεις

Κατ’ εντολήν του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και υπό την απειλή επιβολής κυρώσεων για παράβαση καθήκοντος στους αρμοδίους υπηρεσιών που αρνούνται να συνεργαστούν, τα κλιμάκια του Σώματος Ελεγκτών-Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) έχουν ξεκινήσει τη συλλογή στοιχείων για όσους υπαλλήλους μονιμοποιήθηκαν με μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή έργου σε αορίστου χρόνου. Οι φορείς που βρίσκονται στο στόχαστρο των ελέγχων είναι: Γενική Γραμματεία Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δήμοι Αθηναίων, Πειραιά, Ασπροπύργου, Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Ζωγράφου, Χαλανδρίου, Θεσσαλονίκης, Λαρισαίων, Πατρέων και Ρεθύμνου. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισημαίνει ότι η επιλογή των συγκεκριμένων δήμων έγινε με βάση τον αριθμό των συμβάσεων που έχουν μετατραπεί σε αορίστου χρόνου. Δεν προσδιορίζει τον αριθμό των συμβάσεων που έχουν γίνει σε αυτούς τους φορείς. Όμως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αγγίζουν τις 2.700 στη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ και τις 2.000 συνολικά στους υπό έλεγχο δήμους. ‘’ Η παρακώλυση ελέγχου απο συνδικαλιστές πλήττουν την αξιοπιστία της Τ.Α.’’ αναφέρει επιστολή του Κ. Μητσοτάκη Την Παρασκευή, ο υπουργός Κ. Μητσοτάκης, απέστειλε προς τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας επιστολή με την οποία τον καλεί να συνδράμει στη διαδικασία ελέγχου. Προβάλλει εμφατικά ότι σε ορισμένους δήμους, όπως Πειραιά, Ζωγράφου, Πατρέων και Χαλανδρίου, υπάλληλοι παρεμποδίζουν τον έλεγχο . Αναλυτικότερα, στην επιστολή είναι χαρακτηριστική η αναφορά του με την οποία σημειώνει: «Αν και οι δημοτικές Αρχές και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες όλων των ως άνω δήμων έχουν δεχθεί πρόθυμα να συνεργαστούν με τα κλιμάκια των επιθεωρητών-ελεγκτών, σε ορισμένους δήμους (Πειραιά, Ζωγράφου, Πατρών και Χαλανδρίου) κάποιοι υπάλληλοι, που δηλώνουν συνδικαλιστές, με τη δημόσια και πέρα από κάθε λογική προτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, παρακωλύουν τον ως άνω έλεγχο κατά παράβαση των σαφών προβλέψεων της παρ. 2 του άρθρου 3 της ως άνω ΚΥΑ, σύμφωνα με τις οποίες η όποια παρακώλυση συνιστά το πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος». Είναι αξιοσημείωτο ότι ο κ. Μητσοτάκης καλεί την ΚΕΔΕ στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου να μεριμνήσει για την απρόσκοπτη διεξαγωγή του επανελέγχου και την εξάλειψη αυτών των «αρνητικών φαινομένων». Και αυτό, επειδή τα μεμονωμένα αυτά περιστατικά, όπως αναφέρει, «θα μπορούσαν πιθανόν να γενικευθούν» και έχουν αρνητικές συνέπειες όχι μόνο στη διεξαγωγή του επανελέγχου αλλά παράλληλα «πλήττουν την αξιοπιστία και εν γένει την εικόνα του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των άξιων στελεχών της».

Ε. Λιάκος

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ