ΤΟΠΙΚΑ

Ασπρόπυργος: Ένταση και ψήφισμα στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για τους εργαζόμενους

dimarxeio aspropirgou 1Όποιος δεν παρακολούθησε το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Ασπροπύργου, την περασμένη Πέμπτη, έχασε! Ευτυχώς που υπάρχει το βίντεο της συνεδρίασης και μπορεί ο καθένας να θαυμάσει την εξέλιξή της. Αποδείχθηκε ο πραγματικός εμπαιγμός και η κατάρρευση της ‘’ομηρίας’’ των εργαζομένων στον δήμο. Καθοριστικές ήταν γι’ αυτό οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον επανέλεγχο των συμβάσεων ΙΔΑΧ με το νόμο Παυλόπουλου. Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. ειπώθηκαν πολύ σοβαρά πράγματα, κυρίως διά στόματος του δημάρχου Νικόλαου Μελετίου, ο οποίος στην έναρξη της τοποθέτησής του επέρριψε τις ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι υπάλληλοι του δήμου, στον πρώην δήμαρχο Γεώργιο Λιάκο, ενώ στοχοποίησε και τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννη Ηλία. Οι ευθύνες, τόνισε ο δήμαρχος στην ομιλία του, έχουν ονοματεπώνυμο. ’Ηρθε η ώρα για τη ‘’γυμνή’’ αλήθεια. Οι ευθύνες της Πολιτείας για τους συμβασιούχους είναι μεγάλες, καθώς γέννησε και θέρισε το φαινόμενο των συμβάσεων. Ηθελε ομήρους τους εργαζόμενους και μέσω των ανανεώσεων των συμβάσεων, έδινε ελπίδες μονιμότητας, παραμονές των εκλογικών αναμετρήσεων’’.

Ν. Μελετίου για πρώην δήμαρχο Γ. Λιάκο ‘’Κράτησε τα οικονομικά της τότε δημοτικής αρχής και τις προσλήψεις για τον εαυτό του’’.

meletiou1Οι ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν παρόμοιες με αυτές της Πολιτείας, υπογράμμισε ο κ. Μελετίου, επιρρίπτοντας στη συνέχεια τις ευθύνες στον πρώην δήμαρχο , Γ. Λιάκο, διότι όπως είπε ‘’κράτησε τα οικονομικά της τότε δημοτικής αρχής και τις προσλήψεις για τον εαυτό του’’. Αυτή ήταν η πρωτη αιτία που μας οδήγησε σε αυτήν την κατάσταση, ενώ η δεύτερη αιτία ήταν ότι προηγούμενοι δημοτικοί σύμβουλοι, που συμμετείχαν στα δημοτικά συμβούλια από το 1998 -2006 (συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης) δεν άσκησαν το ρόλο τους όπως έπρεπε, επιτρέποντας σε έναν άνθρωπο, να διαχειρισθεί την υπόθεση των συμβασιούχων. Η τρίτη αιτία ήταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν έλεγχαν τις συμβάσεις , αν ήταν σύννομες ή όχι και η τέτρατη αιτία για το πρόβλημα ήταν ο Σύλλογος Εργαζομένων, ο οποίος ήξερε και σώπαινε, συνέχισε ο δήμαρχος Ασπροπύργου. Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο κ. Μελετίου ανέφερεότι αυτοί που ρίχνουν τώρα ευθύνες στον Δήμο, είναι εκείνοι που έφτιαχναν τις ‘’μαιμού” συντάξεις. Σε ό,τι αφορά τους δήμους που αρνήθηκαν να δώσουνστοιχεία ο δήμαρχος σημείωσε ότι μετά την εισαγγελική παραγγελία, αποστέλλουν πλέον τους φακέλους, ενώ ο ίδιος έκανε λόγο για σικέ αντάρτικο.

Ν. Μελετίου: ‘’ Σε κανέναν εργαζόμενο δεν μπορεί να καταλογισθεί δόλος’’

‘’Ο λόγος για τον οποίο ο δήμος διευκόλυνε τον έλεγχο είναι επειδή δεν έχει να φοβηθεί τίποτα’’ ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ασπροπύργου και πρόσθεσε ’’ Σε κανέναν εργαζόμενο δεν μπορεί να καταλογισθεί δόλος, καθώς αυτό αφορά όσους ΄΄μαγείρεψαν το φαγητό΄΄’’. Καταλήγοντας είπε ότι η Πολιτεία γνώριζε και σιώπαινε για το θέμα. Στην παρέμβασή του ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Μπακάλης ρώτησε τον ίδιο τον δήμαρχο εάν ήξερε κάτι σχετικά με το θέμα , λέγοντας πως στην εισήγησή του ο δήμαρχος έριξε τις ευθύνες σε άλλους εκτός από τον ίδιο.

Πρόεδρος των εργαζομένων κα Χόνδρου ‘’Στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση ήρθε να μας διασπάσει και να μας ανακατέψει, δεν το κατάφερε όμως’’

Κατόπιν, το λόγο πήρε η πρόεδρος των εργαζομένων κα Χόνδρου, η οποία επιτέθηκε στην κυβέρνηση , που – όπως υποστήριξε- ‘’θέλει να απολύσει 6500 εργαζόμενους, ενώ ακόμη και οι πέτρες ήξεραν για τον τρόπο ομηρίας στους δήμους’’. Αμφισβήτησε δε ότι μπορεί εργαζόμενος να βάλει πλαστή σύμβαση στον φάκελό του. Στη συνέχεια η κα Χόνδρου επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη και νυν δημοτική αρχή για το θέμα, ενώ στοχοποίησε τον νυν δήμαρχο λέγοντας χαρακτηριστικά ‘’Στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση ήρθε να μας διασπάσει και να μας ανακατέψει, δεν το κατάφερε όμως’’ τόνισε η ίδια.

Γ. Ηλίας ‘’ Όλα αυτα τα χρόνια της συμμετοχής μου στη δημοτική αρχή δεν παρίστανα τη γλάστρα’’

giannis ilias 1Ακολούθως, ο κ. Γιάννης Ηλίας, ανέφερε ότι μετά την εισήγηση του δημάρχου κι αυτά που ειπώθηκαν δεν χρειάζεται κανένας έλεγχος …. Ύστερα, ο κ. Ηλίας είπε πως όλα αυτα τα χρόνια της συμμετοχής του στη δημοτική αρχή δεν παρίστανε τη γλάστρα. Τόνισε δε ότι είναι τιμή του που πριν από 20 χρόνια βοήθησε να προσληφθούν εργαζόμενοι, και χαρακτηριστικά δήλωσε: ’’ Είναι τιμή μου να μου επιμερισθούν όποιες ευθύνες υπάρξουν για το θέμα’’. Στην παρέμβασή του ο δημοτικός σύμβουλος, Β. Παπανικολάου δήλωσε ότι είναι ξεκάθαρο πως μιλάμε για απολύσεις, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, ενώ επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση περί δεξαμενής απολύσεων. Σχετικά με την αξιολόγηση, τόνισε πως πρόκειται για έναν ‘’φερετζέ’’ και αναρωτήθηκε γιατί δεν υπάρχουν προτάσεις από τη μέχρι τώρα εξέλιξη της συζήτησης.

Α. Τσοκάνης: ‘’Η δημοτική αρχή δίνει εξετάσεις στην κυβέρνηση για να αποκτήσει θέση στην Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων ενώ το ίδιο κάνει και ο κ. Ηλίας με έμμεσο τρόπο’’ 

Ο κ. Α. Τσοκάνης, λαμβάνοντας το λόγο, ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπε να γνωρίζουν τα πάντα, γι΄αυτό και ζητησε τη διενέργεια δημοτικού συμβουλίου, το οποίο ‘’στην αρχή δεν είχατε δεχθεί’’ συνέχισε απευθυνόμενος στον κ. Μελετίου. ‘’Υπάρχουν δύο δρόμοι’’ πρόσθεσε ο κ. Τσοκάνης ‘’ ο ένας είναι να πάμε αργα-αργά μήπως και έχουμε την εύνοιά τους, την οποία ακολουθεί κι όχι τυχαία η δημοτική αρχή . Η δημοτική αρχή δίνει εξετάσεις στην κυβέρνηση για να αποκτήσει θέση στην Κεντρική ΈνωσηΔήμων και Κοινοτήτων ενώ το ίδιο κάνει και ο κ. Ηλίας με έμμεσο τρόπο. Είναι ξεκάθαρο το κομματικό περιβάλλον και των δύο. Ήταν εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας. Κι ο δεύτερος δρόμος είναι του αγώνα για σταθερή και μόνιμη δουλειά για τους εργαζόμενους’’, κατέληξε ο κ. Τσοκάνης. Στο τέλος της επεισοδιακής συνεδρίασης, κατατέθηκαν τρία ψηφίσματα, ένα από την πλειοψηφία, στο οποίο ενσωματώθηκαν και προτάσεις του Γ. Ηλία, και ψηφίσθηκε από τους δύο μεγάλους συνδυασμούς, ένα δεύτερο από την παράταξη του κ. Μπακάλη, που πριν ψηφισθεί αποχώρησε από τη συνεδρίαση κι ένα τρίτο από πλευράς του Β. Παπανικολάου, το οποίο καταψηφίσθηκε.

Όλη η συνεδρίαση από το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτη:

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
kos pap
7 years ago

milai kai o kolhtos tou paylopoyloy o XOYPHS???????

Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ