ΤΟΠΙΚΑΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣΕΛΕΥΣΙΝΑ

Ασάφεια ή οριστική απόφαση το δίλημμα στην αυριανή συνεδρίαση του ΟΛΕ για τα διαλυτήρια Μπακόπουλου

Μια απο τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο στα γραφεια του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν, το 18ο αποτελεί η λήψη απόφασης για την παραχώρηση στην εταιρία ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΒΕΕ απλής χρήσης χώρου στον λιμένα της Ελευσίνας για τις ανάγκες της εταιρίας. Το θέμα είναι εξ΄αναβολής καθοτι στην προηγούμενη συνεδρίαση λόγω έντονης διαμαρτυρίας κατοίκων, του δήμου και της Περιφέρειας, είχε αναβληθεί.

Το θέμα έχει να κάνει με την εταιρία “Σπανόπουλου” η οποία αφού απέκτησε την ιδιοκτησία της έκτασης του πρώην διαλυτηρίου “Μπακόπουλου” ζητά την παραχώρηση απλής χρήσης απο τον ΟΛΕ. Το οξύμωρο στην υπόθεση αυτή είναι οτι την παραχώρηση δεν την αιτείται η εταιρία “Σπανόπουλου” αλλα η εταιρία “Μπακόπουλου” η οποία έχει πάψει εδω και 15 περίπου χρόνια να λειτουργεί ως διαλυτήριο(!).

Το γεγονός είναι σοβαρό καθώς συνδέεται άμεσα με τις πρόσφατες παχωρήσεις παράκτιων χώρων απο τον ΟΛΕ προς τους δήμους Ελευσίνας και Ασπροπύργου.

Η επιστολή του Προέδρου του ΟΛΕ

Θυμίζουμε εδώ πως διεξήχθη σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Αττικής την 21η Ιουλίου 2017 σχετικά με το θέμα οπου φορείς, αντιπεριφέρεια και δήμος εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους σχετικά με την ως άνω παραχώρηση. Οι αντιδράσεις αυτές είχαν να κάνουν με την επιθυμία του δήμου να του παραχωρηθεί ο χώρος αυτός για τη δημιουργία κοινόχρηστων ή άλλων χώρων. Στη σύσκεψη αυτή ο Διευθύνος Σύμβουλος του ΟΛΕ κος Σταύρος Δρακονταειδής με επιστολή του αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης επισήμανε πως ο Οργανισμός είναι αμιγώς εκτελεστικός φορέας και δεν προβλέπεται να προβαίνει σε δημόσιο διάλογο για πολιτικά ζητήματα με κανέναν άλλον φορέα, ιδίως με φορείς ιδιωτικού δικαίου με τους οποίους ο ΟΛΕ ουδεμία θεσμική σχέση έχει. Επίσης ανέφερε πως δεν επιτρέπει σε τρίτους φορείς να επεμβαίνουν στις διαδικασίες του ΟΛΕ παρα μόνον μέσω συγκεκριμένων νομικών οδών, εφόσον διαθέτουν το «απαιτούμενο έννομο συμφέρον». Επίσης αναφέρθηκε σε ολιγομελής ομάδες ονοματίζοντας την ECOELEUSIS και ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ, σημειώνοντας πως «οι πραγματικές τους προθέσεις ελέγχονται και έχουν σαν πλατφόρμα διεκδικήσεις των οποίων τα σχέδια είναι ατεκμηρίωτα, αντιδρούν επι παντός επισθητού προς τον ΟΛΕ». Συνεχίζοντας ανέφερε: «σε πολλές δε περιπτώσεις λειτουργούν με συκοφαντίες και αναλήθειες ενω αυτοαποκαλούνται σαν “θεσμοί” της Ελευσίνας». Σε άλλο σημείο της επιστολής ο κος Δρακονταειδής αναφέρει πως το Εργατικό Κέντρο ήταν υπέρ της παραχώρησης.

[ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ αποκλειστικά την επιστολή του προέδρου του ΟΛΕ]

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αιτών την παραχώρηση, έχει στείλει εξώδικο προς τον ΟΛΕ ζητώντας την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας. Σημειώνουμε εδώ πως ο Πρόεδρος του Οργανισμού βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς απο τη μια εποπτεύεται απο το ΤΑΙΠΕΔ οπου ανάμεσα στα άλλα το λιμάνι της Ελευσίνας είναι προς παραχώρηση σε ιδιώτες, απο την άλλη -πληροφορίες μας λένε – πως το Υπουργείο Ναυτιλίας επιθυμεί να παραμείνει ανοιχτό το θέμα για… ευνόητους λόγους.

Η θέση ΣΥΡΙΖΑ – Οικολόγων

Η υπόθεση Μπακόπουλου έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις στην τοπική κοινωνία του Θριασίου και της Ελευσίνας – ιδιαιτέρως δε στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Στις 2/9/2017 δημοσιοποιήθηκε απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ οπου -ανάμεσα στα άλλα- καλεί τον Οργανισμό να υλοποιήσει την κυβερνητική πολιτική για απόδοση του παράλιου μετώπου στους δήμους Ασπροπύργου Ελευσινας και Μεγάρων. Ανακοίνωση για το θέμα έβγαλε επίσης στις 28/7/2017 το κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων την οποία μεταφέρουμε και αυτή.

[ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ την επιστολή Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αττικής]

[ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ την επιστολή των Οικολόγων Πρασίνων]

Ερωτηματικά

Αγαπητοί αναγνώστες, μετά τα τελευταία γεγονότα σχετικά με το βυθισμένο πλοίο “Αγια Ζωνη ΙΙ” και τις επιπτώσεις στο παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού,  την εικόνα του κόλπου της Ελευσίνα οπου τα παροπλισμένα πλοία, τα μισοβυθισμένα κουφάρια, και την έλλειψη βούλησης για την αλλαγής αυτής της εικόνας, δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά. Γιατί μέχρι τώρα δεν παίρνονται αυτές οι αποφάσεις ωστε να λυθούν αυτά τα προβλήματα; Θυμίζουμε πως το διαλυμένο πλοίο με τους 500 τόνους τοξικών αποβλήτων slops εδω και περίπου 10 χρόνια μολύνει τη θάλασσα. Είναι θέμα ημερών η οριστική καταστροφή του λόγω των καιρικών συνθηκών με άμεσο αποτέλεσμα την περιβαλλοντική καταστροφή του κόλπου της Ελευσίνας. Και μη ξεχνάμε πως ο κόλπος της Ελευσίνας είναι κλειστός  λόγω της Σαλαμίνας και οι επιπτώσεις θα είναι πολλαπλάσιες. Ήδη ο δήμος Ελευσίνας και η Περιφέρεια καλεί τον κόσμο αύριο στα γραφεία του ΟΛΕ στην παραλία στη 1 το μεσημέρι οπου θα συζητήσει ο οργανισμός τα θέματα. Ας ελπίσουμε οτι έστω και τώρα οι αποφάσεις θα είναι στη κατεύθυνση της οριστικής λύσης και όχι στη διαιώνηση μιας «αρρωστημένης» κατάστασης.

Ασάφεια ή οριστική απόφαση το δίλημμα στην αυριανή συνεδρίαση του ΟΛΕ για τα διαλυτήρια Μπακόπουλου

Ευάγγελος Λιάκος

liakos@thriassio.gr

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ