ΤΟΠΙΚΑΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ

Ασπρόπυργος και Πλοϊέστι Ρουμανίας σε τροχιά συνεργατικών δράσεων

 

Μια δέσμη δράσεων που καλύπτει το σύνολο των δραστηριοτήτων και των ενδιαφερόντων που έχουν οι αδελφοποιημένοι Δήμοι Ασπροπύργου και Πλοϊέστι της Ρουμανίας, ήταν το αποτέλεσμα των επαφών που είχαν αντιπροσωπείες των δύο Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στη ρουμανική πόλη. Συγκεκριμένα, οι δύο Δήμοι αποφάσισαν να δράσουν σε στενή συνεργασία, στα σημαντικότατα ζητήματα που γεννά η λειτουργία μεγάλων διυλιστηρίων στις δύο πόλεις [δύο (2) λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή του Ασπρόπυργου και τέσσερα (4) στην περιοχή της πόλης Πλοϊέστι].

Ως πρώτο βήμα συνεργασίας, συμφωνήθηκε η κοινή συμμετοχή των δύο Δήμων, σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα που συνάδουν με τις προτεραιότητες και τις ανάγκες των αδελφοποιημένων πόλεων Ασπροπύργου και Πλοϊέστι. Στο πλαίσιο αυτό, το πρώτο βήμα θα γίνει με το Πρόγραμμα “Europe for Citizens”, με συντονιστή, επικεφαλής εταίρο (leader) τον Δήμο Ασπροπύργου και θα ακολουθήσει η κοινή παρουσία στο Πρόγραμμα “Erasmus+”, με τη συμμετοχή Σχολικών Μονάδων, όλων των βαθμίδων, απ΄ τους δύο Δήμους, αλλά και με τη συνεργασία Πανεπιστημίων από την Αττική και τη ρουμανική πόλη.

Στις διαδοχικές συναντήσεις και συνομιλίες που είχαν οι αντιπροσωπείες των δύο πόλεων, τις σχετικές, γραπτές εισηγήσεις του Δήμου Ασπροπύργου, κατέθεσαν και ανέπτυξαν, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Ισίδωρος Τσίγκος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Γεώργιος Φίλης, και η Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου, κ. Σούλα Πεχλιβανίδου. Τη ρουμανική πλευρά εκπροσώπησε, ο Δήμαρχος της πόλης Πλοϊέστι, κ. Αντριάν Φλορίν Ντόμπρε (Adrian Florin Dompre), επικεφαλής αντιπροσωπείας αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου του. Ο κ. Ντόμπρε (Dompre) αποδέχτηκε ανεπιφύλαχτα όλες τις προτάσεις και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ταχύτατη μορφοποίηση της συνεργασίας, ανάμεσα στους δύο Δήμους, σε ζητήματα προτεραιότητας των Πολιτών και των Επιχειρήσεων των δύο πόλεων.

Απ’ τη πλευρά του Πνευματικού Κέντρου και τη τοπικής κοινωνίας του Ασπρόπυργου, δραστήρια συνιστώσα της οποίας είναι ο ¨Σύλλογος Ελληνορουμανικής Φιλίας οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη¨, καταλύτης στις συνομιλίες ήταν η Πρόεδρος του εν λόγω φορέα, κ. Μαριάννα Κοντουράρου, η οποία συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία οι δύο πλευρές, για ένα πακέτο ανταλλαγών, στους εξής τομείς:

Α) Ο Δήμος της Ρουμανικής πόλης Πλοϊέστι, στο πλαίσιο Ετήσιου Φεστιβάλ που διοργανώνει, θα φιλοξενήσει, τον Σεπτέμβριο, ένα πολυμελές μουσικοχορευτικό συγκρότημα του Πνευματικού Κέντρου και του Δημοτικού Ωδείου Ασπροπύργου. Σε

ανταπόδοση, ο Δήμος Ασπροπύργου, θα φιλοξενήσει τον Οκτώβριο, τη διεθνούς φήμης Φιλαρμονική του Δήμου, που φέρει το όνομα “Emil Constantinescu”, σε μια συναυλία έκπληξη, με ελληνική μουσική, που θα αποδώσει η εν λόγω Συμφωνική Ορχήστρα συνοδεύοντας το διακεκριμένο Χορευτικό Συγκρότημα «Κύματα», της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας. Τη συμφωνία για τη συγκεκριμένη ανταλλαγή, αλλά και για το σύνολο των διμερών ανταλλαγών, επισφράγισε με τη παρουσία του ο Πρόεδρος της Ένωσης των Ελλήνων Ρουμανίας, Βουλευτής του Ρουμανικού Κοινοβουλίου και Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του Πλοϊέστι, Δρ. Γαβριήλ Ντράγκος Ζησόπουλος.

Ακόμη, οι δύο πλευρές, σε διευρυμένη σύσκεψη, στην οποία προήδρευσε ο Αντιπρύτανης, και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του Πλοϊέστι, Καθηγητής Mihail Minescu (PhD), συμφώνησαν τη διεξαγωγή Ειδικής Πολυθεματικής Επιστημονικής Διημερίδας, στον Ασπρόπυργο, τον προσεχή Οκτώβριο, με τη συμμετοχή Επιστημόνων τόσο απ΄ το ρουμανικό ακαδημαϊκό ίδρυμα, όσο και από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, καθώς και δημόσιων φορέων της Ελλάδας και της Ρουμανίας, με αρμοδιότητα τα ζητήματα Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Οικονομίας.

Στο Συνέδριο, θα καλυφθούν τα εξής μεγάλα Κεφάλαια:, όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση με το Πανεπιστήμιο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του Πλοϊέστι:

Α. «Οι θετικές οικονομικές επιπτώσεις, αλλά και οι κρίσιμες περιβαλλοντικές προκλήσεις, για χώρες και πόλεις, ενεργειακούς κόμβους, με μονάδες κλασματικής επεξεργασίας Πετρελαίου και διανομής Φυσικού Αερίου. Αναζητώντας τις ισορροπίες, ανάμεσα στην επιδίωξη ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και της προστασίας των τόπων και της υγείας των Πολιτών. Ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών και των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων».

Β. «Οι διακυμάνσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, σε ό,τι αφορά στο μερίδιο της αγοράς Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, από το 2014 μέχρι σήμερα».

Γ. «Σύγκριση κόστους των συμβατικών εξορύξεων, με αυτές που αφορούν το σχιστολιθικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο».

Δ. «Η τυχόν αποδέσμευση της τιμής του Σχιστολιθικού Αερίου από το Πετρέλαιο, στις διεθνείς αγορές, κι οι επιπτώσεις που προκληθούν στην παγκόσμια, ενεργειακή, οικονομική και γεωπολιτική σκακιέρα».

Ε. «Αποτύπωση της στρατηγικής των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, και των επιλογών τους, προκειμένου να δημιουργήσουν το δικό τους δρόμο του μαύρου μεταξιού (¨black silk road¨)».

ΣΤ. «Ξεκάθαροι εχθροί, φίλοι και “frenemies” (friends and enemies together at the same time), στη ζώνη της Ευρασίας, με αρχή και τέλος τα τεκταινόμενα γύρω από το παγκόσμιο ενεργειακό ζήτημα».

Ακόμη, σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής του Ασπρόπυργου, αλλά και αυτής της πόλης Πλοϊέστι, στο σκέλος της Εμπορικής Συνεργασίας, ανάμεσα σε

οικονομικές μονάδες των δύο πόλεων, υπήρξε ιδιαίτερη συνάντηση των δύο πλευρών, με τη Διευθύντρια του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Επαρχίας Πράχοβα της Ρουμανίας, στην οποία ανήκει το Πλοϊέστι, Κα Mihaela Hristache. Η Ρουμάνα Εκπρόσωπος του δυναμικού, Εμπορικού και Βιομηχανικού κλάδου της εν λόγω περιοχής, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, οι ευκαιρίες συνεργασίας με επιχειρήσεις του Ασπρόπυργου είναι πάρα πολλές και θα γίνουν περισσότερες με τη λειτουργία του Σιδηροδρομικού Εμπορευματικού Κέντρου, και την αξιοποίηση των υποδομών Logistics που διαθέτει η ελληνική πόλη.

Η κ. Hristache αποκάλυψε ότι από τις δύο χιλιάδες οχτακόσιες (2800) επιχειρήσεις – μέλη του Επιμελητηρίου της, οι ογδόντα εφτά (87) είναι Ελληνικές, εύρωστες και δυναμικές οικονομικές μονάδες, που μπορούν να είναι ο καταλύτης για νέες συνέργειες, με επίκεντρο τον Ασπρόπυργο και τις τεράστιες δυνατότητες που διαθέτει, ως κέντρο Logistics.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας που αποφασίστηκε, αντιπροσωπεία του Εμπορίου και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Περιφέρειας Πράχοβα, θα συνοδεύσει την αποστολή του Δήμου Πλοϊέστι, κατά την έλευσή της στον Ασπρόπυργο, και θα συμμετάσχει στη Διμερή Επιχειρηματική Συνάντηση, την οποία θα οργανώσει ο Δήμος, καλώντας παράλληλα τα Εμπορικά, Βιομηχανικά, Επαγγελματικά και Βιοτεχνικά Επιμελητήρια Αθηνών και Πειραιά, τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Αθηνών –Πειραιώς (ΣΒΑΠ), καθώς και τους φορείς του Διαμετακομιστικού Εμπορίου (Logistics) της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η ελληνική αντιπροσωπεία χάρισε στους Ρουμάνους Επίσημους, στον Δήμαρχο του Πλοϊέστι, στον Βουλευτή και Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, στον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου και στη Διευθύντρια του Επιμελητηρίου, εντυπωσιακά καλαίσθητα κάδρα, φωτογραφίες λουλουδιών από την περιοχή του Ασπρόπυργου, έργα του γνωστού συντοπίτη μας, Καλλιτέχνη της Φωτογραφίας, Φιλόλογου και Ιεροψάλτη στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, κ. Δαυίδ Μπάκα. Έργα τα οποία ήδη κοσμούν τα γραφεία των προαναφερθέντων, Ρουμάνων Επισήμων.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, ενημερώθηκε από το Δήμο Πλοϊέστι, και προσωπικά από το Δήμαρχο κ. Dompre, για όλες τις λεπτομέρειες μιας εντυπωσιακής διοργάνωσης, στην οποία εκπροσωπήθηκε και ο Ασπρόπυργος. Πρόκειται για τη διεθνή συνάντηση Καλλιτεχνών – Ζωγράφων, που διοργανώθηκε επ’ ευκαιρίας της συμπλήρωσης τετρακοσίων είκοσι (420) χρόνων, από την ίδρυση της ρουμανικής πόλης. Ζωγράφοι από πολλές (10) Ευρωπαϊκές Χώρες, είχαν την ευκαιρία να φιλοτεχνήσουν, από δύο έργα ο καθένας, με θέματα που οι ίδιοι εντόπισαν στο Πλοϊέστι ή στην Ιστορία της πόλης. Όλα τα υλικά, για τα έργα τους, παραχωρήθηκαν από το Δήμο, τα έργα εκτέθηκαν σε υπαίθριο χώρο και θα καταλήξουν στην Πινακοθήκη της Ρουμανικής πόλης. Κι επειδή, η ιδέα και το αποτέλεσμα της διοργάνωσης εντυπωσιάζουν, κι αφού το “Know how” – οι λεπτομέρειες της διοργάνωσης παραδόθηκαν στην Ελληνική αντιπροσωπεία, η υπό τον κ. Νικόλαο Μελετίου, Δημοτική Αρχή του Ασπρόπυργου, θα την εφαρμόσει, στο άμεσο μέλλον στη πόλη, εξασφαλίζοντας έτσι τη «μαγιά», για τη Δημοτική Πινακοθήκη του

Ασπρόπυργου, στην οποία σίγουρα θα εισφέρουν έργα τους και οι πολλοί, αξιολογότατοι Καλλιτέχνες της πόλης. Στην εν λόγω διοργάνωση του Δήμου Πλοϊέστι, ο Ασπρόπυργος εκπροσωπήθηκε από την Εικαστική Καλλιτέχνιδα, Κα Αιμιλία Μελετίου, της οποίας τα δύο έργα, εμπνευσμένα από τη Ιστορία και τη μακροχρόνια διαδρομή της Ρουμανικής πόλης, απέσπασαν κολακευτικές κριτικές, τόσο απ’ τη διεθνή Καλλιτεχνική Επιτροπή, όσο κι απ’ τους Πολίτες που θαύμασαν τα έργα των ζωγράφων, κατά την υπαίθρια έκθεσή τους, στο χώρο των εορταστικών εκδηλώσεων.

Εν κατακλείδι, οι συνομιλίες και οι επαφές της αντιπροσωπείας του Ασπρόπυργου, κατά την παραμονή της στη Ρουμανία, επισφράγισαν με τον καλύτερο τρόπο, την ολοκληρωμένη προετοιμασία των δύο πλευρών, προκειμένου η αδελφοποίησή τους, να αξιοποιήσει τα κοινά χαρακτηριστικά τους, τις δυνατότητες και τις προοπτικές, οι δράσεις τους να καταστούν φάρος επιτυχημένης συνέργειας, στο ευρύ πλαίσιο που καθορίζει η συμμετοχή Ελλάδας και Ρουμανίας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και οι αναπτυξιακές, πολιτισμικές, θρησκευτικές και κοινωνικές συγγένειες, των Λαών τους.

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ