ΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Αυξημένοι έλεγχοι, μειωμένη κίνηση στην Αττική

Αισθητά μειωμένη ήταν από το πρωί της Παρασκευής η κίνηση των οχημάτων στους δρόμους της Αττικής, την ώρα που οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ, αλλά και της Δημοτικής Αστυνομίας, ήταν εμφανείς και πιο εντατικοί και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η κίνηση των οχημάτων στους δρόμους της πρωτεύουσας ήταν μικρότερη ακόμα και κατά 50% (σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ) σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, οπότε παρατηρήθηκε ακόμα και έντονο μποτιλιάρισμα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Η παρουσία των κλιμακίων που διενεργούν ελέγχους -ακόμα και με τον τρόπο του «καθολικού μπλόκου»- σε κεντρικά σημεία είναι δηλωτική των προθέσεων να μειωθεί το φαινόμενο της άσκοπης μετακίνησης και να δοθεί έμφαση στην τήρηση της τηλεργασίας.

 

Αλλάζουν οι βεβαιώσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την προσεχή Δευτέρα αλλάζουν οι βεβαιώσεις μετακίνησης για λόγους εργασίας. Οι μισθωτοί που κυκλοφορούν με την βεβαίωση του συστήματος «Εργάνη» θα κληθούν να επανεκδώσουν την βεβαίωσή τους από τη Δευτέρα, με βάση τη νέα φόρμα εντύπου, ακόμη κι αν το έντυπο που έχουν στα χέρια τους λήγει αργότερα.

Ειδικότερα, από την Δευτέρα 15/2 μπαίνει σε εφαρμογή νέο έντυπο βεβαίωσης μετακίνησης στο «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας. Έτσι στην περίπτωση που ο εργαζόμενος έχει δηλωθεί ως τηλεργαζόμενος το σύστημα δε θα επιτρέπει την έκδοση της βεβαίωσης μετακίνησης.

Στη νέα βεβαίωση θα συμπληρώνεται από το σύστημα το πραγματικό ωράριο εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείονται αλλαγές και στην «χειρόγραφη» βεβαίωση μετακίνησης εργαζόμενου Τύπου Α από το forma.gov.gr.

Παράλληλα, οι εργοδότες θα πρέπει να σπεύσουν να προαναγγείλουν τους τηλεργαζόμενους για το Φεβρουάριο πριν αρχίσουν οι εντατικοί έλεγχοι. Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στον φυσικό χώρο δουλειάς τους θα μπορούν να επιδεικνύουν όπως και πριν τη Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζόμενων από το forma.gov.gr και τη βεβαίωση μετακίνησης από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

Οι βεβαιώσεις θα πρέπει να ανανεώνονται κάθε 14 ημέρες. Από την Κυριακή οι εργοδότες θα πρέπει να υποβάλλουν μια υπεύθυνη δήλωση στο Εργάνη με τη λίστα των εργαζόμενων που δουλεύουν κανονικά, δεν βρίσκονται δηλαδή σε αναστολή ή τηλεργασία.

Επίσης, όσοι είναι αυτοπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση που εκδίδουν από το forma.gov.gr θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ώστε σε τυχόν έλεγχο να διαπιστώνεται αν όντως αυτοαπασχολούμενος ανήκει στον ΚΑΔ που αναγράφεται στη βεβαίωσή του.

Με τη βεβαίωση από το forma.gov θα μπορούν να μετακινούνται επίσης εργάτες για γεωργικές εργασίες και οποιοσδήποτε άλλος δουλεύει με εργόσημο.

 

Tι ισχύει για την τηλεργασία

Το ποσοστό της υποχρεωτικής τηλε-εργασίας στον ιδιωτικό τομέα διατηρείται στο 50% του προσωπικού που μπορεί να δουλέψει από απόσταση. Η μη τήρηση του ορίου επιφέρει την επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ. Στο μέγιστο βαθμό θα εφαρμόζεται η τηλεργασία στο δημόσιο όπου συνάδει με τη φύση των καθηκόντων των υπαλλήλων ενώ εξ αποστάσεως θα συνεχίσουν να εργάζονται τα ευπαθή άτομα.

Στις υπηρεσίες θα βρίσκεται μόνο το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και στις περιπτώσεις που δε μπορεί να εφαρμοστεί τηλεργασία, οι υπάλληλοι θα δουλεύουν εκ περιτροπής.

 

Νέα σκληρά lockdown

Στα πρόθυρα της επιβολής αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων βρίσκονται η Αχαΐα, το Ρέθυμνο και η Θεσσαλονίκη, περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα εξετάζοντας όλα τα δεδομένα, αλλά και τις σχετικές εισηγήσεις των επιδημιολόγων.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ