ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαλύθηκε το Ποτάμι: Μετά τον Αμυρά, έφυγε και ο Ψαριανός

Το Ποτάμι ως κοινοβουλευτικό κόμμα διαλύθηκε σήμερα το πρωί μετά την ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Αμυρά και την μόλις τώρα αποχώρηση και του Γρηγόρη Ψαριανού ο οποίος μέσω facebook ανακοίνωσε και τη δική του “ανεξαρτητοποίηση” ( δεν υφίσταται πλέον Κ.Ο συνεπώς όλοι οι βουλευτές του Ποταμιού είναι ανεξάρτητοι πλέον).

Νωρίτερα, το Capital.gr μετέδιδε: Την αποχώρησή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού ανακοίνωσε νωρίς το πρωί ο Γιώργος Αμυράς, διαλύοντας την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού, το οποίο πλέον μετρά τέσσερις βουλευτές και για να ανασυσταθεί χρειάζεται να ανακτήσει ξανά, δέκα βουλευτές ( και χωρίς δικαιοδοσία για την ίδια ονομασία).

Το Ποτάμι και δια του Γ. Μαυρωτά δηλώνει πλήρη άγνοια για την πρόθεση του κ. Αμυρά, “δεν γνωρίζαμε τίποτα λέει”, ενώ με ανακοίνωσή του το κόμμα, τον κατακεραυνώνει για τη στάση του, επισημαίνοντας μάλιστα ότι άλλαξε ξαφνικά αφού “μόλις το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης “ορκιζόταν” στα κορυφαία στελέχη του Κινήματος ότι δεν φεύγει από το Ποτάμι. “Εγώ δεν είμαι Δανέλλης”, έλεγε και ξανάλεγε στα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου που ανησυχούσαν για τη στάση του”.

Στο μεταξύ, τα σενάρια για παρασκηνιακές επαφές του Θανάση Θεοχαρόπουλου ( ανεξάρτητος πλέον μετά τη διαγραφή του από την Φ. Γεννηματά) με τον Σταύρο Θεοδωράκη προκειμένου να ενταχθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος “άναψαν” μετά από δηλώσεις του Γρ. Ψαριανού.

Σημειώνεται δε ότι υπό αποχώρηση, κατά δήλωσή του, είναι από το Ποτάμι και ο Γρηγόρης Ψαριανός με τελική κατεύθυνση, τη Ν.Δ.

Το χρονικό των δηλώσεων

Αμυράς: Δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς

Ανακοινώνοντας την ανεξαρτητοποίησή του , ο κ. Αμυράς είπε ότι αποχωρεί με “λύπη” του από την ΚΟ του Ποταμιού και ανεξαρτητοποιείται.

“Δεν θα μπορούσα να πράξω διαφορετικά, όταν τις επόμενες ημέρες θα έπρεπε, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, να ομιλώ δημόσια εκ μέρους του κόμματος του οποίου κορυφαία στελέχη έχουν αντίθετη θέση από την προσωπική μου για ένα μείζον εθνικό θέμα”, αναφέρει ο Γιώργος Αμυράς.

Προσθέτει πως ευχαριστεί τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, και όλους τους ανθρώπους του κόμματος με τους οποίους συνεργάστηκε, εκφράζοντας την ευχή “οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου να βρουν τη δυναμική που χρειάζεται η χώρα”.

Διαλύεται η Κ.Ο

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, κοινοβουλευτική ομάδα συγκροτεί ένα κόμμα που έλαβε μέρος στις γενικές εκλογές και έχει τουλάχιστον πέντε βουλευτές.

Με την αποχώρηση από την ΚΟ του Ποταμιού και την ανεξαρτητοποίηση του Γ. Αμυρά, το Ποτάμι μένει με 4 βουλευτές, τους Στ. Θεοδωράκη, Γ. Μαυρωτά, Σπ. Λυκούδη και Γρ. Ψαριανό.

Το Ποτάμι: Ο Αμυράς στον δρόμο του Δανέλλη

Ως τον βουλευτή που διέλυσε την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού, χαρακτηρίζει τον Γιώργο Αμυρά το κόμμα σε ανακοίνωσή του.

Ειδικότερα, αναφέρει ότι “ο Γιώργος Αμυράς λίγο πριν ξεκινήσει στη Βουλή η συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών αποφάσισε να εγκαταλείψει το Ποτάμι.

Διεκδικεί έτσι να γραφεί στο “δεξιό” πάνθεον ως ο βουλευτής που διέλυσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποτάμιου. Όπως αντιστοίχως γράφτηκε στο “αριστερό” πάνθεον ο κ.Δανέλλης ως ο βουλευτής που εγκατέλειψε το Ποτάμι για να σώσει την κυβέρνηση Τσίπρα.

Δανέλλης και Αμυράς είχαν επανειλημμένα δεσμευτεί ότι αν διαφωνήσουν με το Ποτάμι θα παραδώσουν την έδρα τους.

Ειδικά ο κ.Αμυράς μόλις το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης “ορκιζόταν” στα κορυφαία στελέχη του Κινήματος ότι δεν φεύγει από το Ποτάμι. “Εγώ δεν είμαι Δανέλλης”, έλεγε και ξανάλεγε στα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου που ανησυχούσαν για τη στάση του.

Η απόφαση του αυτή στερεί τη δυνατότητα στο Κίνημα μας να συγκροτεί Κοινοβουλευτική ομάδα στη Βουλή. Δεν μειώνει όμως τη δύναμη των απόψεων μας, δεν μειώνει τη δύναμη μας στην κοινωνία. Ίσως, αντιθέτως, δίνει την αφορμή σε κάποιους πολίτες να σκεφθούν και να αποφασίσουν. Σε μια εποχή καταστροφής θα γίνουμε όλοι καταστροφείς ή θα παραμείνουμε άνθρωποι;”.

Γ. Μαυρωτάς: Δεν γνωρίζαμε την κίνηση του Γ. Αμυρά

“Όχι, δεν τη γνωρίζαμε (την κίνηση Αμυρά). Την Πέμπτη, στο Πολιτικό Συμβούλιο που είχε γίνει, είχαμε συζητήσει διεξοδικά, είχαν αναφερθεί όλες οι απόψεις εκεί που είχαμε καταλήξει, όμως, είναι ότι δεν θα υπάρξει κομματική πειθαρχία και συνεχίζουμε όλοι μαζί και μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Εμένα προσωπικά με αιφνιδίασε αυτή η κίνηση του Γιώργου και θα βγάλει και κάποια ανακοίνωση το Ποτάμι, αλλά θέλω, πριν κάνω οτιδήποτε, να το συζητήσω και μαζί του, να δω λίγο τι κίνητρα υπάρχουν από πίσω, αν είναι κάτι οριστικό, αν θα παραδώσει την έδρα. Γιατί ξέρετε, φεύγοντας ο Αμυράς παύει και το Ποτάμι να είναι κοινοβουλευτική ομάδα, πέφτουμε κάτω από τον αριθμό των πέντε, οπότε θα πρέπει να δούμε όλες αυτές τις διαδικασίες και τις συνθήκες”, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, “Πρακτορείο 104,9 FM”, για την αποχώρηση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού και την ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Αμυρά.

Σε ερώτηση για το πώς θα πορευτεί το Ποτάμι, ο κ. Μαυρωτάς σημείωσε: “είναι πρώιμο να πούμε οτιδήποτε, αν έρθει ο κ. Θεοχαρόπουλος ξαναγίνεται (το Ποτάμι) Κοινοβουλευτική Ομάδα. Από εκεί και πέρα και ο κ. Ψαριανός ήταν της ίδιας αντίληψης με τον κ. Αμυρά, θα πρέπει να έχουμε κάποιες διαβεβαιώσεις ότι και αυτός δεν θα φύγει μετά, δηλαδή είναι λίγο πιο περίπλοκα τα πράγματα απ’ ό,τι φαίνονται, θα έχουμε τον καιρό να το δούμε”.

Τόνισε, επίσης, ότι ο προσανατολισμός του Ποταμιού σε σχέση με την ψηφοφορία (για την κύρωση) της συμφωνίας των Πρεσπών “έχει τεθεί” και συμπλήρωσε: “από εκεί και πέρα μένει να δούμε πώς θα φτάσουμε μέχρι και την Ολομέλεια γιατί πρέπει να περάσει και από τις επιτροπές, δημιουργούνται και εκεί πέρα κάποιες ανακατατάξεις αν το Ποτάμι δεν είναι Κοινοβουλευτική Ομάδα. Θα έχουμε καιρό να τα δούμε όλα αυτά”.

Ψαριανός: Επαφές Θεοδωράκη- Θεοχαρόπουλου

Ο έτερος που έχει προαναγγείλει την ανεξαρτητοποίησή του από το Ποτάμι, Γρηγόρης Ψαριανός, “βλέπει” πιθανότητα ένταξης του διαγραφέντος από την Φ. Γεννηματά Θ. Θεοχαρόπουλου στο “Ποτάμι”, ώστε να μην μείνει χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Ψαριανός ανέφερε ότι υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, καθώς ο επικεφαλής του Ποταμιού, βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ