ΤΟΠΙΚΑΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣΒΙΝΤΕΟ

Ασπρόπυργος: Τίμησαν με προτομή τον Ταξίαρχο Παπαμελετίου

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης έγιναν χθες στον Ασπρόπυργο τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ταξίαρχου (ΠΖ) Γεώργιου Παπαμελετίου, Διοικητή της Α΄(35) Μοίρας Καταδρομών Κύπρο

«Ένας αληθινός ήρωας, που έσωσε την αξιοπρέπεια της Ελλάδας, πρότυπο και υπόδειγμα στην κοινωνίας που είχε πάντα στην ψυχή του την Ελλάδα»

Με τα λόγια αυτά και μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης, ο δήμαρχος Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου την Κυριακή το πρωί  πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ταξίαρχου (ΠΖ) Γεώργιου Παπαμελετίου, του θρυλικό ήρωα Διοικητή της Α΄(35) Μοίρας Καταδρομών της Κύπρου που το 1974 υπερασπίστηκαν και κατάφεραν να σώσουν το αεροδρόμιο της Λευκωσίας από τα χέρια των Τούρκων.

Μπροστά από το στρατόπεδο των Αλεξιπτωτιστών «Κ. ΣΕΕΜΑΝ» στην παραλία Ασπροπύργου στην πλατεία και στο δρόμο που φέρει πλέον το όνομα του Ταξίαρχου Γεώργιου Παπαμελετίου πραγματοποιήθηκε η τελετή αποτίοντας έτσι φόρο τιμής σε αυτόν τον μεγάλο Έλληνα.

Η εκδήλωση ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Ασπροπύργου με τον Πολεμικό Σύλλογο «ΚΟΜΑΝΤΟΣ ’74» στην οποία έδωσαν το παρόν πρώτα και κύρια παλιοί συμπολεμιστές του, συνάδελφοι απόστρατοι στρατιωτικοί, δεκάδες οργανώσεις και φορείς της περιοχής και των Ένοπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και της Κύπρου. Παρών και ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα Κυριάκος Κενοβέζος, ενώ εκ μέρους των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ο Διευθυντής της Διεύθυνσης των Ειδικών Δυνάμεων Υποστράτηγος Ευάγγελος Παπαδόπουλος. Επίσης εκ μέρους Εθνικής Φρουράς Κύπρου παρεβρέθηκε ο Συνταγματάρχης Νικόλαος Παπαγεωργίου.

Οι συμπολεμιστές κομαντος του Γεώργιου Παπαμελετίου στέκονταν συνεχώς δίπλα στην προτομή του, ενώ ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν όταν η σημαία που τη σκέπαζε διπλώθηκε και παραδόθηκε στην γυναίκα του. Το ίδιο συγκινητική ήταν και η στιγμή που το νέο αίμα των Ειδικών Δυνάμεων που έχουν παράδειγμα προς μίμηση τη δράση του Γεώργιου Παπαμελετίου και στέκονταν ως άγημα σε όλη την τελετή τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση είχε ιδιαίτερη αξία, καθώς όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Πολεμικού Συλλόγου «ΚΟΜΑΝΤΟΣ ΄74» Παναγιώτης Αφάλης μετά από συνεχή δράση πλέον έχουν γίνει αποκαλυπτήρια 29 προτομών για τους 29 νεκρούς κομάντος που έπεσαν στις μάχες της Κύπρου το 1974. Ακόμα παραπέρα όπως επεσήμανε μετά από συνεννόηση με τον Δήμο Ασπροπύργου στο ίδιο σημείο της προτομής θα στηθεί πλάκα με τα ονόματα των 29 νεκρών και ακόμα μία με τα 344 ονόματα της Α΄(35) Μοίρας Καταδρομών Κύπρου και ακόμα μία με τα 52 ονόματα των νεκρών του Νοράτλας. Σε αυτό το σημείο κάθε 3η Κυριακή του Σεπτέμβρη θα πραγματοποιείται επιμνημόσυνη δέηση και εκδήλωση για να τιμήσουν όσους συμμετείχαν και όσους έπεσαν νεκροί στην Κύπρο το 1974.

Ο Ταξίαρχος (ΠΖ) Γεώργιος Παπαμελετίου στην Κύπρο το 1974

Ο Ταξίαρχος ε.α. Γεώργιος Παπαμελετίου ήταν ο Διοικητής της Α΄ Μοίρας Καταδρομών και της Διμοιρίας της Γ΄ΜΑΚ που συμμετείχαν στην αποστολή Νίκη, το καλοκαίρι του 1974.

Οι καταδρομείς, συμμετείχαν στις μάχες κατά του Αττίλα, ο οποίος εισέβαλλε στο νησί και έκτοτε κατέχει το 38% των εδαφών της Κύπρου.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Ιουλίου 1974, κινητοποιήθηκε η Α’ Μοίρα Καταδρομών που είχε έδρα το Μάλεμε της Κρήτης και διατάχθηκε να μεταβεί με το επιταγμένο οχηματαγωγό «ΜΑΡΘΑ» σε ένα από τα νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα με τα υπάρχοντα σχέδια της.

Ο Διοικητής της Μοίρας, Ταγματάρχης Γεώργιος Παπαμελετίου, διέταξε το Λόχο που βρισκόταν στο Ηράκλειο της Κρήτης να επιστρέψει στο Μάλεμε, παρά την αντίθετη γνώμη του Ταξίαρχου Γιάννακα, που ήταν Διευθυντής Διευθύνσεων Καταδρομών του Αρχηγείου Στρατού, που του είπε να περάσει το οχηματαγωγό από το Ηράκλειο να παραλάβει το Λόχο, για αποφυγή καθυστέρησης.

Παράλληλα μερίμνησε και φόρτωσε σε ρυμουλκά οχήματα όλο τον οπλισμό της Μοίρας (όλμους- αντιαρματικά- βλήματα-σφαίρες κ.λ.π), έτσι ώστε μετά την αποβίβαση στο νησί, και εφόσον βρίσκονταν υπό πίεση οι Λόχοι να μην κουβαλάνε τα πυρομαχικά στους ώμους, αλλά να τα σέρνουν.

Λίγο πριν επιβιβασθούν οι καταδρομείς στα επιταγμένα λεωφορεία, και περί ώραν 17:00, τηλεφωνεί στον Παπαμελετίου, ο Γιάννακας και του λέει: «Μετά από νεώτερη απόφαση δεν θα πάτε εκεί που διαταχθήκατε, αλλά θα πάτε στην Κύπρο με αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας από τη Σούδα (και όλα αυτά με μισόλογα) γι’ αυτό να μην πάρεις βαρέα πυρομαχικά.

Αγνόησε και αυτήν την εντολή και πήρε όλο το βαρύ οπλισμό, τα αντιαρματικά, πυρομαχικά όλων των αντιαρματικών, καθώς και επιπλέον βλήματα.Κάλεσε τον Υποδιοικητή Ταγματάρχη Άγγελο Αβραμίδη και το Διευθυντή του 3ου Γ Τάγματος, Βασίλειο Μανουρά, τους ενημέρωσε για την αλλαγή, τονίζοντάς τους να μην πουν τίποτε στους καταδρομείς, για να μη διαρρεύσει η μυστικότητα της αποστολής, και τους διέταξε να κάνουν ανακατανομή των φόρτων, διότι αυτά που θα έπαιρναν με το πλοίο ήταν πολλά.

Ακολούθως αναχώρησε με τζιπ, για το αεροδρόμιο και στη συνέχεια η φάλαγγα με επικεφαλής ιόν Υποδιοικητή. Όταν έφθασε στην αίθουσα ενημέρωσης της 340 Μ, και μετά από συνεννόηση με τους εκεί χειριστές, αποφάσισαν να επιβιβασθούν σε κάθε αεροπλάνο (ΝΟRΑΤLΑ5) 30 καταδρομείς, με τον οπλισμό τους.

Πως έσωσε το Αεροδρόμιο της Λευκωσίας

Την 23η Ιουλίου, δυο ημέρες μετά την άφιξη της Μοίρας, αυτή υπερασπίστηκε ηρωικά το αεροδρόμιο Λευκωσίας και ανέκοψε την προέλαση των Τούρκων προς τη Λευκωσία. Έχει αναγνωρισθεί ότι αν η στάση του διοικητή Παπαμελετίου ήταν διαφορετική σήμερα θα το είχαν οι Τούρκοι. Έλαβε λοιπόν διαταγή “άνωθεν” να παραδώσει το αεροδρόμιο στους άνδρες του ΟΗΕ αλλά γνωρίζοντας ότι αυτοί είχαν φιλοτουρκική στάση και ότι στα 100 μέτρα περίμεναν Τούρκοι να τρέξουν να καρφώσουν τις σημαίες τους, αρνήθηκε να την εκτελέσει.

Εγκατέστησε πολυβόλα στην ταράτσα του εκεί οικήματος και ειδοποίησε τον διοικητή της μονάδας του ΟΗΕ ότι καθετί που θα κινείται θα βάλλεται και ο οποίος αναγκάσθηκε να διατάξει τους άνδρες του να πέσουν πρηνηδόν. Μετά από διαπραγματεύσεις και αφού εξασφαλίστηκε ότι δεν θα καταλάβουν οι Τούρκοι το αεροδρόμιο υπογράφηκε παράδοση με τους όρους του Παπαμελετίου.

Στη δεύτερη περίπτωση πάλι, επειδή η Αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία ήταν περικυκλωμένη από εκατοντάδες εξαγριωμένους διαδηλωτές, που απειλούσαν να εισβάλλουν στο κτήριο, ο εκεί πρέσβης ζήτησε να προστατευθεί και διατάχθηκε πάλι ο Παπαμελετίου να στείλει μια διμοιρία για προστασία της. Έξαλλος ο ταγματάρχης δεν μπορούσε να πιστέψει μια τέτοια διαταγή και είπε το δεύτερο μεγάλο όχι, αναφέροντας ότι: “Είμαι ο διοικητής της Μοίρας. Ο Θεός ο ίδιος να διατάξει τέτοια εντολή δεν εκτελώ. Στείλτε με στρατοδικείο ή αφαιρέσετέ μου τη διοίκηση”. Και συμπλήρωσε: “Είστε στα καλά σας, τι είναι οι άνδρες της Μοίρας, χωροφυλακή ή αστυνομία; Η πατρίδα έστειλε εδώ τα παιδιά για να προστατεύσουν την Κύπρο όχι την Αμερικανική πρεσβεία”.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ