ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

“Βόμβα” Moody’s: Υποβάθμιση της Ελλάδας, εάν δεν περικοπούν οι συντάξεις

O ο οίκος Moody’s, όχι μόνο κρατά στον «πάγο» την ελληνική οικονομία (στη βαθμίδα Β3) και τις ελπίδες για αναβάθμιση, αλλά, σε νέα του ανάλυση προειδοποιεί με… υποβάθμιση.

Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε περικοπή συντάξεων και δεν εφαρμόσει τις υποχρεώσεις απέναντι στους πιστωτές, τότε θα υποβαθμίσει την πιστοληπτική της ικανότητα.

Βέβαια, η Moody’s τονίζει ότι, δεδομένου του positive outlook (θετικές προοπτικές) που διατηρεί για την Ελλάδα, μια υποβάθμιση υπό κανονικές συνθήκες στην παρούσα φάση δεν είναι τόσο πιθανή.

Η Ελλάδα «υπόκειται σε υψηλό ρίσκο απρόβλεπτων γεγονότων» και γι’ αυτό ο οίκος την αξιολογεί με High+ στην κατηγορία event risk, γεγονός που, σε συνδυασμό με μια πολιτική της κυβέρνησης που παρεκκλίνει από τις προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις και υποχρεώσεις, θα μπορούσε να οδηγήσει τελικά σε υποβάθμιση. Η βαθμολογία της χώρας στις υπόλοιπες κατηγορίες, που είναι κάτω του μετρίου, επηρεάζουν την αξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας. Η Ελλάδα βαθμολογείται είτε με Low+ είτε Moderate-, με το Moderate να αποτελεί την «βάση», σε κατηγορίες όπως η χρηματοπιστωτική ισχύς, οι τράπεζες, το πολιτικό ρίσκο και ο κίνδυνος λόγω χαμηλής ρευστότητας.

«Εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να αποκλίνει από τις δεσμεύσεις της και ανατρέψει μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και έχουν ψηφισθεί, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πιέσεις για την αξιολόγηση» υπογραμμίζεται.

Ο οίκος αξιολόγησης είχε αναφέρει «μετά τη διπλή αναβάθμιση τον περασμένο Φεβρουάριο δεν προγραμματίζαμε να προχωρήσουμε σε νέα κίνηση. Οι προοπτικές συνήθως μεταβάλλονται ή αποφασίζονται εντός 12-18 μηνών».

Η Moody’s αναφέρει επίσης ότι η μείωση του εξαιρετικά υψηλού χρέους, η οποία απαιτεί τη συμμόρφωση με πολύ αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους για πολλά χρόνια, η επιμονή στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, καθώς και ένα πολύ αδύναμο τραπεζικό σύστημα με ακόμη πολύ υψηλά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, αποτελούν τεράστιες προκλήσεις για τη χώρα παρά την έξοδο από τα προγράμματα.

Ο οίκος αξιολόγησης, βέβαια, αναγνωρίζει ότι μετά τη συμφωνία του Eurogroup, η χώρα έχει χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και μέτριες χρηματοδοτικές ανάγκες. Παράλληλα, το πιστωτικό της προφίλ υποστηρίζεται από τη βελτίωση των οικονομικών και δημοσιονομικών προοπτικών μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ οι πιστωτές της έχουν δεσμευθεί να προχωρήσουν σε περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους εάν χρειαστεί στο μέλλον.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να αγγίξει την αναβάθμιση, διατηρώντας συνετή δημοσιονομική πολιτική και συνεχίζοντας τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων, κάτι που θα έδειχνε τον δρόμο επιστροφής στις αγορές, αλλά και ταχύτερη βελτίωση των συνθηκών στον τραπεζικό κλάδο.

Σε υποβάθμιση θα οδηγηθεί εάν υπάρχουν εντάσεις με τους πιστωτές, οι οποίες θα θέσουν σε κίνδυνο τη σχέση στήριξης με την Ευρωζώνη. Αυτό που υπογραμμίζεται είναι ότι το κλίμα είναι αβέβαιο σχετικά με τις προοπτικές της ανάπτυξης στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, αλλά και τις επιπτώσεις των επίμονα χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης.

Η Moody’s αν και αναμένει ότι οι προοπτικές της Ελλάδας θα βελτιωθούν βραχυπρόθεσμα, υποστηρίζει ότι παραμένουν σημαντικά εμπόδια στην επίτευξη διατηρήσιμης ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής αποταμίευσης, καθώς και των χαμηλών ρυθμών επενδύσεων.

Αμφιβολίες υπάρχουν και για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας κυρίως εξαιτίας των δυσμενών δημογραφικών στοιχείων και της μετανάστευσης μεγάλου ποσοστού των νέων, καθώς και εκείνων με υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

Την ίδια ώρα, το χρέος θα παραμένει σε υψηλά επίπεδα για τις επόμενες δεκαετίες, ακόμη και υπάρχουν μικρές αποκλίσεις σχετικά με τις δημοσιονομικές ή οικονομικές επιδόσεις μπορεί να καταστήσουν τη διαδρομή του χρέους μη βιώσιμη.

Η Moody’s καταλήγοντας, προειδοποιεί, ότι αν και η υποστήριξη τη δεδομένη στιγμή από τους πιστωτές της Ευρωζώνης είναι αρκετά ισχυρή, το μέλλον είναι αβέβαιο και αυτό γιατί η πολιτική δυναμική των χωρών αυτών μακροπρόθεσμα είναι λιγότερο εξασφαλισμένη.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ