Το Πρόγραμμα Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σκοπό έχει την αναβάθμιση της γνώσης των νέων γύρω από τον ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό, τις αξίες της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη, καθώς και για τον ρόλο και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους πολίτες.
Το Πρόγραμμα απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς και μαθητές των λυκείων και στοχεύει να ενθαρρύνει τους νέους, ιδιαίτερα μαθητές δευτεροβάθμιας και τεχνικής εκπαίδευσης, να κατανοήσουν τα δικαιώματα τους ως ευρωπαίοι πολίτες.
- Διαφημιση -
Υλοποιείται με την έγκριση και υποστήριξη τόσο της Βουλής των Ελλήνων, όσο και του Υπουργείου Παιδείας. Η συμμετοχή των σχολείων στο πρόγραμμα είναι καθαρά εθελοντική. Βασικές θεματικές ενότητες τις οποίες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει θέσει ως προτεραιότητες για το 2018 και 2019 είναι :
1. Μετανάστευση
2. Ανάπτυξη
3. Κοινωνική μέριμνα
4. Προστασία καταναλωτών
5. Ανθρώπινα δικαιώματα
6. Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή
7. Ασφάλεια
8. Μέλλον της Ευρώπης
Με Senior ambassador την κα Σκληρού Φανή, για 3η συνεχή χρονιά, το 1ο ΓΕΛ Ασπροπύργου συμμετέχει στο πρόγραμμα.
Για τα έτη 2015-2016 και 2016-2017 η κα Σκληρού οι μαθητές της και το σχολείο έχουν ήδη πάρει τον τίτλο του πρέσβη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απ τις δράσεις που έχει υλοποιήσει η ομάδα μαθητών υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας πρέσβη.
Για το έτος 2017-2018 Junior ambassadors είναι οι μαθήτριες της Β τάξης του Λυκείου,Ηλία Αγάθη, Καραμπουλάτ Γεωργία και Παυνέρη Αναστασία.
Μετά την Επιμορφωτική ημερίδα για τους καθηγητές πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 2-2-2018 στο σχολείο πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των μαθητών της Β Τάξης για το πρόγραμμα, απ την κα Σκληρού (Senior ambassador) και παρουσιάστηκαν απ την ίδια οι εισηγήσεις των κ. Κούντουρου και κας Παπαδημητρίου.
Η Γεωργία Καραμπουλάτ με θέματα τη μετανάστευση, το προσφυγικό, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την περιβαλλοντική μόλυνση και την ισότητα των δύο φύλων κατασκεύασε ένα καταπληκτικό πίνακα τόσο στην απόδοση όσο και στη σύλληψη της ιδέας.
Για μια ανθρώπινη και ειρηνική Ευρώπη , ο τίτλος του.
Ο πίνακας μαζί με την ανάλυσή του παραδόθηκε στο Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα στις 17 Απριλίου, παρουσία του κυρίου Κούνδουρου.
Παραθέτουμε την ανάλυση του πίνακα :
Η «Γέφυρα» , συμβολίζει την επικοινωνία των λαών της Ευρώπης και σπάει σε δύο μέρη: Το ένα τμήμα της γέφυρας γέρνει προς τη θάλασσα και είναι μισογκρεμισμένο. Πάνω σ αυτό απεγνωσμένα προβάλλουν τα χέρια των ανθρώπων που χάνονται , αλλά έχουν τη δύναμη να κρατήσουν πλακάτ με συνθήματα : ‘Χρειαζόμαστε ελευθερία , όχι πόλεμο για τη δική σας «Ειρήνη»’, ‘Ποιος έκλεψε την αγάπη και την γνώση’. Στο κάτω μέρος , πέφτουν οι άνθρωποι στη θάλασσα, οι πρόσφυγες. Ένα παιδί απελπισμένο, απεγνωσμένα προσπαθεί να κρατηθεί ζωντανό. Ο φόβος και η αγωνία είναι ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του. Έντονη επίσης και η εικόνα περιβαλλοντικής μόλυνσης στη θάλασσα. Το άλλο τμήμα της γέφυρας είναι σταθερό. Επάνω στέκονται δύο ηγέτες, εκ του ασφαλούς, που δεν πράττουν με βάση το κοινό συμφέρον, αλλά το δικό τους και της οικονομικής τους ευμάρειας. Ο ένας ηγέτης φορά το στέμμα του αγάλματος της ελευθερίας κι ο άλλος ηγέτης κρατά τη δάδα, που καίει το βιβλίο. Συμβολίζουν τα εξής : Το στέμμα δείχνει πως η ελευθερία μας βρίσκεται στα χέρια των ηγετών ενώ το βιβλίο η αληθινή γνώση, ή μεταλαμπαδεύεται ή καταστρέφεται απ τον πυρσό και γίνεται στάχτη. Η δάδα συμβολίζει παράλληλα την καταστροφή αλλά και το φως. Είναι το καλό και το κακό μαζί. Εξαρτάται απ την χρήση που της κάνει ο άνθρωπος. Κάτω στην γέφυρα υπάρχουν οι λεγόμενες «πύλες» και τα «παράθυρα», που συμβολίζουν το πνεύμα της ευρύτητας και της συνεργασίας: Τα «παράθυρα» και οι «πύλες» είναι ασφαλισμένα, δείχνοντας πως καταργείται η συνεργασία και δεν υπάρχει βοήθεια προς τους λαούς. Το πνεύμα λοιπόν της ευρύτητας και της συνεργασίας είναι φυλακισμένο μέσα σ αυτό το φρούριο, που υπάρχει κάτω απ τη γέφυρα, εν ονόματι του κέρδους. Τα 12 κόκκινα αστέρια που φαίνονται στη ματωμένη πινακίδα που κρατά ο τραυματισμένος και ακρωτηριασμένος στρατιώτης (με το Ναπολεόντειο κράνος του), συμβολίζουν την πληγωμένη Ε.Ε. και ότι επιτέλους έχει γίνει κατανοητό ότι οι πόλεμοι γίνονται για το κέρδος με πρόφαση τον δήθεν πατριωτισμό. Για την ισότητα των δύο φύλων : Στο κέντρο ένα ζευγάρι διαφορετικών φυλών (αντιρατσιστικό μήνυμα) σε εμβρυακή κατάσταση. Αυτό συμβολίζει ταυτόχρονα και την ισότητα μέσω της αρχής της γέννησης αλλά και της αγνότητας. Δεν είναι τυχαία η ένωσή τους με τον ίδιο ομφάλιο λώρο. Θρησκεία και εξουσία (καταγράφονται στα σύμβολα των δύο φύλων) , διαχωρίζουν τα δύο φύλα και φέρνουν προκατειλημμένες ιδέες και απόψεις στη ζωή και την εργασία.
Να σημειωθεί επίσης, ότι η Γεωργία Καραμπουλάτ πήρε το 1ο βραβείο (στη ζωγραφική) στο Β΄ Πανελλήνιο και Παγκύπριο Μαθητικό Λογοτεχνικό και Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό για τη σχολική χρονιά 2017-2018, με θέμα: «Οι ήρωες στους αγώνες του Ελληνισμού για ελευθερία, πηγή έμπνευσης των νέων στην Ελλάδα και την Κύπρο» και βραβεύεται στην επίσημη τελετή βράβευσης στις 4-4-2018 απ τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος.
Οι άλλες δύο μαθήτριες πρέσβεις κατασκεύασαν video καταγράφοντας τους βασικούς σταθμούς της Ε.Ε απ την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, το οποίο θα παρουσιαστεί στους μαθητές του Λυκείου.
Όπως τόνισε η κυρία Σκληρού είναι περήφανη για την υπέροχη συνεργασία, προθυμία και δημιουργικότητά των μαθητριών της.