ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Η κυβέρνηση δεν έχει την τυπική αρμοδιότητα αλλαγών σε Δικαιοσύνη

Η κυβέρνηση δεν έχει ούτε την τυπική αρμοδιότητα να προχωρήσει στο διορισμό νέας ηγεσίας στον Άρειο Πάγο από τη στιγμή που δεν αντιπροσωπεύει το εκλογικό σώμα και υπάρχει ανάγκη διάλυσης της Βουλής, όπως την έχει προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δηλώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή τους σχεδιασμούς του Μαξίμου για νέα παρέμβαση σε βάρος των θεσμών.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βενιζέλος αποσαφήνισε ότι το υπουργικό συμβούλιο έχει την αρμοδιότητα του διορισμού ηγεσίας στις ανώτατες θέσεις της Δικαιοσύνης ως εκφραστής της λαϊκής βούλησης και κυριαρχίας. Από τη στιγμή όμως που ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει τη διεξαγωγή εκλογών, αναγνωρίζοντας τη δυσαρμονία μεταξύ κυβέρνησης και λαού, χάνει και τυπικά αυτή την αρμοδιότητα.

Βενιζέλος: Η κυβέρνηση δεν έχει την τυπική αρμοδιότητα αλλαγών σε Δικαιοσύνη

Επίσης, και ο κορυφαίος συνταγματολόγος τόνισε πως τυπικά το υπουργικό συμβούλιο, όταν φυσικά δεν τίθεται θέμα εκλογών, αποκτά την αρμοδιότητα την 1η Ιουλίου, την επομένη δηλαδή της λήξης της θητείας των δικαστών που κατέχουν τα ανώτατα αξιώματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση την ως άνω ημερομηνία η χώρα θα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, η Βουλή θα είναι κλειστή και το υπουργικό συμβούλιο ακόμη και αν δεν προκύπτει από υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα μόνο της διαχείρισης θεμάτων και δεν δύναται να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις.

Επί της ουσίας, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, έχει αφαιρεθεί από το υπουργικό η αιτιολογική βάση της αρμοδιότητας ακόμη και αν η προκήρυξη των εκλογών γίνει στις 10 Ιουνίου και όχι την προσεχή Δευτέρα.

Ως προς το θέμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως η «διάλυση της βουλής που εξαγγέλθηκε μετά την ήττα δεν γίνεται για κρίσιμο εθνικό θέμα αλλά επειδή η βουλή έχασε την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος».

Πρόκειται για δυσαρμονία, τόνισε, συμπληρώνοντας πως κανονικά «πρέπει να παραιτηθεί και να ακολουθηθεί η διαδικασία της υπηρεσιακής», τονίζοντας όμως ότι δυστυχώς αυτή η πρακτική έχει κατ’ επανάληψη ακολουθηθεί από το 1977 και μετά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ