ΤΟΠΙΚΑ

Δήμος Ιλίου : Με ρεαλιστικό προυπολογισμό το 2016

ds-iliouΤις επιμέρους αναλύσεις των στοιχείων του έκανε το μέλος της Οικονομικής Επιτροπής Νίκη Βομπιράκη, η οποία τόνισε ότι κύρια κατεύθυνσή του είναι η κάλυψη των κοινωνικών και λειτουργικών αναγκών ενώ παραμένει σταθερά προσανατολισμένος στη συνετή διαχείριση των διαθέσιμων οικονομικών πόρων.

Σκιαγραφώντας το γενικότερο πολιτικό πλαίσιο, ο δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος επεσήμανε ότι η σύνταξη του προϋπολογισμού πραγματοποιείται σε μια περίοδο, όπου το τομείς της δημόσιας ζωής και της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν πληγεί από τις συνέπειες της μακράς και βαθιάς κρίσης.

«Η όποια προσπάθεια υπονομεύεται από τις πρωτοφανείς περικοπές στους κεντρικούς πόρους, καθώς και σε δραστηριότητες και έργα ενώ επιχειρείται μια συστηματική ανατροπή των κεκτημένων και διοικητική και οικονομική υποβάθμιση των ΟΤΑ. Οι τοπικοί προϋπολογισμοί διαρκώς συρρικνώνονται, τη στιγμή που οι κοινωνικές δαπάνες αυξάνονται λόγω των οικονομικών πιέσεων που δέχονται τα νοικοκυριά αλλά και από τη συνεχή μεταφορά αρμοδιοτήτων στους δήμους, χωρίς τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων» σημείωσε. Χαρακτήρισε, επίσης, ορατό πλέον τον κίνδυνο της αδυναμίας των δήμων να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους.

Ειδικότερα, για το δήμο Ιλίου, ο κ. Ζενέτος υπογράμμισε ότι το 2015 η δημοτική αρχή κλήθηκε να λειτουργήσει με αυξημένες δαπάνες και, περίπου, 2.500.000 ευρώ λιγότερα έσοδα.

Συγκεκριμένα:

• Οι ΚΑΠ μειώθηκαν σε ποσοστό 4%, «για να μπορούν να ισοσκελίσουν προϋπολογισμό οι προβλημα  τικοί δήμοι. Αφαιρέθηκε, δηλαδή, από το δήμο Ιλίου ποσό 361 χιλιάδων ευρώ, για να δοθεί σε δήμο που δεν μπορεί να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του».
• Δε δόθηκε επιχορήγηση για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών ενώ το ύψος των παρακρατηθέντων πόρων ανέρχεται στο 1.210.000 ευρώ.
• Δεν εισπράχθηκε το ποσό των 445 χιλιάδων ευρώ για τις συλλογικές αποφάσεις (ΣΑΤΑ)
• Υπολείπεται η είσπραξη ποσού 55.000 ευρώ για το 2014-2015 από την ΕΕΤΑ για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς ενώ ο δήμος Ιλίου έχει καλύψει τη μισθοδοσία του προσωπικού από ίδιους πόρους, όπως θα κάνει και για το 2015-2016.
• Δεν έχουν εισπραχθεί τέλη λαϊκών αγορών ύψους 204.000 ευρώ καθώς και ο φόρος ζύθου 33.000 ευρώ που είχε προυπολογιστεί.

«Είμαστε εδώ δυνατοί και μάχιμοι, διεκδικώντας τα αυτονόητα που επιβάλλεται να διασφαλιστούν ιδιαίτερα μέσα σε αυτή τη συνεχή αβεβαιότητα. Ως δημοτική αρχή, χρόνια τώρα, πρεσβεύουμε τη συνετή διαχείριση των πόρων, λειτουργώντας με ρεαλιστικό σχέδιο και προγραμματισμό, με διαφάνεια και χρηστή διοίκηση, με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα. Λειτουργούμε ως ένας καλός οικογενειάρχης, ο οποίος με νοικοκυρεμένη διαχείριση και κατάλληλη αξιοποίηση των χρημάτων που διαθέτει, φροντίζει να έχει χρήματα στην άκρη για μια ώρα ανάγκης» επεσήμανε ο δήμαρχος Ιλίου.

Καταψήφισε η αντιπολίτευση

Μπάμπης Καούκης, Δημοτική Ισοπολιτεία

«Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό κενού περιεχομένου, με την έννοια ότι περιέχει τα έξοδα μισθοδοσίας και τις λειτουργικές δαπάνες του Δήμου, μοιρασμένα σε αμέτρητους κωδικούς και πολλές σελίδες. Δεν περιλαμβάνει τις επιλογές εκείνες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην άρση των αδιεξόδων του Δήμου, έναν προϋπολογισμό χωρίς φιλοσοφία, χωρίς προσανατολισμό, χωρίς αναπτυξιακή προοπτική, χωρίς όραμα».

Κώστας Κάβουρας, Συνεργασία Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης

«Θα πρέπει για τη σύνταξη του προϋπολογισμού να πραγματοποιείται μακρά διαβούλευση με τους πολίτες. Αποτελεί πραγματικότητα ότι η ποιότητα των υπηρεσιών του δήμου είναι πάνω από το μέσο όρο αλλά έχουμε ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες. Δεν έχει νόημα να συζητάμε για έναν προϋπολογισμό που θα αναμορφωθεί στο 50% στο τέλος του έτους. Υπάρχει πρόβλημα με τις πολιτικές κατευθύνσεις που δίνετε».

Σταυρούλα Τσίτσου, Λαϊκή Συσπείρωση

«Ο προϋπολογισμός του 2016 κινείται στον ίδιο στόχο με τους κυβερνητικούς στόχους του μεσοπρόθεσμου, της δημοσιονομικής πειθάρχησης και των μνημονίων όλων των κυβερνήσεων. Το πλαίσιο είναι ενιαίο και καταναγκαστικό. Οι δήμοι είναι αναπόσπαστο τμήμα του κράτους και τίποτε αυτοδιοικητικό δεν υπάρχει».

Παναγιώτης Κουτσιανάς, Αριστερό Σχήμα Ιλίου

«Ο προϋπολογισμός του δήμου για το 2016 είναι ένας προϋπολογισμός άδικος, αντιλαϊκός και μη συμμετοχικός, που ενισχύει την ανταποδοτικότητα και τη μετακύλιση της κρίσης στους ίδιους τους δημότες».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ