ΤΟΠΙΚΑ

Βγαίνει απο τα αζήτητα ο αγωγός ομβρίων υδάτων κάτω από τη Λ. Αθηνών

leoforos athinonΤο «Σχέδιο Δράσης για την αντιπλημμυρική προστασία Δυτικής Αθήνας», της Περιφέρειας Αττικής, που ανακοινώθηκε στις 12 Μαΐου, φέρνει και πάλι στην επιφάνεια τον αγωγό ομβρίων υδάτων κάτω από τη Λ. Αθηνών, που είχε περάσει στα αζήτητα επί χρόνια, και ο οποίος μπορεί να δώσει λύση στα πλημμυρικά φαινόμενα που παρουσιάζονται σε πολλές γειτονιές του Χαϊδαρίου (Κορυτσάς, Ρίμινι – Ιερού Λόχου, Φιλοπάππου, Αστυθέα). Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και πηγές χρηματοδότησης.
Κόμβος Ρίμινι – Ιερού Λόχου – Φλούντζη
Κόμβος Ρίμινι - Ιερού Λόχου - Φλούντζη
Κόμβος Ρίμινι – Ιερού Λόχου – Φλούντζη

Για την ιστορία να αναφερθεί ότι το έργο του αγωγού κάτω από τη Λ. Αθηνών επρόκειτο να ξεκινήσει το 2006, αλλά δεν προχώρησε η κατασκευή του, αφού το ΥΠΕΧΩΔΕ υπαναχώρησε, αρνούμενο να εκδώσει άδεια έναρξης των εργασιών, λόγω της σπουδαιότητας της Εθνικής Οδού, από κυκλοφοριακή άποψη.

Το νέο σχέδιο περιλαμβάνει τα ρέματα του Ποικίλου όρους που προκαλούν προβλήματα στην περιοχή του Αττικού Νοσοκομείου και στην περιοχή της Αστυθέας. Πέρα από την παρέμβαση στη λεωφόρο Καβάλας, περιλαμβάνεται η κατασκευή συλλεκτήρα ομβρίων εντός του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου, ο οποίος θα συνδέεται με τον προαναφερθέντα αγωγό. Στην περιοχή του Σκαραμαγκά, όπου έχουν δημιουργηθεί προβλήματα από τη χάραξη της εμπορευματικής σιδηροδρομικής γραμμής, η αντιμετώπιση θα αποκαθιστά τη ροή των ρεμάτων.
Πέρα από τα πλημμυρικά φαινόμενα, το σχέδιο προβλέπει και την διαχείριση των υδάτων από τους βιολογικούς καθαρισμούς. Συγκεκριμένα, προτείνει το νερό που προέρχεται από τον βιολογικό καθαρισμό της Ψυτάλλειας να οδηγείται στον κόλπο της Ελευσίνας – Σκαραμαγκά, ώστε να λυθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της καθαρότητας των υδάτων της πολύ σημαντικής αυτής θάλασσας για τη Δυτική Αθήνα και τη Δυτική Αττική. Σε συνέργεια με την πρόταση για ανάπλαση της ακτής του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας, θα έδινε μια σημαντική διέξοδο αναψυχής για τους κατοίκους της περιοχής. αναφέρει το Σχέδιο της Περιφέρειας.
Συνολικός σχεδιασμός
Το «Σχέδιο Δράσης για την αντιπλημμυρική προστασία και τη διαχείριση των υδάτων της Δυτικής Αθήνας» παρουσιάστηκε την Τρίτη 12 Μαΐου 2015 από την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικού Τομέα Αθήνας. Αποτελεί την κατάληξη της διαβούλευσης έγινε τους προηγούμενους μήνες, μετά την ανάληψη της νέας Περιφερειακής Διοίκησης.
Πρόκειται για έναν συνολικό σχεδιασμό που θα κατευθύνει και θα συναρθρώνει τις δράσεις αναβάθμισης των αντιπλημμυρικών υποδομών της Δυτικής Αθήνας, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής. Είναι η αφετηρία για να υλοποιηθεί η πολιτική επιλογή και δέσμευση της λύσης αυτού του χρονίζοντος και σημαντικού προβλήματος της περιοχής.
Σημειακές Παρεμβάσεις
Η εμπειρία των πλημμυρικών φαινομένων των τελευταίων ετών, έχει υποδείξει τα σημεία που χρήζουν άμεσης παρέμβασης.
Ένα σημαντικό ζήτημα είναι η διαχείριση του ρέματος της Εσχατιάς. Αυτό έχει κλείσει στο μεγαλύτερο μήκος του ενώ απομένει μικρό μέρος στο οποίο εκτελούνται εργασίες κλεισίματος. Τα προβλήματα που δημιουργούνται σήμερα αφορούν την ελλιπή σύνδεση των παραρεμάτιων αγωγών στον κλειστό αγωγό εντός του ρέματος. Είναι κάτι που χρήζει άμεσης λύσης, καθώς –όταν κλείσει τελείως το ρέμα- τα νερά που θα έρχονται στην περιοχή από τα διάφορα παραρεμάτια δεν θα βρίσκουν οδό διαφυγής και θα προκαλούν πλημμύρα στην περιοχή και στις υποκείμενές της. Επιπλέον, δεν έχει προβλεφθεί οδός διαφυγής υδάτων ώστε να διοχετεύονται στο πάρκο Τρίτση, αλλά και να εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα, κάτι που συνέβαινε μέχρι τώρα. Αυτές οι εργασίες είναι απαραίτητες για να επιτευχθεί η ορθή διευθέτηση αυτού του σημαντικού ρέματος.
Ιδιαίτερη σημασία έχει και η συνολική αντιπλημμυρική διαχείριση της λεκάνης απορροής του Καματερού, όπου χρειάζεται να γίνει μελέτη, αλλά και η επέκταση του δικτύου ομβρίων υδάτων σε περιοχές του Καματερού, όπου δεν έχει γίνει σχετική πρόβλεψη.
Στο Ίλιον, είναι σε εξέλιξη κάποια σημαντικά έργα που αφορούν το ρέμα της Φλέβας και την οδό Καλπακίου, τα οποία θα πρέπει να ολοκληρωθούν για να αποσυμφορηθούν τα πολλά προβλήματα που δημιουργούνται στις παρακείμενες περιοχές.
Ένα ειδικό πρόβλημα δημιουργήθηκε από την κατασκευή των νέων γραμμών του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, κατά την οποία δεν έγινε ορθή υδραυλική πρόβλεψη, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα εκεί που δεν υπήρχε. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης στο Ίλιον, το οποίο υπόκειται πλέον σε υποδοχή μεγάλου όγκου υδάτων, τα οποία δημιουργούν εκτεταμένες ζημιές στις υποδομές του Ιδρύματος. Είναι συνεπώς επιτακτική η επιδιόρθωση των κατασκευαστικών αστοχιών στο συγκεκριμένο τμήμα των σιδηροδρομικών γραμμών.
Στα σύνορα του Ιλίου με το Περιστέρι (περιοχή Ζωοδόχου Πηγής) παρατηρούνται οξύτατα προβλήματα με μεγάλες καταστροφές στις κατοικίες και κίνδυνο για τη ζωή των κατοίκων. Είναι επιτακτική η μελέτη παρέμβασης στην περιοχή, που θα αποχετεύει τα όμβρια που ρέεουν από τη Θηβών.
Μια περιοχή με χρόνιο πρόβλημα είναι η παρακηφίσια περιοχή με το χαμηλότερο υψόμετρο στο Περιστέρι (Τσαλαβούτα). Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει μελετηθεί ποτέ μια αποτελεσματική λύση, κάτι που πρέπει να διορθωθεί άμεσα.
Στην Πετρούπολη η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη, αφού δεν παρατηρούνται ιδιαίτερα προβλήματα. Ωστόσο, στην οδό Περικλέους και στην οδό Ελαιών (ρέμα Γεώργιζα), η έλλειψη ικανοποιητικών προβλέψεων, οδηγεί στην ελλειπή αποχέτευση των υδάτων, τα οποία ρέεουν προς τις υποκείμενες περιοχές, δημιουργώντας προβλήματα στο Περιστέρι και το Ίλιον αντίστοιχα. Συνεπώς χρειάζεται να δρομολογηθεί αναβάθμιση του δικτύου σε αυτές τις οδούς.
Σε σχέση με τα νοτιότερα ρέματα του Ποικίλου όρους, δημιουργούνται προβλήματα στην περιοχή του Αττικού Νοσοκομείου, στην περιοχή Αστυθέα του Χαϊδαρίου και σε περιοχές του Αιγάλεω από όπου διέρχονται. Για την επίλυση αυτών των προβλημάτων προϋποτίθεται μια σημαντική δέσμη παρεμβάσεων περί την λεωφόρο Καβάλας. Αυτή περιλαμβάνει την κατασκευή αγωγού κάτω από τη λεωφόρο και την κατασκευή συλλεκτήρα ομβρίων εντός του στρατοπέδου Χαϊδαρίου, ο οποίος θα συνδέεται με τον προαναφερθέντα αγωγό. Και τέλος, την διάνοιξη ή παράκαμψη μπαζωμένων τμημάτων του Χαϊδαρορέματος στην περιοχή Αγ. Σπυρίδωνα στο Αιγάλεω. Σημειακές βελτιώσεις των υπαρχουσών δικτύων χρειάζονται να γίνουν και σε άλλες περιοχές του Αιγάλεω
Σε σχέση με τα όμβρια ύδατα που απορρέουν από το όρος Αιγάλεω, παρατηρούνται προβλήματα σε περιοχές τις Αγίας Βαρβάρας και στην περιοχή Νταμαράκια του Αιγάλεω, κυρίως λόγων κλειστών ρεμάτων με προβληματική διευθέτηση. Επίσης σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να μελετηθεί τρόπος επίλυσης. Στην περιοχή του όρους που γειτνιάζει με τον Σκαραμαγκά, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα επίσης από τη χάραξη της εμπορευματικής σιδηροδρομικής γραμμής, κατά τις εργασίες της οποίας έκλεισαν τμήματα ρεμάτων, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν περιοχές του νότιου τμήματος της Αφαίας. Η αντιμετώπιση, θα πρέπει να αποκαθιστά τη ροή των ρεμάτων από τον ίδια κοίτη, ή από παράκαμψη αν απαιτείται.
Τέλος, άλλης κατηγορίας ζήτημα είναι τα πλημμυρικά φαινόμενα που παρατηρούνται στον Ελαιώνα. Αν και είναι σε εξέλιξη έργα, παρατηρούνται πολλές καθυστερήσεις με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο η κατάσταση, με αποτέλεσμα να υφίστανται ζημιές επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και να υπάρχει κίνδυνος για τους εργαζόμενους και τους διερχόμενους από την περιοχή. Είναι συνεπώς επιτακτικής σημασίας η επίσπευση της ολοκλήρωσης των αντιπλημμυρικών έργων.

 

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ