ΤΟΠΙΚΑΕΛΕΥΣΙΝΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δημοσιεύθηκε η έκθεση της Ευρωπαϊκής επιτροπής ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων σχετικά με την Πρώτη Αξιολόγηση της Ελευσίνας 2021

Δημοσιεύθηκε η έκθεση της Ευρωπαϊκής επιτροπής ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων σχετικά με την Πρώτη Αξιολόγηση της Ελευσίνας 2021 Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Αναλυτικά:

Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021

Πρώτη Αξιολόγηση
Έκθεση της ομάδας ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων

Βρυξέλλες
Οκτώβριος 2017

Εισαγωγή
Η παρούσα έκθεση είναι απόρροια της συνάντησης που έλαβε χώρα στις 10 Οκτωβρίου 2017 μεταξύ της ομάδας αξιολόγησης και της Ελευσίνας, μιας από τις τρεις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης (ΠΠΕ) για το 2021 . Στις 9 Δεκεμβρίου 2016 , στην Ελλάδα, η Ελευσίνα ανακηρύχθηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (ΠΠΕ) για το 2021 από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με βάση την έκθεση επιλογής της επιτροπής εμπειρογνωμώνων. Ο φάκελος υποψηφιότητας είναι στη διάθεση των ενδιαφερόμενων στην ιστοσελίδα της Ελευσίνας 2021 . Η παρούσα έκθεση απευθύνεται στη Δημοτική Ανώνυμη Εταιρία Ελευσίνας 2021 και θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιστροπής .
Παρόντες
Τα μέλη της ομάδας αξιολόγησης:
Sylvia Amann, Cristina Farinha (Rapporteur) και Agnieszka Wlazel, ορισθείσες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015–17
Ulrich Fuchs, Aiva Rozenberga και Pauli Sivonen, ορισθέντες από το Συμβούλιο της ΕΕ 2016-18
Beatriz Garcia, Jiří Suchánek (Πρόεδρος) και Suzana Žilič Fišer, ορισθένετες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 2017-19
Alain Hutchinson, ορισθείς από την Επιτροπή Περιφερειών 2016-18
Για την Ελευσίνα:
Διαπούλη, Αγγελική Καλλιτεχνική Διευθύντρια
Φιλιππή, Μαρία Διευθύνουσα Σύμβουλος
Τσολακάκη, Παναγιώτα Υπεύθυνη Αξιολόγησης
Τσουκαλάς, Γεώργιος Δήμαρχος Ελευσίνας
Καμπάνης, Γαβριήλ Αντιπρόεδρος Ελευσίνας 2021
Παπαδόπουλος, Δημήτριος Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Ελευσίνας 2021 και του Δημοτικού Συμβουλίου
Επίσης παρόντες ήταν οι Sylvain Pasqua και Gérald Colleaux από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού) και ο κος Καλαμαντής από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Έκθεση της Ελευσίνας 2021
Η Δημοτική Ανώνυμη Εταιρία Ελευσίνα 2021, πριν από τη συνάντηση, κατέθεσε μια λεπτομερή και περιεκτική γραπτή έκθεση, μαζί με μια σειρά παραρτημάτων. Η έκθεση περιέγραφε τις δραστηριότητες του οργανισμού από την ημέρα της επίσημης ανακήρυξής της ως ΠΠΕ.
Κατά τη συνάντηση, η Ελευσίνα 2021 έκανε μια παρουσίαση που περιλάμβανε το ακόλουθα σημεία:
Διακυβέρνηση και στελέχωση
• Ο Γεώργιος Τσουκαλάς, Δήμαρχος Ελευσίνας, επί του παρόντος προσωρινός Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, επιβεβαίωσε την πλήρη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου προς την ΠΠΕ και δήλωσε ότι η υλοποίηση της πολιτιστικής στρατηγικής (που έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα τους) πραγματοποιείται.
• Η Διευθύνουσα Σύμβουλος, Μαρία Φιλιππή, η οποία διορίστηκε τυπικά μόλις τον Σεπτέμβριο (αν και έχει αρχίσει να εργάζεται άτυπα από το Μάιο) δήλωσε ότι παρά τα εμπόδια που απορρέουν από την εθνική νομοθεσία και επηρεάζουν τη διακυβέρνηση και τη διαχείριση, έχουν αρχίσει προοδευτικά να βαίνουν προς την έννοια της Euphoria.
• Η επιχείρηση Ελευσίνα 2021, ως Ανώνυμη Εταιρία της οποίας αποκλειστικός μέτοχος είναι ο Δήμος της Ελευσίνας, ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2017 αλλά ήταν σε θέση να αρχίσει να λειτουργεί νομότυπα μόλις τον Αύγουστο, γεγονός το οποίο επέφερε καθυστερήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς στελέχωσης, σχεδιασμού και έναρξης των κεντρικών πρότζεκτ. Εντούτοις, η αφοσίωση της ομάδας – κάποια μέλη βρίσκονται σε αυτές τις θέσεις από την εποχή της υποψηφιότητας – και η στενή συνεργασία με το Δημοτικό Συμβούλιο, επέτρεψαν την μερική υλοποίηση του σχεδιασμένου προγράμματος, έστω ανεπίσημα και χωρίς την απαιτούμενη χρηματοδότηση. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από 11 μέλη και έχει συσκεφθεί πολύ συχνά κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
• Η επιλογή για την ίδρυση μιας Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας ήταν απόρροια απόφασης που ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο ειδικά για την ΠΠΕ τον Ιούλιο του 2016, ακολουθώντας τα παλαιότερα πρότυπα ελληνικών ΠΠΕ. Όμως, κυρίως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και του ειδικού νομοθετικού πλαισίου που έχει επιβληθεί στην δημόσια διοίκηση της χώρας, το μοντέλο αυτό αποδεικνύεται ανεπαρκές για τη διαχείριση μιας ΠΠΕ σήμερα, κυρίως λόγω περιορισμών αναφορικά με προσλήψεις: επιτρέπεται ένας ελάχιστος αριθμός προσωπικού (μέγιστος αριθμός 5 άτομα) και οι προτεινόμενοι μισθοί είναι κατώτεροι από το συνήθη μέσο όρο προκειμένου να προσελκύσουν προσωπικό με ειδικές γνώσεις και διεθνή εμπειρία που χρειάζεται ο οργανισμός. Παρά το γεγονός ότι η επιχείρηση αυτήν τη στιγμή απασχολεί μόλις 4 άτομα και λείπουν ουσιαστικές θέσεις (για παράδειγμα στελέχη επικοινωνίας και μάρκετινγκ), παρουσίασαν στην επιτροπή λογικές προθέσεις για την πρόσληψη προσωπικού στο μέλλον, με μέσους μισθούς – φθάνοντας μέχρι και 40 άτομα προσωπικό το 2021. Πάντως η υλοποίηση εξακολουθεί να εξαρτάται από την άδεια και/ή τις αλλαγές στην νομοθεσία από την Κυβέρνηση,
• Επιπλέον, η λειτουργία κάτω από την ισχύουσα νομοθεσία για δημοτικές επιχειρήσεις, οδηγεί σε περαιτέρω εμπόδια, όπως δυσκολίες στην παροχή υπηρεσιών και εργασιακών συμβάσεων, καθώς και ασαφές καθεστώς όσον αφορά χορηγίες και δωρεές.
• Υπάρχει ισχυρή πολιτική στήριξη από περιφερειακές και εθνικές αρχές που είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη του έργου: η Περιφέρεια Δυτικής Αττικής στηρίζει με χρηματοδότηση. Το Υπουργείο Πολιτισμού εκπροσωπείται στο Διοικητικό Συμβούλιο και το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης προσφέρει βοήθεια σε διοικητικά και νομικά θέματα.

1 2 3 4Επόμενη σελίδα

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ