Του Σπύρου Δημητρέλη

Από τον κλάδο της εστίασης και κατά πάσα πιθανότητα από την Αττική σχεδιάζεται από το υπουργείο Οικονομικών να ξεκινήσει το μέτρο της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το taxis. Το μέτρο στοχεύει στον δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής και κυρίως της μη απόδοσης ΦΠΑ.

Το πρόγραμμα της διασύνδεσης των ταμειακών με το taxis βρίσκεται στην τελική του ευθεία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, ήδη έχει βρεθεί ο κατάλληλος server στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων που θα συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία για την έκδοση αποδείξεων σε πραγματικό χρόνο.

Το πρόγραμμα αποτελεί μια από τις προτεραιότητες του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κου Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος εμφανίζεται πεπεισμένος ότι σε συνδυασμό με την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω καρτών θα δοθεί το καίριο πλήγμα στη φοροδιαφυγή.

Στα τεχνικά του συστήματος, τώρα, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το taxisnet θα γίνει μέσω σύνδεσης internet με τις περισσότερες ταμειακές μηχανές να έχουν πρόβλεψη για αυτήν την δυνατότητα. Όσον αφορά στις παλαιότερες ταμειακές μηχανές, αυτές, όπως υποστηρίζουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, σταδιακά αποσύρονται από την αγορά καθώς εξαντλείται η φορολογική τους μνήμη και αναγκαστικά αντικαθίστανται από τους επαγγελματίες.

Πώς θα λειτουργεί
Η έκδοση μιας απόδειξης λιανικής πώλησης αμέσως θα καταγράφεται στον server του υπουργείου Οικονομικών. Από την παρακολούθηση της έκδοσης αποδείξεων στην αγορά θα προκύπτουν ελεγκτικοί στόχοι. Για παράδειγμα, διαπιστώνεται ότι κατά τις πρωινές ώρες η ταμειακή ενός καφέ μπαρ “σιγεί”. Αυτό θα σημαίνει ότι μπορεί άμεσα να αποσταλεί ένα συνεργείο ελέγχου στην συγκεκριμένη επιχείρηση για την διενέργεια προληπτικού ελέγχου. Το ίδιο θα μπορεί να γίνει και σε νυχτερινά κλάμπ των οποίων η ταμειακή μηχανή μπαίνει σε “αδράνεια” κατά τις βραδινές ώρες του Σαββάτου.

Δελτία αποστολής
Η διασύνδεση των ταμειακών θα καταπολεμήσει και το φαινόμενος της ακύρωσης των δελτίων αποστολής. Με την έκδοση ενός δελτίου αποστολής θα ενημερώνεται το σύστημα και έτσι δεν θα μπορεί να ακυρωθεί (λόγω μη έκδοσης των σχετικών τιμολογίων για τα προϊόντα που παραδίδονται) και να επανεκδοθεί σε μια επόμενη ημέρα για την αποστολή άλλων προϊόντων.