ΕΛΛΑΔΑ

Γεωργία Μαρτίνου: «Δεν περιμένω να ζήσω από την πολιτική. Δεν θέλω να αποδράσω ούτε να αδιαφορήσω. Θέλω να εργαστώ και να παλέψω γιατί νοιάζομαι».

MARTINOY2Από τη Βούλα στα έδρανα της Βουλής 

Από το βράδυ της 6ης Μαΐου 2012, η Γεωργία Μαρτίνου, κόρη του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου, είναι βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου. Εκλέχθηκε στην περιφέρεια Αττικής, με 11.079 σταυρούς – αφήνοντας πίσω της ιστορικά στελέχη της ΝΔ. Παρ’ ότι ήταν ένα από τα πολλά νέα πρόσωπα της Βουλής, δεν απασχόλησε ιδιαίτερα τη δημοσιότητα όσο πιο θορυβώδεις συνάδελφοί της. Η εκλογή της αποτέλεσε έκπληξη, ακόμη και για τους έμπειρους πολιτικούς παρατηρητές. Πολλοί προέβλεπαν ότι η ανομοιογενής περιφέρεια Αττικής μπορούσε να αποτελέσει το πολιτευτικό Βατερλό της κόρης ενός από τους πιο πλούσιους έλληνες εφοπλιστές και ότι η πρώην αντιδήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης ίσως να μην μπορούσε να σταθεί . Η κ. Μαρτίνου, όμως, κατάφερε να πείσει με το low profile της, υιοθετώντας μια ανεπιτήδευτη εμφάνιση και επαναλαμβάνοντας τη φράση που είχε αναρτήσει στη σελίδα της στο Facebook: «Δεν περιμένω να ζήσω από την πολιτική. Δεν θέλω να αποδράσω ούτε να αδιαφορήσω. Θέλω να εργαστώ και να παλέψω γιατί νοιάζομαι».

Ο φωτογραφικός φακός στην ορκωμοσία της 28ης Ιουνίου, στη Βουλή – όπου παρουσιάστηκε φορώντας ένα απλό τζιν και μπαλαρίνες – τη συνέλαβε να υπερπηδά ένα έδρανο προκειμένου να φτάσει στη θέση της. Η πρώτη αυτή φωτογραφία, που εμφανίστηκε στις παραπολιτικές στήλες των εφημερίδων, σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως.
Ο φωτογραφικός φακός στην ορκωμοσία της 28ης Ιουνίου, στη Βουλή – όπου παρουσιάστηκε φορώντας ένα απλό τζιν και μπαλαρίνες – τη συνέλαβε να υπερπηδά ένα έδρανο προκειμένου να φτάσει στη θέση της. Η πρώτη αυτή φωτογραφία, που εμφανίστηκε στις παραπολιτικές στήλες των εφημερίδων, σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. 

 

Το κορίτσι του Κολλεγίου

Το 1993 η κοντοκουρεμένη Γεωργία Μαρτίνου φοιτά στη Γ΄ Λυκείου, στο τμήμα Γ4β του Κολλεγίου Αθηνών. Αντίθετα από ό,τι θα περίμενε κανείς, δεν είναι πρόεδρος της μαθητικής κοινότητας ούτε εμπλέκεται ιδιαίτερα ενεργά στα κοινά του σχολείου. Οι παλιοί συμμαθητές της, μάλιστα, κάνουν λόγο για ένα πολύ ήσυχο, χαμογελαστό και χαμηλών τόνων κορίτσι, που ξεχωρίζει για τις καίριες ερωτήσεις που κάνει κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Στον «Θησαυρό», το λεύκωμα των τελειοφοίτων του Κολλεγίου Αθηνών, στη σελίδα που είναι αφιερωμένη στη Μαρτίνου, η καλή της φίλη Μάιρα γράφει χαρακτηριστικά: «Είσαι ένα από τα πιο παράξενα παιδιά που έχω γνωρίσει. Τη μια στιγμή χαμογελάς και την άλλη θυμώνεις ζητώντας στη συνέχεια “Συγγνώμη, αλλά είμαι τσατισμένη”». Λίγο παρακάτω, η φίλη της Φωτεινή συμπληρώνει: «Το πλατύ και αφοπλιστικό χαμόγελό της, το βροντερό γέλιο της, η γεμάτη ζωντάνια διάθεσή της, η ειλικρίνειά της, ο αυθορμητισμός της, τα δυο ονειρεμένα μπλε ματάκια και τα ξανθά μαλλιά της είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της Γεωργίας που θα μου λείψουν».

Πέρασε 9η στη Σχολή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σήμερα, όταν κάποιος ρωτάει τη Μαρτίνου τι έχει σπουδάσει, εκείνη απαντά αυθόρμητα «Μαθηματικά», τα οποία αποτελούν τη μεγάλη αγάπη της. Πράγματι, σπούδασε μαθηματικός στο Imperial College του Λονδίνου, ενώ αργότερα έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πληροφορική, στο University College London. Ετσι, ο επαγγελματικός βίος της περιλαμβάνει διαφορετικούς σταθμούς, όπως το Τμήμα Προγραμματισμού της Unisystems, το μεσιτικό γραφείο Clarksons του Λονδίνου και φυσικά την οικογενειακή ναυτιλιακή επιχείρηση Eastern Mediterranean. Η μεγάλη άνω τελεία στην επαγγελματική ζωή της μπήκε πολύ νωρίς, μόλις το 2010, με τις δημοτικές εκλογές.

Κατά μάνα, κατά κόρη

Η Γεωργία Μαρτίνου δεν ήταν η πρώτη της οικογένειας που ασχολήθηκε με τα κοινά. Την αρχή είχε κάνει η μητέρα της, Μαρίνα, που είχε εκλεγεί το 1986 δημοτική σύμβουλος με την παράταξη του Γρηγόρη Κασιδόκωστα. Ηταν πολύ πετυχημένη, μάλιστα, υπήρξαν σκέψεις να κατεβεί ακόμη και για δήμαρχος. Η Μαρίνα, όμως, δεν ήθελε να ανακατευτεί περισσότερο.

Η Γεωργία, από την άλλη, ήθελε να ανακατευτεί όσο περισσότερο γινόταν και τα κατάφερε, αφήνοντας αξιόλογο έργο πίσω της.

Παρότι  δεν είχε εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε αντιδήμαρχος, ξυπνούσε στις 6.30 το πρωί, μαζί με τους εργαζομένους, για να μάθει τη δουλειά από τη βάση, όπως ακριβώς δηλαδή έκανε και στην εταιρεία του πατέρα της. Αφιέρωνε όλον τον χρόνο της στον δήμο, κάτι που ίσχυε και κατά τη βουλευτική της θητεία.

Στις εκλογές της Κυριακής 25 Ιανουαρίου η Γεωργία Μαρτίνου ζητά ξανά την εμπιστοσύνη και την ψήφο των πολιτών της Περιφέρειας Αττικής.

Στα δυόμισι περίπου χρόνια της θητείας της ήταν από τους λίγους βουλευτές,  που στάθηκε πραγματικά δίπλα στα προβλήματα των πολιτών, πάντα αθόρυβα, στηρίζοντας ουσιαστικά συλλόγους, δήμους και πολίτες. Με λίγα λόγια δεν εμφανίσθηκε ως φάντης μπαστούνης όπως συνηθίζεται στην πλειοψηφία των βουλευτών.

Η συμπεριφορά της κ Μαρτίνου αποτελεί φυσική εξέλιξη της πορείας της στα κοινά, όπως αναφέρεται και παραπάνω.

Είμαστε σίγουροι ότι νέοι πολιτικοί όπως η κ. Μαρτίνου, πρέπει να επιβραβεύονται από τους πολίτες, καθώς μια κοινωνία με τόσα προβλήματα χρειάζεται άτομα με ανιοδιοτελή προσφορά.

Ε. Λιάκος

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ