ΑΠΟΨΕΙΣ

Ας όψεται ο Πάγκαλος…

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

​Αναρωτιέμαι αν ο Θόδωρος Πάγκαλος πριν από έξι χρόνια όταν είπε το “όλοι μαζί τα φάγαμε”, είχε συναίσθηση για το τι θα ακολουθούσε. Ποιες θα ήταν οι πολιτικές προεκτάσεις της “ατάκας” του…

Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι το “όλοι μαζί τα φάγαμε” εξυπηρέτησε με τον καλύτερο τρόπο τη δημιουργία μίας βαθιάς “ντροπής” και “ενοχής” στην ελληνική κοινωνία. Συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό, έστω και ακούσια, στη σιωπηλή αποδοχή των σκληρών μνημονιακών μέτρων από την ελληνική κοινωνία. Και εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι πράγματι το “όλοι μαζί τα φάγαμε” λειτούργησε…

Όμως ακριβώς αυτή η “ενοχή” ήταν που έδωσε χώρο και στην κοινωνία αλλά και στην πολιτική για τη μεγέθυνση φαινομένων όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Και όχι μόνο… Ίσως και για ακόμα πιο ακραίες εκφάνσεις αντίδρασης, στον ακροαριστερό είτε κυρίως στον ακροδεξιό χώρο. Το “όλοι μαζί τα φάγαμε” βοήθησε στη γενίκευση της απαξίωσης και την ισοπέδωση όλου του μέχρι τότε πολιτικού συστήματος. Χρειάζεται να θυμίσω τα αποτελέσματα των πρώτων εκλογών του 2012; Δεν νομίζω. Είναι γνωστά… Η πορεία για την ανέλιξη λαϊκιστικών δυνάμεων είχε ξεκινήσει.

Ο φλογερός αντι-Συριζαίος όπως εμφανίζεται μέσα από τις δηλώσεις και την κριτική του Θόδωρος Πάγκαλος προφανώς δεν μπορούσε να φανταστεί πόσο νερό έριξε στον μύλο της ανέλιξης του φαινομένου Τσίπρα, μέσα από την απαξίωση ενός ολόκληρου πολιτικού σκηνικού. Και σήμερα, μέσα από την σκανδαλολογία – έχουσα ή όχι βάση ως προς την εμπλοκή πολιτικών προσώπων, καθώς αυτό θα πρέπει να αποδειχθεί – η περίφημη “ατάκα” δίνει αφορμή για νέο “σύνθημα” στον κ. Τσίπρα.

“Δεν τα φάγαμε όλοι μαζί” είπε τις προάλλες στη Βουλή ο πρωθυπουργός. Και όπως φαίνεται αυτό θα είναι και ένα από τα βασικά σλόγκαν στην πορεία προς τις εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν. Και μην εκπλαγείτε αν σε ένα κομμάτι της κοινωνίας αυτό το σλόγκαν έχει πέραση. Γιατί υπάρχουν πολλοί πολίτες που θεωρούν ότι δεν έχουν καμία σχέση με το… φαγοπότι που υπονόησε ο κ. Πάγκαλος για να δικαιολογήσει πεπραγμένα των κυβερνήσεων στις οποίες συμμετείχε. Και βέβαια υπάρχει και μία αλήθεια. Ακόμα και όσους πράγματι τους αφορά το “όλοι μαζί τα φάγαμε”, άλλο το πταίσμα, άλλο το πλημμέλημα και άλλο το κακούργημα.

Ας όψεται λοιπόν ο Πάγκαλος…

Μέσω
Capital

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ